Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 lut 2026, o 07:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 mar 2013, o 17:33 
Użytkownik

Jak zwykle z moim fartem- Program napisany w eclipse, kompiluje sie bez bledu, po wgraniu do procka dziala prawidlowo i teraz to czego nie rozumiem... Wylaczam zasilanie ukladu, wlaczam i nic nie dziala. Sprawdzone na plytce testowej i kilku innych na bank sprawnych. Myslalem ze padl mi programator, ale po wgraniu programu napisanergo w bascomie wszystko jest ok. Wgralem ewnetrznym programatorem plik .hex z ktory wygenerowal eclips i tez nie dziala. Nic nie zmienialem w ustawieniach. Skasowalem wszystkń i ponownie wgralem z plyty. Zero zmian. Spotkal sie ktos z takim problemem?
Wyglada to tak jakby program ladowal sie tylko do pamieci procesora.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 mar 2013, o 18:24 
Moderator

A do jakiej wg ciebie pamięci innej miałby się program ładować ? Mikrokontroler AVR ma tylko JEDNĄ pamięć programu.

Skoro nie działa - to:

1. pokaż kod - co robisz?
2. pokaż schemat połączeń?
3. szczególnie jak podłączasz programator?
4. opisz co to znaczy wg ciebie że program działa lub nie

bo inaczej to pytanie bardziej do jasnowidza i na pewno nikt z tak opisanym problemem się nie spotkał. Jak poprawisz pytanie wg wskazówek to pewnie uda ci się szybko pomóc ok?

PostNapisane: 15 mar 2013, o 21:08 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Można napisać taki program, który w zależności od źródła resetu mikrokontrolera różnie reaguje. Inaczej jak zostanie użyte wejście Reset, a inaczej jak wystąpi Power On Reset - reset podczas dołączenia zasilania.

PostNapisane: 16 mar 2013, o 09:20 
Użytkownik

Namierzyłem, że właśnie coś jest nie tak z resetem. Standardowo reset podpięty przez rezystor 10k do Vcc. Efekt jest taki, że po zaprogramowaniu układu i bez odłączania programatora (stk500v2) układ działa bez problemu. Odpinam programator, wyłączam zasilanie i układ zachowuje się tak (zmontowany układ i wgrany LCD z kolegi Mirka niebieskiej książki - zmienione TYLKO numery pinów), że po starcie górna linia wyświetlacza świeci się - coś jak po uruchomieniu układu z czystym procesorem. Gdy zewrę na chwile wyjście reset do masy (taki pseudo twardy reset) to układ startuje... W bascomie (ciągle mówię o bascomie tylko dlatego, że porównuję zachowanie układu), na tym samym programatorze programuje się bez problemu i nie trzeba robić kombinacji z resetem.
Zbaraniałem, bo sytuacja nagle zrobiła się na dwóch komputerach bez przenoszenia plików itd. Fusebity poustawiane tak jak zwykle ustawiam (no już trochę tego w życiu zrobiłem). Pierwszy raz z czymś takim się spotkałem. Dodam że sprawdzałem to na kilku RÓŻNYCH "prockach".

Do kolegi Mirka - wsad jest bez najmniejszych zmian - nie licząc pinów, taki jak zamieściłeś w swoich programach.
Eclps jest wgrany 1:1 z Twoich płyt, podobnie jak winavr itd.
Pamięć to tylko przenośnia - dla zobrazowania tego co się dzieje.
Staram się nie zadawać głupich pytań, ale jeżeli coś takiego mi się trafia, to czasem naprawdę muszę kogoś zapytać, bo latami mogę dochodzić dlaczego tak jest a nie inaczej. Laikiem całkowitym też nie jestem, czytam od deski do deski noty producentów, ale czasami naprawdę gdy niczego nie zmieniam w ustawieniach programu i nagle takie kwiatki wychodzą to co mam zrobić?
Nie wymagam jasnowidza, naprawdę ;-).

PostNapisane: 16 mar 2013, o 09:32 
Moderator

No ale widzisz ty wciąż swoje .... tu nie chodzi o to czy zadajesz głupie pytania czy nie - bo głupich pytań nie ma, no ale żeby coś pomóc to trzeba to pytanie jakoś zadać ....

tymczasem ty znowu robisz jakiś opis a konkretów o które prosiło ZERO :(

dlatego sorki ale ja nie wiem jak pomóc :(

co najwyżej mogę podpowiedzieć żebyś zajrzał też tutaj, szczególnie jeśli chodzi o LCD

http://atnel.pl/uaktualnienia-programow-do-dvd.html

a jak pokażesz to o czym mówiłem to być może będę w stanie coś powiedzieć

PostNapisane: 16 mar 2013, o 11:09 
Użytkownik

No ale napisałem dokładnie co i jak.

1. Opisałem jak zachowuje się układ - po zaprogramowaniu pracuje, po rozłączeniu zasilania i ponownym podłączeniu bez programatora, nie uruchamia się. Pomaga dopiero zwarcie na chwilę resetu do masy - lepiej nie potrafię wytłumaczyć.

2. Wsad którego użyłem jest DOKŁADNIE taki, jak z Twojej książki - jedyna zmiana to numery pinów Do których podłączony jest wyświetlacz.

3. Układ to procesor + wyświetlacz z podłączonym RW do masy a w drugim przypadku do jednego z pinów - pamiętam o zmianie w pliku .h (rw aktywny - nieaktywny - mam do tego celu zworkę i w pliku zmieniałem też 0 lub 1). Tylko procesor i wyświetlacz. Żadnych zbędnych dodatkowych elementów.

4. Napisany na wariata program w bascomie i zaprogramowany TYM SAMYM programatorem działa bez problemu.

5. Po wgraniu "profesjonalnym" programatorem (Smartprog elneca) wsadu, który wygenerował eclips zachowyje się identycznie jak w pkt 1.

6. Pamiętałem o wyłączeniu - gdy używałem atmega16 i 32 - JTAGA.

Fakt - nie wgrywałem wsadu z drugiej książki. O tym nie pomyślałem... Tzn kiedyś wgrywałem i było ok. Teraz tego nie zrobiłem.

PostNapisane: 16 mar 2013, o 13:40 
Moderator

To ja ci jeszcze raz powiem że masz jakiś dziwny problem i widzę że tak to nie uda mi się pomóc to nie jest kwestia kodu

poza tym co za problem sprawdzić sobie na prostszym kodzie z migającą diodą LED

a skoro musisz resetować po włączeniu zasilania to masz problem sprzętowy - jednak widzę że schematu nie da się z ciebie wydusić .... dlatego przepraszam ale ja się poddaję na razie. W elektronice rozmawia się na schematy - to podstawa tym bardziej jak masz takie dziwne problemy

PostNapisane: 16 mar 2013, o 13:46 
Użytkownik

Hmm. ale jeśli program zaczyna działac prawidłowo przy resecie, to coś z nim jest nie tak. Może tak jak Mirek pisze podrzuć schemat, bo jak do tej pory na forum było sporo tematów typu "Ja wiem że to zrobiłem dobrze...." (sam taki założyłem) a później okazywało się że problem jest błachy bo czegoś do końca się nie sprawdziło. Schemat na pewno pomoże

PostNapisane: 16 mar 2013, o 14:41 
Użytkownik

Niestety właśnie najwięcej problemów sprawia jeden mały drobiazg :

-- z uporem maniaka twierdzenie że to wszystko wina czegoś/kogoś innego, a nie nasza

Przyjacielu jeśli szukasz pomocy to naprawdę dostarcz i odpowiedz na to o co prosimy , nikt nie jest nie omylny
my nie wiemy coś ty tam za "cosie" porobił ... a zgadywać ciężko
i w ten sposób nikt ci nie będzie wstanie pomóc , a ty pewnie masz błahy błąd popełniony , ale trwając w swoim przekonaniu że jesteś naj
i wszytko masz dobrze w życiu go nie rozwiążesz ... będziesz szukał błędu nie tam gdzie on jest i zwalał winę na wszystko
zaczynając od eclipse a kończąc w pewnym momencie na producencie procesora

Nie obraź się , ale to podstawowy problem i dotyczy nie tylko ciebie , a wszystkich ze mną włącznie .....
niestety

Więc pokaż co robisz i jak robisz to pomożemy sprawniej i dokładniej

PostNapisane: 16 mar 2013, o 19:24 
Użytkownik

Schemat dołączam. Nie załączałem go bo to naprawdę jak sami widzice ABC...
Ostatnią osobą o której powiem że nie myli się, jestem ja. Naprawdę.
Wgrałem pliki z drugiej książki i jest prawie dobrze. I tego nie rozumiem ani trochę... Włączam układ bez kombinacji z resetem i startuje normalnie. W jednym miejscu jest problem, ale to kosmetyka.
Nie zwracajcie uwagi na część z 74ls14 - tam nie wszystko jest podpięte :)

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 16 mar 2013, o 19:39 
Użytkownik

No to powiem tak ...

1. sam się prosisz o kłopoty tak podłączając nie używane piny LCD
zostaw je nie podłączone (wiszące) jak używasz trybu 4 bit --- NIGDY NIE PODŁĄCZAJ DO MASY

2. RESET podciągamy do VCC przez 10K , a nie mniejszy (to też prośba o kłopoty)

na razie tyle wyłapałem ....

Co do programu z drugiej czy ze strony .... po to wychodzą erraty i poprawki do kodów z książki żeby z nich korzystać :)

popraw to co wypisałem wyżej powinny problemy z LCD i RESETEM zniknąć

PostNapisane: 16 mar 2013, o 19:41 
Użytkownik

Czy 1K na rezystor do Reseta to nie za mało? Wydawało mi się że tam powinny być sporo większe.

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Ehh.. ten Sun zawsze uprzedzi człowieka :P

PostNapisane: 16 mar 2013, o 20:10 
Użytkownik

1k - literówka typu "kopiuj wklej" (jest 10k)- teoretycznie nie powinno tam byc również kondensatora 100n - mogą być kłopoty z programowaniem (u mnie nie było znaczenia). Nie używane piny wyświetlacza mają wisieć w powietrzu???? To mnie teraz zaskoczyłeś. W kilku kserokopiarkach widziałem podłączone te właśnie piny do masy i w kilku profesjonalnych schematach serwisowych nie licząc kas fiskalnych które serwisowałem. Nie dyskutuję - może nie mam racji i dlatego to sprawdzę :shock: .

PostNapisane: 16 mar 2013, o 20:21 
Użytkownik

Nie chce mi się powielać zasad , ale radzę przeczytaj http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/lc ... aczac.html

to sa wejścia danych i wystarczy wiedzieć jak działa sterownik HD44780 żeby wiedzieć że w trybie 4bit nie powinno się podłączać linii D0-D3
do niczego ...

PostNapisane: 16 mar 2013, o 20:28 
Użytkownik

Rany... Nie staram się dochodzić na siłę swoich racji. Wiem że to są piny danych i wychodziłem z założenia, że skoro stosują takie rozwiązania producenci sprzętu, którzy są na rynku od wielu lat, to chyba z jakiegoś powodu tak to podłączają.
Jeżeli nie powinno się tak podłączać, to od dziś nie będę tego robił.
Mogę czegoś nie wiedzieć prawda ;)? Postaram się więcej nikomu tu już głowy nie zawracać...
Dziękuję za pomoc.

P.S. Żebym nie był gołosłowny - książka - Marcin Wiązania "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku Bascom" str. 210.
Ale jeżeli naprawdę nie powinno się tak podłączać, to będę podłączał według tego, czego tu się dowiedziałem i na bank tego będę się trzymał.

PostNapisane: 16 mar 2013, o 20:48 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

grzesiekk napisał(a):

Mogę czegoś nie wiedzieć prawda ;)? Postaram się więcej nikomu tu już głowy nie zawracać...
Dziękuję za pomoc.

No i czego się irytujesz? Przecież nikt cię nie atakuje ani nie nie obraża. Wytknięto tylko błędy.

Spokojnie, wpadaj i pytaj. ;-)

PostNapisane: 16 mar 2013, o 20:50 
Użytkownik

Do nerwów to ja ostatni jestem :) Wystarczy że wkurzam się na własną głupotę :)

PostNapisane: 16 mar 2013, o 21:03 
Użytkownik

Każdy popełnia błędy Grzesiekk niczym się nie przejmuj
popraw sprawdź , coś nie tak pytaj dalej :)

w końcu dojdziemy co robisz nie tak i będzie szczęśliwie działać

Kiedyś też tak podłączałem jak w wymienionej książce .... straciłem 2 wyświetlacze i sporo nerwów
zgłębiłem działanie sterownika HD44780 i wiem dlaczego nie warto ... zwłaszcza w czasach gdzie
stosuje się układy powiedzmy że zgodne z HD44780

:)

PostNapisane: 16 mar 2013, o 21:13 
Użytkownik

Sprawdziłem to co mi mówiłeś i jestem cienki jak zadek węża.... Trafione w 100%. Od dziś tylko C. Normalnie człowiek ma 38lat a głupi jak baran...
Dziękuję za uratowanie mojej równowagi psychicznej ;-)

A i do Mirka - wielki szacunek dla Twojej cierpliwości i tego co robisz. Pisz następną "Biblię dla początkujących". Proszę.

PostNapisane: 16 mar 2013, o 21:21 
Użytkownik

Nie przejmuj się to normalne, zwykle błędy są tak oczywiste że ich nie zauważamy

A to że w bascomie coś działa .... nikt nie wie jak i dlaczego bascom działą :)

PostNapisane: 16 mar 2013, o 21:24 
Użytkownik

Dlatego od teraz zawieszam z nim współpracę :D Nie lubię niespodzianek...

PostNapisane: 16 mar 2013, o 22:18 
Użytkownik

czyżby to była twoja pierwsza męska decyzja w życiu ??

Ale szczerze nie mam nic do bascoma długo i wiele rzeczy w nim napisałem , niestety nie wiedziałem nigdy do końca co jak działa i dlaczego :)
C uwalnia umysł można myśleć o programowaniu podczas pisania programu bo dokładnie wiesz gdzie się co dzieje :)

PostNapisane: 18 mar 2013, o 13:44 
Użytkownik

Nie, nie pierwsza, ale to nie istotne. Siedziałem nad tym naprawdę długo i niestety nie mogłem rozwiązać tego problemu. Najważniejsze że już wiem co i jak.
Temat można zamknąć.

PostNapisane: 19 mar 2013, o 11:08 
Użytkownik

Jednak nadal jest problem. Wyświetlacz nie startował co kilka włączeń - nieregularnie, mimo że reszta układu działał (kontrolki wstawione "dla zasady"). Na płytce testowej podłączyłem 1-1 piny tak jak podłączone są w moim układzie i na niej chodziło bez problemu. Zacząłem dodawać kondensatory filtrujące itd. - zero poprawy. Sprawdziłem przebiegi na oscyloskopie (na kwarcu) - wszystko ok.
Do rzeczy - na płytce testowej jest kwarc 11059200 a na mojej 14745600. Z tym pierwszym kwarcem - zero problemów, natomiast gdy przełożyłem ten drugi do płyty testowej - zaczęły się cuda takie jak w moim układzie. Pomyślałem że trefny kwarc - wstawiłem drugi nowy, też zachowuje się dokładnie tak samo.
Czy znowu coś źle robię? Przewertowałem obie książki oraz erraty ale nie znalazłem odpowiedzi - chyba że coś przeoczyłem.

PostNapisane: 19 mar 2013, o 14:43 

Rozumiem, że w ustawieniach projektu zmieniasz przed kompilacją i wgraniem programu na ten właściwy kwarc........?

Czyli np. u mnie jest 16Mhz na płytce i mam ustawione tak

Obrazek

PostNapisane: 19 mar 2013, o 15:28 
Użytkownik

Tak dokładnie.

PostNapisane: 19 mar 2013, o 18:52 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Jak zmieniasz częstotliwość taktowania w ustawieniach projektu to nie wystarczy skompilować projekt (Build). Należy zrobić Clean i potem Build. Jest tak, bo zmiana kwarcu nie zmienia nic w pliku źródłowym, a skoro nic się nie zmieniło to nie jest on ponownie kompilowany i zostają stare stałe obliczone dla opóźnień z biblioteki delay.

PostNapisane: 20 mar 2013, o 09:24 
Użytkownik

A to tego nie robiłem - tylko build. Sprawdzę to wieczorem.

PostNapisane: 20 mar 2013, o 11:28 
Moderator

grzesiekk napisał(a):
A to tego nie robiłem - tylko build. Sprawdzę to wieczorem.

A oglądałeś chociaż raz kilka pierwszych lekcji VIDEO z płyty DVD dołączonej do pierwszej książki ? ;) bo tam jest o tym mowa i pokazane.

PostNapisane: 20 mar 2013, o 11:35 

Wiesz, Mirku najciemniej to jest zawsze pod latarnią. Już nie raz się złapałem na tym, że mając te 6 szt ATB, pozakładane różne kwarce itp. sprawdzam jakiś projekt i bach, robię ctrl+B, a program po wgraniu się sypie....a przed chwilą na innej ATB działał. A tu inny kwarc włożony ;).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1