Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 9 gru 2019, o 07:03


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 wrz 2019, o 11:49 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

Obrazek

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2019, o 11:53 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 897
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 71

Mirku, a Ty przypadkiem nie miałeś odpoczywać?!



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2019, o 11:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

No odpoczywam ;)teraz była chwilka pracy - ale właśnie idę na basen ;) ..... a rano byłem z kolei na świetnym spacerze nad morzem! coś pięknego - fajne fale ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2019, o 17:05 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 maja 2014
Posty: 35
Pomógł: 0

Witam
Do kiedy "trzeba" ;) dopłacić ?

_________________
Yes We CAN ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2019, o 19:24 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

do czasu wysyłek, a więc jeszcze jest czas na spokojnie - co najmniej miesiąc

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2019, o 22:14 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 245
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 10

A czy można taką wysyłkę wstrzymać na jakąś chwilę żeby ktoś kto zdecydowany na dopłatę mógł np dozbierać "dutki" albo żeby był np: po pensji?
I do kogo skutecznie to zgłosić?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2019, o 23:00 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

Szofer napisał(a):
A czy można taką wysyłkę wstrzymać na jakąś chwilę żeby ktoś kto zdecydowany na dopłatę mógł np dozbierać "dutki" albo żeby był np: po pensji?
I do kogo skutecznie to zgłosić?

ale spokojnie - żaden problem - pisałem wyżej że jeszcze co najmniej miesiąc. Poza tym w razie czego proszę pisać zawsze maila z prośbą o wstrzymanie się z wysyłką - ALA to DOPIERO gdy za ten miesiąc albo dwa ogłosimy publicznie że rozpoczynamy te wysyłki ok?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 09:57 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1478
Pomógł: 167

mirekk36 napisał(a):
pisałem wyżej że jeszcze co najmniej miesiąc
Mirku może potwierdź (bo tak się chyba pojawiło w filmiku), że jak będzie pora na decyzję i wpłaty, to zostanie wysłane mailowo zapytanie do każdego kto zakupił Octopusa czy chce wersję podstawową czy rozszerzoną za dopłatą. A na podstawie odpowiedzi będzie procesowanie czekanie na wpłatę i wysyłka lub natychmiastowa wysyłka wersji podstawowej.

Nasze wątpliwości spowodowane są tym, że błędnie myśleliśmy (a było to także już powiedziane) że wersja różni się hardware a nie tylko w sofcie. Przez co musimy wcześniej się określić byś mógł odpowiednio przygotować hardware.

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 11:17 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 15 sty 2019
Posty: 10
Pomógł: 0

Tak z ciekawości bo może czegoś nie rozumiem ale jaki jest sen 2 kanału CAN w trybie "bridge" do filtrowania komunikacji między siecią a danym "modułem" skoro wszystko i tak leci po magistrali (cała komunikacja) więc można się wpiąć normalnie w magistralę (jednym CAN) i filtrować ruch po nadawcy i odbiorcy) i można słuchać komunikacji tylko z jednym modułem?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 12:10 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

rskup napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
pisałem wyżej że jeszcze co najmniej miesiąc
Mirku może potwierdź (bo tak się chyba pojawiło w filmiku), że jak będzie pora na decyzję i wpłaty, to zostanie wysłane mailowo zapytanie do każdego kto zakupił Octopusa czy chce wersję podstawową czy rozszerzoną za dopłatą. A na podstawie odpowiedzi będzie procesowanie czekanie na wpłatę i wysyłka lub natychmiastowa wysyłka wersji podstawowej.

Nasze wątpliwości spowodowane są tym, że błędnie myśleliśmy (a było to także już powiedziane) że wersja różni się hardware a nie tylko w sofcie. Przez co musimy wcześniej się określić byś mógł odpowiednio przygotować hardware.

--
Pozdrawiam,
Robert


Ale teraz czegoś ja nie rozumiem ... ok na spokojnie jeszcze raz .... pisałem przecież już wyżej że NA SPOKOJNIE KAŻDEMU wyślemy maila z tą ofertą propozycją, a nawet jeszcze ich nie wysłaliśmy zrobimy to wkrótce - przecież jeszcze jest sporo w sumie czasu. Proszę się nie martwić NIKOMU na siłę nic za szybko nie wyślemy ... a jak ktoś napisze, skontaktuje się z nami że potrzebuje JESZCZE miesiąc na dopłatę to co za problem ? poczekamy

Oczywiście równie dobrze można zrezygnować z tej dopłaty

więc - na prawdę - nie wiem co tu może być niejasne

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

rskup napisał(a):
Przez co musimy wcześniej się określić byś mógł odpowiednio przygotować hardware.

O to - to się proszę w ogóle nie martwić - bo będzie gorzej - hardware będzie przygotowany na dwa kanały (i to już będzie nasza wtopa) ale funkcjonalności zostaną zablokowane a wręcz niezaimplementowane ... co więcej, nie da się ich odblokować zdalnie - będzie trzeba ew po czasie przesyłać do nas urządzenie osobiście do odblokowania i będzie się to wiązało z jakimś kosztem z uwagi na konieczność wymiany pewnych elementów o czym teraz mówić w szczegółach nie mogę.

PODSUMOWUJĄC, proszę się nie martwić i spokojnie czekać na maile. Wręcz gdy ktoś nie odpisze na maila to będziemy czekać z wysyłką aż się ta osoba sama do nas zgłosi i zapyta dlaczego jeszcze przesyłka nie dotarła - i wtedy poinformujemy ponownie o tym fakcie ... czy coś jeszcze trzeba więcej wyjaśniać ? Mam nadzieję, że nie.

------------------------ [ Dodano po: 11 minutach ]

gringo napisał(a):
Tak z ciekawości bo może czegoś nie rozumiem ale jaki jest sen 2 kanału CAN w trybie "bridge" do filtrowania komunikacji między siecią a danym "modułem" skoro wszystko i tak leci po magistrali (cała komunikacja) więc można się wpiąć normalnie w magistralę (jednym CAN) i filtrować ruch po nadawcy i odbiorcy) i można słuchać komunikacji tylko z jednym modułem?


No nie rozumiesz właśnie na razie pewnie tego zagadnienia i się nie dziwię, jeśli to dla ciebie nowe tematy ... ale ok w skrócie

Masz urządzenie "A" pracujące w sieci CAN, wpinasz się jednokanałowym Octopusem w tę sieć i widzisz jak sobie popierniczają tysiące ramek po sieci ... i teraz to ty mi powiedz, na jakiej podstawie odróżnisz , które ramki są wysyłane do urządzenia "A"? .... a które to są ramki odsyłane do sieci przez urządzenie "A" w odpowiedzi na zapytania ? Myślę że to da tobie do myślenia.

A teraz pomyśl - masz DWU KANAŁOWEGO Octopusa - odpinasz urządzenie "A" i wpinasz w to miejsce I-szy kanał CAN Octopusa - zaś do drugiego kanału podpinasz urządzenie "A"

I teraz - oczywiście wciąż teoretycznie ciężko może być rozpoznać ramki wysyłane do urządzenia "A" bo niby na jakiej podstawie ? ..... ale UWAGA ! ACHTUNG! Wnimanie! ;) Nagle urządzenie "A" coś odpowie ! czyli odeśle swoją ramkę w odpowiedzi na jakąś z sieci CAN !

NO I TU CIĘ MAMY ! ... W Can Sharku - zobaczysz NAGLE że pojawiła się RAMKA CAN z kanału nr 2 !!! więc masz 100% pewności, że to odpowiedź z urządzenia "A" do sieci CAN. I co więcej - dzięki opcjom w CAN SHARK ! gdzie wszystkie ramki mają swoje timestampy ale też co ważne są przepięknie NUMEROWANE w kolejności nadlatywania - wystarczy posortować je np po numerach - przejechać do tej ramki z kanału II-go i sprawdzić jaka przedtem leciała z sieci CAN ! i BINGO ;)

czy ZAWSZE się tak uda nie wiem - ale pewnie ZNAKOMICIE poprawi to tego typu rozkminkę i NAWET nie ma co porównywać tej funkcjonalności BRIDGE do jakichś jedno-kanałowych urządzeń tego typu.

Ale uwierz mi to nie jedyna ogromna zaleta - wkrótce przygotuję oddzielny filmik w którym szerzej to objaśnię i jeszcze na innych mega ważnych przykładach ok ? ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 13:06 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 15 sty 2019
Posty: 10
Pomógł: 0

Hmm może i nie rozumiem ale np. w wireshark można filtrować ramki choćby po CAN ID i tak samo jest timestamp więc wystarczy jeden kanał do tego bo w przypadku dwóch kanałów i tak trzeba "buforować" ruch żeby mieć kontekst komunikacji, czyli czy jeden kanał czy dwa to bez znaczenia tylko kwestia softu (filtrowania i prezentacji danych)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 13:12 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 kwi 2014
Posty: 342
Pomógł: 9

Mała uwaga..
Tak samo można by zrobić dla LIN...
Obecnie walczę z komunikacją po LIN i tylko odseparowanie tranciver-ów daje jedyną możliwość przechwycenia ramki LIN z mastera i podmiany lub filtracji danych ze Slave (jeśli jest to układ master-slave).



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 13:12 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

To jeszcze raz zapytam a ty mi odpowiedz ok?

Podłączysz się jednokanałowcem - podsłuchasz transmisję np w aucie i na jakiej podstawie dojdziesz które ramki są np od prędkościomierza ? Takie proste pytanie ok ?

gringo napisał(a):
czyli czy jeden kanał czy dwa to bez znaczenia tylko kwestia softu (filtrowania i prezentacji danych)

Może jak odpowiesz na to pytanie to wtedy zaskoczysz w czym rzecz - więc czekam - i to pytanie moje bez broń BOŻE żadnej złośliwości czy coś - próbuję cię tylko naprowadzić

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

wchpikus napisał(a):
Mała uwaga..
Tak samo można by zrobić dla LIN...
Obecnie walczę z komunikacją po LIN i tylko odseparowanie tranciver-ów daje jedyną możliwość przechwycenia ramki LIN z mastera i podmiany lub filtracji danych ze Slave (jeśli jest to układ master-slave).


DOKŁADNIE ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 16:00 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 15 sty 2019
Posty: 10
Pomógł: 0

czyli główna opcja tego to wyłapanie CAN ID danego modułu (jak on coś zamelduje/odpowie) spośród wielu modułów jakie są wpięte ... ale trzeba się wpiąć między ten moduł a magistralę ... czyli jak odepnę moduł od magistrali i wepnę tylko swojego CAN-a to też wyłapię co taki moduł melduje i poznam jego ID.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 16:06 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 245
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 10

Musisz najpierw wiedzieć jak zapytać moduł żeby się zgłosił, on sam się nie melduję na magistrali.

Obejrzyj Miekowe pierwsze zajawki z CAN.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 16:24 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

gringo napisał(a):
czyli główna opcja tego to wyłapanie CAN ID danego modułu (jak on coś zamelduje/odpowie) spośród wielu modułów jakie są wpięte ... ale trzeba się wpiąć między ten moduł a magistralę ... czyli jak odepnę moduł od magistrali i wepnę tylko swojego CAN-a to też wyłapię co taki moduł melduje i poznam jego ID.

eeeś panie kolego - teraz to już zamieszałeś na maxa - bo nawet nie wiem o czym mówisz ...

Po PIERWSZE - nie chodzi li tylko o wyłapanie ID ale całych ramek które będzie nadawał wcześniej wypięty moduł i Podpięty do II-go kanału Octopusa

Po zdrugie chodzi też ułatwienie sprawdzenia w odpowiedzi na JAKIE ramki ten moduł odpowiada


zrozum - że z jednym kanałem nie sprawdzisz tego w ten sposób bo jak ?

zobacz jak to może wyglądać:


Obrazek

widzisz ? to oczywiście przykład tylko - ale widać, że np iDrive odpowiedział na kanale drugim i mamy pięknie i ID jednej z jego ramek ale też całą ramkę z danymi, z drugiej strony na kanale pierwszym można doszukać się na jaką ramkę odpowiedział

a ty co zmajstrujesz jakimś tam jednokanałowym ? skąd będziesz wiedział kiedy i którą ramką odpowiedziało urządzenie - w tym wypadku iDrive ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Szofer napisał(a):
Musisz najpierw wiedzieć jak zapytać moduł żeby się zgłosił, on sam się nie melduję na magistrali.

Obejrzyj Miekowe pierwsze zajawki z CAN.


Dokładnie - taki moduł iDrive jest jak głuchy - sam z siebie NIC a NIC nie nadaje na magistralę - trzeba do niego coś wysłać żeby odpowiedział, a przykład który omawiam z tym BRIDGE dotyczy w ogóle sytuacji badań w aucie bezpośrednio a nie na stole i wpięcia się w sieć CAN auta.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 16:46 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 kwi 2014
Posty: 342
Pomógł: 9

Tak samo z LIN..
Żadne urządzenie Slave nie wyśle żadnych danych, dopóki master nie wyśle request o danym ID w magistrale..
Po odebraniu ID Slave zaczyna transmisje..

Jak masz jeden transiver, jedynie co możesz zrobić to podsłuchać co leci..ale co i do kogo?
Przy dwóch jak zrobisz resend z pierwszego na drugi, dokladnie widać będzie na co zareagował.


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 18:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 07 sty 2014
Posty: 54
Lokalizacja: Radom
Pomógł: 0

A czy Octopus będzie mógł w tym samym czasie działać jednym kanałem z CAN Sharkiem a drugim kanałem z CAN Hackiem?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 18:37 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

adam4321 napisał(a):
A czy Octopus będzie mógł w tym samym czasie działać jednym kanałem z CAN Sharkiem a drugim kanałem z CAN Hackiem?


Absolutnie nie ;) bo masz jedno złącze USB i jeden Virtual COM port ... jeden scalak FT232R

a do czego ci taka funkcjonalność ? Opisz - jeśli będzie to interesujące - to być może wdrożymy ;) chociaż nieco inną metodą tzn poprzez współpracę między programami ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 19:17 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 07 sty 2014
Posty: 54
Lokalizacja: Radom
Pomógł: 0

Na razie jakiegoś konkretnego zastosowania nie widzę, nie ma jeszcze doświadczenia z CAN. Ale np. ... jeżeli chcielibyśmy "hackować"/korzystać z funkcji CAN Hacka jednym kanałem to drugim moglibyśmy obserwować jak reaguje szyna i korzystać z funkcji CAN Sharka, filtrować, rejestrować logi itp.
Nie wiem czy to miałoby sens i w czymś mogłoby pomóc przy pracy z CAN.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 20:01 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 15 sty 2019
Posty: 10
Pomógł: 0

to can jest multimaster czy master/slave jak modbus?

z tego co wiem to właśnie multimaster po to by wyeliminować słabość master/slave jaka jest w modbus gdzie to master odpowiada za odpytaywanie (komunikację) czyli żeby sprawdzić czy coś tam slave ma do wysłania musi go odpytać
bo co jak w aucie padnie master albo komunikacja to wszystkie systemy w aucie umierają? to chyba niedopuszczalne po to jest multimaster by zdecentralizować środowisko i jak np. naciskam hamulec to nie czekam a master zapyta pedał czy jest wciśnięty i wyśle dane dalej tylko dane nadaje moduł że wystąpiło takie tam jakieś zdarzenie



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 20:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 07 sty 2014
Posty: 54
Lokalizacja: Radom
Pomógł: 0

Jeszcze jedno pytanie jakie mi się nasuwa do jak działa taki CAN Bridge?
Mianowicie analizując pracę już działającej magistrali CAN jedno z urządzeń będziemy musieli odłączyć od szyny i podłączyć przez CAN Octopusa, zgodnie ze schematem jaki pokazałeś Mirku wyżej. Czy tak podłączone urządzenie może w jakichś okolicznościach zostać odłączone od tej magistrali przez bridge w octopusie? Zazwyczaj jest tak, że urządzenie nadrzędne/komputer/sterownik diagnozuje magistralę i sprawdza obecność podłączonych urządzeń, może rejestrować błędy przy braku odpowiedzi a następnie reaguje w określony sposób, może przestać już chcieć 'gadać' z tym urządzeniem, wejść w tryb awaryjny, itp. Użytkownik miałby pełną świadomoś jak taki układ może się zachować. Trzeba wziąć pod uwagę proces uruchamiania magistrali/jakiegoś sterownika/komputera, podłączanie diagnozowanego urządzenia, podłączanie octopusa, uruchamianie programu. W jakiej kolejności uruchamiać układ żeby nadrzędny sterownik nie zarejestrował nieobecności działania badanego urządzenia? Weź Mirku pod uwagę, że wiele/większość osób nie wie jak działa CAN Bridge.

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

gringo napisał(a):
to can jest multimaster czy master/slave jak modbus?

Wg Wikipedii magistrala CAN: cyt.

W magistrali CAN nie ma wyodrębnionej jednostki nadrzędnej dlatego należy do grupy magistral typu multi-master. Komunikacja ma charakter rozgłoszeniowy ponieważ komunikaty nadawane na magistralę odbierane są przez wszystkie urządzenia (CSMA/CR).

Poniżej masz przykładowy schemat systemów samochodzie
Obrazek

Jeżeli padnie jednostka centralna lub uszkodzona zostanie magistrala np przez przerwanie wiązki to ten wybrany system przestanie działać lub jego odcięta część, np tylko magistrala CAN a reszta systemów będzie działała



Ostatnio edytowano 17 wrz 2019, o 20:49 przez adam4321, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 20:43 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

adam4321 napisał(a):
Na razie jakiegoś konkretnego zastosowania nie widzę, nie ma jeszcze doświadczenia z CAN. Ale np. ... jeżeli chcielibyśmy "hackować"/korzystać z funkcji CAN Hacka jednym kanałem to drugim moglibyśmy obserwować jak reaguje szyna i korzystać z funkcji CAN Sharka, filtrować, rejestrować logi itp.
Nie wiem czy to miałoby sens i w czymś mogłoby pomóc przy pracy z CAN.

No nie - z tego co piszesz ;) to może jednak musisz spokojnie poczekać na CAN HACK'a i się z nim zapoznać bo on panie kochany właśnie dokładnie TO robi sam z siebie o czym piszesz plus pierdyliaiard rzeczy więcej ;) ok ?

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

gringo napisał(a):
to can jest multimaster czy master/slave jak modbus?

z tego co wiem to właśnie multimaster po to by wyeliminować słabość master/slave jaka jest w modbus gdzie to master odpowiada za odpytaywanie (komunikację) czyli żeby sprawdzić czy coś tam slave ma do wysłania musi go odpytać
bo co jak w aucie padnie master albo komunikacja to wszystkie systemy w aucie umierają? to chyba niedopuszczalne po to jest multimaster by zdecentralizować środowisko i jak np. naciskam hamulec to nie czekam a master zapyta pedał czy jest wciśnięty i wyśle dane dalej tylko dane nadaje moduł że wystąpiło takie tam jakieś zdarzenie

Dobra - bez żadnych podtekstów to ja wyłączam się z wyjaśnień ;) dla kolegi - może ktoś inny dotrze do ciebie w czym rzecz - a to o czym tu napisałeś - świadczy tylko, że ... mam nadzieję ... przyda się tobie dobra książka na temat CAN, jego diagnostyki i hackowania czyli REDBOOK - wtedy może zaskoczysz - bo teraz to ... po prostu (nie obraź się proszę) takie fantasmagorie opowiadasz, że aż ciężko z tym polemizować .... tym bardziej, że nie dopytujesz - tylko ogłaszasz jakieś swoje własne i to bardzo dziwne wizje ... Oczywiście ja tobie nic nie wciskam na siłę - bo prawda jest też taka że być może zarówno i REDBOOK i OCTOPUS to po prostu nie jest oferta dla ciebie - skoro tobie wystarcza do wszystkiego czym obecnie się zajmujesz - jakiś jedno-kanałowiec opensource. Wtedy nie masz co sobie głowy zawracać tak zaawansowanymi funkcjonalnościami jak "Router-Bridge" ... a jak chcesz na przyszłość może zapoznać się z nimi i to nie z moich źródeł to polecam poczytać ale już w języku DE albo EN na temat narzędzi "CAN Router PRO" firm takich jak np CAN PEAK albo innych ok ?

Na dzisiaj - baw się proszę dobrze swoim jednokanałowcem

------------------------ [ Dodano po: 14 minutach ]

adam4321 napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie jakie mi się nasuwa do jak działa taki CAN Bridge?
Mianowicie analizując pracę już działającej magistrali CAN jedno z urządzeń będziemy musieli odłączyć od szyny i podłączyć przez CAN Octopusa, zgodnie ze schematem jaki pokazałeś Mirku wyżej. Czy tak podłączone urządzenie może w jakichś okolicznościach zostać odłączone od tej magistrali przez bridge w octopusie? Zazwyczaj jest tak, że urządzenie nadrzędne/komputer/sterownik diagnozuje magistralę i sprawdza obecność podłączonych urządzeń, może rejestrować błędy przy braku odpowiedzi a następnie reaguje w określony sposób, może przestać już chcieć 'gadać' z tym urządzeniem, wejść w tryb awaryjny, itp. Użytkownik miałby pełną świadomoś jak taki układ może się zachować. Trzeba wziąć pod uwagę proces uruchamiania magistrali/jakiegoś sterownika/komputera, podłączanie diagnozowanego urządzenia, podłączanie octopusa, uruchamianie programu. W jakiej kolejności uruchamiać układ żeby nadrzędny sterownik nie zarejestrował nieobecności działania badanego urządzenia? Weź Mirku pod uwagę, że wiele/większość osób nie wie jak działa CAN Bridge.

O! i to jest bardzo ciekawe pytanie, analiza problemu itp

już odpowiadam - OCZYWIŚCIE, że OCTOPUS nie zapewni np potwierdzenia ACK ! ... masz 100% racji - bo Octopus wprowadzi pewną "zwłokę" czasową czyli - przechwyci ramkę i wytransmituje ją w swoim czasie do drugiego kanału CAN. Ale ... z punktu widzenia iDrive na tym ala schemacie - dla niego będzie to wyglądało jak zapytanie z jakiegoś Mastera i na 100%

1. po pierwsze się zaaktywuje i zacznie nadawać własne ramki od przycisków czy pokrętła

2. po drugie te ramki asynchronicznie - zostaną przekazane do Mastera czyli w stronę pierwszego kanału CAN ale ...

i tu ... będzie ciekawie - ale o tym na razie nie powiem - tylko wkrótce nakręcę poradnik wideo i postaram się przygotować mam nadzieję przejrzystą prezentację na ten temat

W skrócie:

UWAGA ! .... podłączanie się wprost do magistrali CAN auta może być wręcz NIEBEZPIECZNE - ale OCTOPUS zapewni Bardzo dobry stosunek "Bezpieczeństwa do Reverse Engenieringu" ;)

w jaki sposób - o tym wkrótce - bo jak widać wyrwane zdania z kontekstu mogą tylko być może wprowadzać w błąd niektórych - jak np kolegę może gringo

więc dajcie mi proszę czasu troszkę

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

adam4321 napisał(a):
Poniżej masz przykładowy schemat systemów samochodzie

Bardzo dobry i fajny przykład - i proste wyjaśnienie

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 20:59 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 07 sty 2014
Posty: 54
Lokalizacja: Radom
Pomógł: 0

Dzięki Mirek, zatem czekamy na nasze urządzenia:) Jestem pewien, że wszystko przemyślałeś, jeżeli byłaby potrzeba połączenia obu programów to pewnie już byś to dawno zrobił:)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 21:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

adam4321 napisał(a):
jeżeli byłaby konieczna potrzeba połączenia obu programów to pewnie już byś to zrobił:)

Ba - aż mi ślinka leci - ale musiałby ktoś pokazać mi tu i uzasadnić konkretny pomysł - i to taki, którego nie przewidziałem do tej pory w pojedynczym programie ;) a uwierzcie mi - oba programy a w zasadzie ich funkcjonalności rodzą się pod okiem mega praktyka w reverse engenieringu i nie mówię tu o sobie ale o pewnym jegomościu który ze mną w tym zakresie mocno współpracuje i potrzebuje tego do swoich codziennych zawodowych prac.

Oczywiście - jak mówię - funkcjonalność Bridge nie jest w 100% online - więc czasem może się okazać zawodna do pewnych zadań ale z drugiej strony do wielu zadań może być wręcz idealna ;) i chyba o to chodzi - aby ułatwiać sobie życie.

Zresztą wyżej kolega wchpikus dostrzega DOKŁADNIE to o czym mówię - tyle że do magistrali LIN i słusznie - bo sam mam te same wnioski - no ale .... dwóch LIN'ów to ja już nie wszczepię do OCTOPUSika ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 21:17 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 kwi 2014
Posty: 342
Pomógł: 9

A tak sie zapytam...obsługa LIN jest po hadware uart czy software?


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 21:56 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

wchpikus napisał(a):
A tak sie zapytam...obsługa LIN jest po hadware uart czy software?


ani to ani to ;) ... Obsługa przez sprzętowy moduł LIN w prockach z serii ATmega16/32/64m1 ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 22:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 07 sty 2014
Posty: 54
Lokalizacja: Radom
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
adam4321 napisał(a):
jeżeli byłaby konieczna potrzeba połączenia obu programów to pewnie już byś to zrobił:)

Zresztą wyżej kolega wchpikus dostrzega DOKŁADNIE to o czym mówię - tyle że do magistrali LIN i słusznie - bo sam mam te same wnioski - no ale .... dwóch LIN'ów to ja już nie wszczepię do OCTOPUSika ;)

Jeżeli byłaby taka konieczność to można byłoby to zrealizować przez moduł CAN Shield M1, np. Podłączony do zestawu ATB. Tylko potrzebny byłby dodatkowy port COM....



Ostatnio edytowano 17 wrz 2019, o 22:20 przez adam4321, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 22:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 kwi 2014
Posty: 342
Pomógł: 9

Oki.
Myslałem że będzie od podstaw, łącznie z generowaniem wszystkich potrzebnych rzeczy w ramce, ale jak jest wbudowany..


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 wrz 2019, o 22:46 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 07 sty 2014
Posty: 54
Lokalizacja: Radom
Pomógł: 0

adam4321 napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
adam4321 napisał(a):
jeżeli byłaby konieczna potrzeba połączenia obu programów to pewnie już byś to zrobił:)

Zresztą wyżej kolega wchpikus dostrzega DOKŁADNIE to o czym mówię - tyle że do magistrali LIN i słusznie - bo sam mam te same wnioski - no ale .... dwóch LIN'ów to ja już nie wszczepię do OCTOPUSika ;)

Jeżeli byłaby taka konieczność to można byłoby to zrealizować przez moduł CAN Shield M1, np. Podłączony do zestawu ATB. Tylko potrzebna byłaby obsługa dodatkowego portu COM... w programie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO