czesc
dopiero zaczalem zabawe z avr i prosze o wyrozumialosc.
chce sobie zrobic termostat. zrobilem uklad z przekaznikiem zgodnie z wytycznymi na blogu mirekk36. zastosowalem:
dioda prostownicza 1n4005
tranzystor bc547a
przekaznik relpol RM96p-5-w na 5V
zastosowalem filtracje zasilania jak na blogu przy czym nie mialem pod reka kondensatora 22uF i dalem 10uF. nie mam dlawika i zapomnialem o nim na smierc podczas zakupow. na dniach bede mial
prosze wytlumaczcie mi dlaczego podczas podpiecia zasilania z programatora odrazu zalacza sie dioda i przekaznik. dalem przeciez zeby czekal 5 sekund.
co 3 sekundy przelacza sie stan przekaznika i diody.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
jako ze jestem poczatkujace to nie rozumiem dlaczego tranzystor jest za przekaznikiem a nie przed ?
z tego co rozumiem tranzystor przy podaniu prady na BASE ma "zbierac" prad z COLLECTOR-a i podawac do EMITER-a.
gdybym nie widzial filmiku na youtube to podlaczylbym do collectora linie 5v, do base pin z rezystorem od atmegi, do emitera nozke z przekaznika a 2 nozke z przekaznika do masy. diode prostownicza dal bym katoda pomiedzy vcc a tranzystorem, anoda miedzy przekaznikiem a tranzystorem.
skoro szpilka napiecia moze siegnac kilkuset V to co sie z nia dzieje jak zostanie przekierowana do vcc przez diode ? no przeciez nie moze wyparowac.
jeszcze jedna kwestia. jakim cudem dioda sie swieci ? przeciez minus jest podlaczony do pinu atmegi ktora podaje stan wysoki (5V). zawsze dla mnie masa to masa. co w przypadku kiedy sa diody rgb ? no nie moge szalec z podawaniem wiecej niz 40mA na pinie bo nie da rady.
nie zrozumcie mnie zle. nie chce sie wymadrzac bo nie znam sie i nie bede zajmowal stanowiska ale poprostu potrzebuje wyjasnienia.
w zalaczniku zdjecie ukladu
PS: chcialbym podziekowac ze w tak rzeczowy i konkretny sposob (bez owijania w bawelne i bez "politycznej poprawnosci") Pan Mirek wyjasnia wiele kwestii. jedynej rzeczy jakiej mi brakuje to troche wyjasnien co do elektroniki. moze troche w tym temacie jakis poradnik dla poczatkujacych ?
Kod wstawiamy w "[syntax=c]" - Zielony J.