Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 12 lip 2020, o 06:44


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 kwi 2020, o 22:21 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25720
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 967

o co tu kaman ? ;) (jeśli nie używacie Facebooka - to też zobaczcie )

krótko mówiąc "COŚ SIĘ ŚWIĘCI !"

Obrazek

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 kwi 2020, o 22:49 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2175
Pomógł: 101

Ulala, super temat. Czyżby się jakaś nowa seria poradników miała pojawić?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 kwi 2020, o 12:12 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25720
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 967

no! może się okazać, że COŚ się święci - ale nie mam w tym temacie żadnej wiedzy :lol: ... nie wiem czy poradników czy czegoś tam ... ale może się wkrótce okazać gwałtownie ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2020, o 02:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 907
Pomógł: 39

Pisałeś własny driver do "klawiatury", czy korzystasz z systemowych skrótów do głośności?
Sam zamierzam napisać driver i szukam jakichś przykładów jak przechwycić scancody, zanim durny system je zablokuje, a msdn małomiętkiego niestety nie jest zbyt pomocny w tej kwestii :/

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2020, o 06:40 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25720
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 967

w tym przypadku z filmiku - nic a nic nie wgrywałem na komputer, żadnych driverów, żadnych softów itp ... ot podłączyłem zestaw ATB z prockiem naszprycowanym odpowiednim oprogramowaniem i to wszystko ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2020, o 10:30 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2175
Pomógł: 101

HIDy są natywnie wspierane w systemie :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2020, o 11:24 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 907
Pomógł: 39

Czyli wszystko jasne - wysłałeś scancody/virtualkey. System natywnie obsługuje kody 2 bajtowe, 3 bajtowych tylko kilka u żadnych kombinacji klawiszy.

Wysłane ze srajfona

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2020, o 11:43 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25720
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 967

Harry napisał(a):
System natywnie obsługuje kody 2 bajtowe

Może troszkę się zdziwisz - ale każdy przycisk był wysyłany jako JEDEN - pojedynczy bajt ;) I nie były to tzw ScanCody jak to można śledzić na PC z klawiatury.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2020, o 11:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 907
Pomógł: 39

Nie zdziwie się, 1-2 bajty(typu shift + litera) są obsługiwane normalnie, z tymi innymi jest problem :/
W tej chwili korzystam z klawiatury na BT, która jest natywnie do nadgryzionego jabłka, w którym nie są używane klawisze funkcyjne i muszę je uzyskiwać metodą Fn+coś tam. Jedynie tylko regulacja głosu działa jak powinna.

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2020, o 12:28 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2017
Posty: 326
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 28

Harry, wg mnie to kwestia odpowiedniego deskryptora.
Standardowa kody klawiszy to jeden deskryptor, a klawisze multimedialne to osobna sprawa. Oczywiście da sie to połączyć, ale trzeba wgryźć się w specyfikację USB i zrobić tzw. urządzenie kombo.
Żeby sterować klawiszami multimedialnymi muszi mieć sekcję "USAGE_PAGE (Consumer Devices)"

To takie moje małoprofesjonalne spojrzenie na sprawę. Więcej szczegółów znajdziesz w dostępnych projektach.
Choćby tutaj:
http://usb-ir-remote.sourceforge.net/

W wersji 0.2 projektu znajdziesz m.in. taki oto deskryptor:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jak widzisz są tam wpisy dotyczące klawiszy multimedialnych.
No i jeszcze jedno warto sięgnąć np. do specyfikacji usb, choćby od tej 1.1
https://www.usb.org/sites/default/files ... 1_12v2.pdf
Masz tam rozdział 15 Consumer Page(0x0C), 15.9 Audio Control.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2020, o 13:14 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 907
Pomógł: 39

Wiem, że to trochę kiepska sprawa z tymi klawiszami, najgorsze jest to że właśnie trzeba zrobić driver od zera.
Wg mnie takie rzeczy(typu przemapowanie) powinny być robione na filtrze i byłoby ok, a sam driver przepuścić wszystko jak leci.
Na początku myślałem nad tym, żeby po prostu przemapować klawiaturę tak jak potrzebuje. Ale po skanowaniu scancodów, okazało się że pewne klawisze w ogóle nie zwracają kodu, mimo że np na androidzie hula aż miło. Z tego wynika że driver blokuje.

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO