pino_kos napisał(a):
pgm_read_byte () działa poprawnie na Atmega 8 /32 ale np. dla Atmega 328P, czy 2560 to już chyba nie.
Ja cię przepraszam - no ale gorszej (no przepraszam za określenie) GŁUPOTY to dawno nie słyszałem ... żebyś to chociaż napisał w formie pytania, że czegoś nie rozumiesz - ale nie ... ty jak widzę wyjaśniasz innym i to opowiadając mega bzdury , że aż strach
szczególnie końcówka:
pino_kos napisał(a):
Z powyższego sądzę, że umieszczanie tablic w pamięci FLASH nowszych AVR-ów jest błędem. A wprost to:
Najprościej wówczas funkcję zmodyfikować na:
a to już przekracza wszelkie granice

nawet programistycznej przyzwoitości
pino_kos napisał(a):
a zmienne z Flash dać do ram : czyli z uint8_t tablica[] PROGMEM = {}; na uint8_t tablica[] ={};
i po kłopocie
Zatem krótko mówiąc - CHŁOPIE weź się w garść, poczytaj gdzieś troszkę bo już nawet nie będę ci proponował Bluebooka (z którego natychmiast dowiedziałbyś się co i jak się robi) ale zaraz zaczniesz wciskać, że ja ci wciskam Bluebooka

więc weź i poczytaj chociaż takie PODSTAWY PODSTAW, jak zbudowane są procki AVR, jaką mają strukturę każdego rodzaju swojej pamięci, i jakie są zasady dostępu do każdej z tych pamięci ....
Tylko błagam, nie wklejaj tu tłumaczeń z google.translate bo widać, że to prowadzi cię na manowce
NIE MA NAJMNIEJSZEGO problemu w tym kodzie ze stałymi w pamięci FLASH

a to, że ty nie wiesz jak to się robi - i to wcale nie musi budzić zdziwienia bo każdy kiedyś zaczyna i na początku może nie wiedzieć czegoś tam - ale już zdziwienie może budzić i budzi to - co tu wypisujesz
Jako ćwiczenie zadam ci pewne zadanie - ODPAL ten kod wg twojego sposobu w procku ATtiny2313

OK ? bo ja odpalę ze stałymi we FLASH a ty zrób to ze stałymi w RAM (żeby było jak to określiłeś "po kłopocie") Jeśli zrobisz to ćwiczenie to zrozumiesz jakie BZDURY opowiadałeś ok ?
A jak czegoś nie będziesz wiedział to na drugi raz po prostu ZAPYTAJ ok ?
www.youtube.com/mirekk36 ]