Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 maja 2026, o 14:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z RS232
PostNapisane: 26 mar 2018, o 17:43 
Nowy

Cześć,
od wczoraj walczę z uruchomieniem prostej transmisji RS232 w Atmega8. Generalnie używam biblioteki, którą Mirek dołączył do książki. Nie wiem dlaczego ale teraz mam z uruchomieniem problem, chociaż już kilkukrotnie z tej biblioteki korzystałem i było ok. Piszę ponieważ kończą mi się pomysły, a może ktoś pomoże.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Transmisję ustawiam na 2400. Na komputerze PC odbieram te dane, niestety problem polega na tym że cokolwiek bym nie zrobił to w terminalu odbieram same 00 00 00. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2018, o 18:48 
Użytkownik

michal1 napisał(a):
#define F_CPU 1000000UL
Panie a na co Ci ten potworek. Przecież to ustawiamy w ustawieniach projektu. To jest pierwszy zalążek do problemów w projekcie wieloplikowym! Tym bardziej w projekcie gdzie przeliczenia czasowe są szczególnie ważne.

PostNapisane: 26 mar 2018, o 19:49 
Użytkownik

cześć
język c

z tego można wnioskować, że taktujesz procka wewnętrznym oscylatorem na poziomie 1MHz. Pobaw się rejestrem OSCAL
Nie piszesz też jak łączysz się z terminalem bo jeżeli robisz to za pomocą modułu radiowego a takie mam podejrzenie bo widzę w "includach" 433MHz.h to może połącz się najpierw zwykłą przejściówką i zobacz jak to się wtedy zachowuje.

PostNapisane: 26 mar 2018, o 21:28 
Nowy

Generalnie do komunikacji z RS232 używam takiej oto przejściówki http://allegro.pl/modul-konwerter-usb-t ... 69085.html, wcześniej działała bez zarzutu więc zakładam, że nic się nie zmieniło, sprawdziłem ją też w ten sposób, że kabelki RX i TX skrzyżowałem i wysłałem dane z terminala PC i przyszyły też z powrotem.

Co #define F_CPU to mam w właściwościach projektu taka zmienna, jednakże nie wiedziałem już dlaczego mi ta komunikacja nie działała i próbowałem tez dodać własnie te oto definicje. Nic nie pomogło.

Także generalnie póki co nie działa. Dostaje same 00 00 00 00. Przypuszczam, że to może być problem z taktowaniem ale znowu dioda miga +/- ładnie co 1s, więc nie jestem pewien w 100%..

PostNapisane: 27 mar 2018, o 06:37 
Użytkownik

michal1 napisał(a):
Przypuszczam, że to może być problem z taktowaniem ale znowu dioda miga +/- ładnie co 1s, więc nie jestem pewien w 100%..

No to zmień taktowanie procesora. Może zewnętrzny kwarc? Zmiana prędkości przesyłania danych..... z samych przypuszczeń nic nie wyjdzie

PostNapisane: 27 mar 2018, o 09:07 
Nowy

No równie dobrze mogę zatańczyć przed komputerem i czekaż, że być może to coś zmieni :P

Co do prędkości przesyłaina danych to zmieniałem na 9600 - 4800 - 2400bps. Nic nie dało.. Samego taktowania nie zmieniałem bo w sumie nie widzę sensu ? na pierwszy rzut oka jest OK - tak jak pisałem dioda miga z częstotoliwościa +/- 1Hz więc jest ok. No ale ok, jak wrócę to powiedzmy przełączę ją na 16MHz

Dlatego napisałem na forum, być może ktoś miał podobną sytuację.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 27 mar 2018, o 09:28 
Moderator

michal1 napisał(a):
Dlatego napisałem na forum, być może ktoś miał podobną sytuację.

Każdy kto tworzy takie potworki źródłowe spotyka się z takimi sytuacjami - nic w tym dziwnego i ileż można o tym pisać?

zamiast więc takich zachowań
michal1 napisał(a):
No równie dobrze mogę zatańczyć przed komputerem i czekaż, że być może to coś zmieni

Napisz w końcu poprawnie kod - koledzy już sugerowali poprawne rozwiązania

PostNapisane: 27 mar 2018, o 10:40 
Nowy

We właściwościach projektu mam zdefiniowaną zmienną F_CPU - tą definicję w pliku main.c dodałem później dla testu, nic to jednak nie zmieniło więc cały czas występuje ten problem.

Jak wrócę do domu to usunę tą definicję jeszcze dla 100% pewności.

Co do poprawnych rozwiazan to widze tylko tą jedną propozycję. Mirek natomiast piszesz o rozwiązaniach, teraz nie wiem czy któreś mi umknęło?

PostNapisane: 28 mar 2018, o 21:14 
Nowy

Przepraszam za zamieszanie, problem rozwiązany, niedokładnie przekopiowałem funkcję uart_init();

Strefa czasowa: UTC + 1