Witam korzystam z LCD 0,96cala 1306, mam dwie sztuki (wyprowadzone IIC) sa róznych producentów 128x64 . Na jedynm biblioteka Pana Mirka mk_ssd1306 działa dobrze a na drugim calość jest jakby przesunięta do góry. Pierwsza linijka która jest obcięta na pół miga a w ostatniej co bym nie wyświetlił jest kasza co widać na foto. dodam jeszcze ze na bibliotece darmowej z github dziala to na obu lcd a na Pana Mirka tylko na jednym
Na jedynm biblioteka Pana Mirka mk_ssd1306 działa dobrze a na drugim calość jest jakby przesunięta do góry. Pierwsza linijka która jest obcięta na pół miga a w ostatniej co bym nie wyświetlił jest kasza co widać na foto.
Spotkałem się już takim przypadkiem, pisał też na naszym forum o tym jeden z użytkowników. To było też dla mnie motywacją do przygotowania kolejnej wersji biblioteki, która mogłaby działać z szerszą być może gamą tych wyświetlaczy różnych producentów.
Dzięki temu, że ten użytkownik podesłał do mnie swój wyświetlacz OLED mogłem rozpocząć próby aby dojść co może być nie tak i udało się z powodzeniem to opanować, ale czy jestem w stanie dać głowę, że nie zdarzy się na świecie żaden wyświetlacz który znowu coś będzie miał nie tak ? - no tego nie jestem w stanie zrobić i to jest zrozumiałe.
Na dzień dzisiejszy szczerze mogę polecić tę nowszą wersję biblioteki o nazwie MK GLCD, ponieważ jest ona o wiele bardziej uniwersalna, pracuje z wieloma chipsetami nie tylko SSD1306 i ma mnóstwo dodatkowych, śmiało mogę powiedzieć że nigdzie w internecie nie spotykanych funkcjonalności. Można ją nabyć tutaj:
poza tym spójrz na poradniki wideo o MK GLCD, ten niżej ale i wiele innych
ale jeśli nie masz ochoty to spróbuj w swojej obecnej bibliotece zamienić fragment kodu w funkcji mk_ssd1306_display() zgodnie z opisem poniżej i daj znać czy pomogło dla tego drugiego wyświetlacza. Do tej pory powinno być tam coś w tym stylu jak niżej pokazuję - być może kilka linijek tego fragmentu różni się od tego co widzisz w swojej dotychczas zakupionej bibliotece, ale powinno to mniej więcej wyglądać tak:
A skąd taka pewność, że nie pomaga ? Przez to, że pierwszy wpadłeś na ten wątek ?
JK76 napisał(a):
Przecież wziął za nią wynagrodzenie.
Zanim zaczniesz liczyć pieniądze w cudzej kieszeni zanim zrozumiesz co to znaczy pisanie bibliotek dostępnych dla szerszej rzeszy klientów, a widać że masz małe w tym doświadczenie - zanim w końcu zaczniesz rzucać tego typu podteksty a później może obelgi - to przemyśl to dwa albo i ze trzy razy - może nawet pięć razy jeśli masz kłopoty z rozumowaniem - albo zacznij podgryzać nogawki i obszczekiwać ale już na innym niż to forum - bo jak na razie pewnie jakaś chora zazdrość albo hmmm może kompleksy powodują - że masz kłopoty z nadpobudliwością.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości