mtbchn napisał(a):
Domyślam się, że jest to kwestia innych niż w PCF8583 rejestrów, w których przechowywany jest rok oraz sposobu jego przechowywania.
No ale zobacz, piszesz że "domyślasz" się więc wydawać by się mogło, że nawet nie zajrzałeś do noty PDF, a jeśli będą (i są) różnice no to jak możesz się spodziewać, że w taki sam sposób jak z BB odczytasz czy zapiszesz rok?
A tu niespodzianka - na końcu sam prezentujesz ładnie i konkretny wycinek noty PDF, który prezentuje te rejestry do przechowywania czasu i daty w twoim scalaku.
Masz podane tam bardzo wyraźnie w którym rejestrze tzn pod jakim adresem przechowywany jest rok, i co więcej masz tam też przecież jak byk napisane, że rok trzymany jest jako liczba w zakresie 0-99 a ty tymczasem w kodzie niefrasobliwie zapisujesz sobie i odczytujesz nie dość, że sposobem z Bluebooka dla PCF8583 czyli pod jego adresy i wręcz bity - to na dodatek próbujesz zapisywać rok w postaci liczby która jest większa niż 99 - tak czy nie ?
------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]a nie - jednak nie - ty w ogóle wykorzystałeś nadrzędną moją jakąś funkcję z poradnika set_rtc_date() która później dzieli zapis roku w specyficzny sposób tak aby zapisać wprawdzie rok jako liczbę dwubajtową ale wykorzystując do tego jeszcze wolną pamięć RAM w PCF8583 poza kilkoma bitami gdzie końcówkę roku można przechowywać tylko jako liczbę od 0-4
to jest kompletne nieporozumienie .... proponuję ci wrócić na chwilę do Bluebooka i zobaczyć jak wygląda taka podstawowe podejście do zapisu / odczytu z PCF8583 - z wyjaśnieniem właśnie rejestrów itp - żebyś wiedział co i gdzie trzeba sobie zmienić.
www.youtube.com/mirekk36 ]