Witam Was.
Szczerze mówiąc, to przypuszczam, że odpowiedź na moje pytanie gdzieś na forum jest, tylko że ja nie wiem jak to pytanie dobrze zadać. Zaczynam z językiem C, uczę się programować na Atmedze i nie umiem jeszcze nazwać niektórych rzeczy "po imieniu".
Mam taki mały kod, ale ugrzęzłem na takim czymś:
Chciałbym w main.c użyć funkcji np. led_on(x); gdzie (x) ma oczywiście oznaczać nr diody (ale nie nr pinu!). W tej chwili mam to zrobione tak, że funkcja sprawdza to na zasadzie:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
To na pewno da się zrobić jakoś mądrzej, żeby w przypadku konieczności użycia np. czwartej diody nie musieć dopisywać do każdej funkcji kolejnego "else if", dyrektyw preprocesora (wiem, że one akurat nie są konieczne) itd.
Kombinowałem z jakimiś składniami typu: zamiast LED1 to LED(x), próbowałem użyć tych makr dostępu do portów, kombinowałem jak użyć tablic... nie umiem nic mądrego wymyślić...
Naprowadzi mnie ktoś na jakiś azymut?
Tylko bardzo proszę, jak najprostszym, lub chociaż w miarę prostym językiem... Dziękuję za wyrozumiałość...
Bartek