Witam, od kilku dni próbuję obsłużyć odbiór kodów w podczerwieni w protokole RC5. Nie wiem tylko dlaczego, ale wygląda na to, że mój program nie rozpoznaje, kliknięcia klawisza (za każdym wciśnięciem dioda powinna zmienić swój stan na przeciwny). Odbiornik (TSOP2236 - 36kHz) podłączyłem zgonie ze schematem w nocie. Wszystkie ustawienia w pliku.h sprawdzałem 100 razy, plik.c też przeglądałem wielokrotnie i po kilku poprawkach dalej nic nie działa. Sprawdzałem multimetrem i gdy naciskam na klawisz pilota to poziom napięcia na nóżce wyjścia spada, więc od strony sprzętu chyba wszystko jest ok. Czy mógłby ktoś zobaczyć gdzie tu mam błąd?
[ Widzę, że kolega jest nowy na forum i pewnie nowym czytelnikiem Bluebooka, dlatego uprzejmie proszę o nie udostępnianie na forach w tym również tym forum czy gdziekolwiek w internecie kodów źródłowych z książek Atnel. I tym bardziej, że na naszym forum prawie każdy uczestnik posiada tę książkę a co za tym idzie również te kody źródłowe. Proszę pomyśleć - po co pisać książki, skoro później czytelnicy po chwili mieliby się podzielić z całym światem kodami w nim zawartymi. A jeśli koledze wydaje się, że te kody nie działają, to można po prostu zapytać czy komuś działa ten kod z książki. Ja zapewniam, że już od 11 lat ukazuje się Bluebook na rynku i ponad 10 tys czytelników testowało kody znajdujące się w książce. Gdyby były aż takie problemy, to ja jako autor już po pierwszym roku nie miałbym życia tylko wciąż dostawałbym w związku z tym maile i musiałbym co chwilę erraty wydawać. Dlatego proszę o zrozumienie - mirekk36 i nie publikowanie, ot tak sobie kodów z książki ]
|