zubik napisał(a):
tylko jedna zmienna ze struktury będzie mogła być zmieniana przez użytkownika, zaś te z tablicy są tylko do odczytu bo przecież nie możemy zmienić tego co przychodzi z czujników,
No ale jeśli tablicę masz w strukturze to czemu się upierasz aby nie przesyłać wskaźnika do struktury i wtedy masz PEŁNY DOSTĘP do każdego poka struktury w jednej funkcji ... niezależnie czy masz tam pola tylko do odczytu czy do zapisu i odczytu ?
Pomysł na trzymanie danych w strukturze zawsze jest i będzie bardzo dobrym pomysłem ... więc idziesz dobrą drogą .... tylko no właśnie - coś nie do końca potrafisz wyjaśnić co chcesz zrobić ...
zamiast więc pisać o słupach wody, procentach i temperaturach które musisz tam przekazywać ... podaj lepiej przykład
1. swojego typu struktury
2. do jakiej funkcji chcesz ją przekazywać żeby odczytywać z niej niektóre pola a niektóre zapisywać
a pomożemy ci w tym jak programowo do tego podejść ...
przy czym nie musi to być zaraz jakaś mega wielka konstrukcja ... zobacz jeszcze raz mały przykład
jakiś plik *.h
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
jakiś plik *.c
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
czy o to tobie mniej więcej chodzi ?
------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]zubik napisał(a):
Szczerze mówiąc to czasem aż mi głupio że wypytuję o rzeczy które Mirek przedstawił tutaj na forum,
ale co ty opowiadasz .... głupio to może być jak czegoś nie możesz zaskoczyć i nie skorzystasz z okazji żeby dopytać

bo dopiero jak się zaczyna samemu w kodzie stosować pewne techniki - to dopiero wtedy zaczyna porządnie do głowy to wchodzić ... Nie obejrzysz się a za kilka miesięcy przy takim treningu będziesz się uśmiechał patrząc wstecz na swoje zmagania ...
www.youtube.com/mirekk36 ]