Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 mar 2026, o 16:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 mar 2013, o 13:56 
Użytkownik

Mirku, oglądałem. Naprawdę czasami potrafi umknąć jakiś szczegół.Teraz już mam to zakodowane w głowie - podobnie jak z niepodłączonymi pinami wyświetlacza (sprawdziłem na oscyloskopie i faktycznie pojawiają się tam różne stany).
Na chwilę obecną potrafi się wykrzaczyć, ale to już chyba wina wyświetlacza - na "małym" jest dobrze, natomiast ten jest z serii BIG. Wcześniej okazało się, że uszkodzony był NOWY Atmega (sprawdzony prostym programem i diodami). Pin INT0 był uszkodzony - zero reakcji - na innym scalaku, wszystko w porządku.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 mar 2013, o 13:59 
Moderator

nie ma uszkodzonych nowych ATmeg ;) a szczególnie pinów INT0 .... są za to roztargnieni elektronicy czyli my, którzy lubią niszczyć procki albo źle pisać programy. Ja to wiem i sam mam takie podejście gdy coś mi nie wychodzi .... dlatego sporo rzeczy udaje mi się jasno wytłumaczyć i zrobić. A dokąd będziesz pisał że ty wszystko robisz dobrze a przychodzą do ciebie z fabryki uszkodzone procki, scalaki, kompilatory - to tym dłużej stracisz czasu na naukę tego wszystkiego - to taka dobra porada ;) a nie żadna uszczypliwość broń boże.

PostNapisane: 22 mar 2013, o 14:11 
Użytkownik

Zgadza się ale już "kilka" lat siedzę w tym wszystkim (nie mówię o programowaniu) i układy CMOS i zasady ESD też mi są znane ;). Kiedyś gdy pracowałem w serwisie kas fiskalnych dostaliśmy partię 100szt. 80C2051 ubitych - przypadek?
Podobnie widziałem jak w niektórych sklepach obchodzą się z układami :)
Oj tam :D. Nieważne. Dzięki wielkie Wszystkim za pomoc.

Ostatnio edytowano 23 mar 2013, o 10:46 przez grzesiekk, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 mar 2013, o 14:29 

Atmegi jeszcze uwalonej nie mialem, ale ostatnio bardzo czesto w parti 50szt RTL8019AS kilka,kilkanascie pada zaraz po włożeniu w płytę.......a jeszcze rok temu na 100szt zaden nie byl uwalony

PostNapisane: 25 mar 2013, o 14:10 
Użytkownik

Tak przy okazji dodam w ramach "niestworzonych historii". Dostałem kiedyś od pewnej firmy Far.... jakieś dwa miesiące temu 25 szt. MSP430F2252 z czego ok. 20 szt była uszkodzona. Po dokładnym przyjrzeniu się okazało się, że są uszkodzone mechanicznie. Przy delikatnym nacisku pojawiała się kreska pęknięcia na obudowie. Z początku tego nie zauważyłem, ale kiedy układ nie działał zacząłem szukać. Do głowy by mi nie przyszło że tak może być.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1