nowy_stary napisał(a):
Myślałem tylko, że MKAvrCalculator poda co jest w kości, a z tego wychodzi, że nie. I nie jest to wina MkAvrCalculatora tylko ATMEL-a, że nie rozróżnił ich w jakiś sposób. Chyba dobrze kombinuję?
Generalnie tak. Zauważ, że MkAvrCalculator, głównie służy do konfiguracji fusebitów, oraz daje dodatkowo możliwość wgrać bądź odczytać zawartość pamięci. Ale zaznaczyć tu trzeba że wgranie to nie to samo co skompilowanie programu. Więc MkAvrCalculator wgra program do pamięci procków właściwie, niezależnie czy będzie to 2313 czy 2313A bo sama procedura wgrywania, pojemność pamięci, jak i jej adresacja jest identyczna, tak samo jak są identyczne fusebity obu kości.
Natomiast różnice są, ale istotne na etapie projektowania i pisania programu pod procki, a to już zadanie dla IDE i kompilatora, a nie kalkulatora. I wracając do sedna sprawy, to tak, winny jest producent, że po sygnaturze jednoznacznie nie rozpoznasz procka. Jednakże tak na dobrą sprawę to są wciąż te same procki, z wbrew pozorom, niewielkimi zmianami.
Cytuj:
Skąd mogę wiedzieć nie mając opisu kości czy mam do czynienia z 2313 czy 2313A np. na potrzeby PCINT. Coś źle myślę?
Opisy nie tak prosto zetrzeć i trzeba się dosyć postarać by tego dokonać, ale idąc Twoim tokiem rozumowania, to skąd, nie mając opisu na obudowie, będziesz wogule wiedzieć co to za scalak i czy na pewno mikrokontroler, nie wspominając już modelu i sposobu jak ten konkretny podpiąć do programatora?