W 99% przypadków używam MkClipse'a, który jest dla mnie najwygodniejszy i spełnia moje oczekiwania.
Wczoraj dodatkowo stawiałem Eclipse'a na nowym komputerze, tak aby go mieć, jak by jednak była potrzeba
z niego skorzystać - więc jestem na bieżąco
W systemie Windows x64 mam zainstalowaną wyłącznie jedną Javę - v. 8 Update 251 (64-bit).
Eclipse "zainstalowany" (czyli skopiowany) wkopiowany z
Eclipse CPP 2020-03R Incubation.
Następnie dodany do niego AVR Plugin 241.
Wskazałem następnie ścieżki do obecnego AVR Studio 7 (7.0.2397) jak na poniższym obrazku, bo sam Eclipse nie był w stanie ich odnaleźć (chyba się mocno pozmieniały w stosunku do poprzednich ścieżek w starszych wersjach Studio). Toolchain z niego to avr-gcc 5.4.0, AVR 8 Toolchain 3.6.2-1778.
"c:\Program Files (x86)\Atmel\Studio\7.0\toolchain\avr8\avr8-gnu-toolchain\bin"
"c:\Program Files (x86)\Atmel\Studio\7.0\shellutils"
"c:\Program Files (x86)\Atmel\Studio\7.0\toolchain\avr8\avr8-gnu-toolchain\avr\include"
"c:\moje\Atmel\mkAVRCalculator\AVRdude"
Na koniec jeszcze:
wyłączyć Launchbar
włączyc autosave
wyłączyć autobuild
wyłączyć spelling
U Mirka na blogu znajdziesz
dodatkową konfigurację Eclipse'a. Dotyczy ona wprawdzie Photona, ale są tam pewne dodatkowe ustawienia, których w tym poście nie podałem (i na razie ich nie robiłem) a które powinny mieć zastosowanie do w/w wersji.
p.s. Czy na pewno wrzuciłeś Eclipse'a w dobre ścieżki, bez spacji, polskich liter itp? Ja swojego wrzuciłem w "C:\moje\Atmel\eclipse".