Witam, mam taki przypadek:
Menu gen v.2.0 na OLED - 6 linii menu, First line pos 16, line height 8,
podmenu na 7 linii.
Normalnie kursor zachowuje się normalnie i jest jeden.
Jak tylko wybiorę w podmenu jakiś propertis, to
po przewinięciu ekranu pojawiają się dwa, jeden z nich jest prawdziwy, tylko znajduje się nie tam, gdzie powinien.
Zrobiłem na LED debugera:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Jak jeszcze nie wybrałem propertisa, to otrzymuję kręcąc enkoderem : 16,24,32,40,48,56 i 56 - kursor jest na końcu podlisty
Po wybraniu jakiegoś propertisa np z pozycji 32 (trzecia linia) mam tak: 16,24,
32,40,48,56 i po zmianie ekranu (bo kursor już jest na dole) 32
Czyli nie 56, tylko 32.
Teraz mam kursor na pozycji 32 i 24.
Z ciekawości sprawdzam jak to jest z tym kasowaniem kursora. Zrobiłem kolejnego debugera:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Normalnie wartość kasowana różni się o 8 od kursora: 16, 16, 24,32,40,48,56 i z powrotem:56,56,48,40,32,24 i 16.
Z tym wydaje się OK, bo po wybraniu propertisa idzie do 48, po przewinięcie ekranu idzie do 56, ale dalej na 40.
( kasowane miejsce podąża za kursorem, ponieważ kursor jest na złej pozycji, nie na 56 tylko 32, więc przekręcenie w prawo enkodera da w efekcie 40).
Wyszedł niezły opis, zastanawiam się czy komuś będzie się chciało to czytać?
Może w wolnej chwili, jest piękna pogoda, więc lepiej nie wychodzić. Za ciepło
PS. Chciałem sprawdzić ten przypadek na Test data2 z Men gener, ale niestety wszystkie podmena są tam na jeden ekran.
------------------------ [ Dodano po: 26 minutach ]Mam jeszcze jedno b.długie podmenu, ale niestety bez propertisów. Tam jest jeden kursor i wszystko OK. Idzie do końca i jak przewijam ekran, to oba debugery pokazują 56, aż przelecę całą listę.