Witam, ostatnio walczyłem z transmisją rs485, z którą miałem trochę problemów, ale poradziłem sobie z tym(jeszcze nie do końca ale będzie dobrze). Teraz mam inny problem. Mianowicie chciałbym napisać program, który będzie mi przesuwał cyfry na wyświetlaczach.
Program ma działać jak wybieranie numeru w domofonie, czyli wciskamy klawisz numer 1 to ta jedynka ma się wyświetlić na pierwszym wyświetlaczu od prawej strony. Gdy wciśniemy inny klawisz np. 5 to ta jedynka z pierwszego wyświetlacza ma się pojawić na drugim a na pierwszym ma się wyświetlać 5. Wciskamy np. 7 to jedynka wędruje na trzeci wyświetlacz, piątka na drugi a 7 na pierwszy. Czyli wszystko ma się przesuwać w lewą stronę. Wyświetlaczy ma być 4 sztuki. Jeżeli jakaś cyfra znajduje się już na czwartym wyświetlaczu a na pierwszym pojawia się znowu nowa cyfra to ta z czwartego wyświetlacza po prostu znika. Zasada taka jak w rejestrach przesuwnych. Nie chcę aby mi ktoś wysyłał gotowy kodu do tego, ja chcę tylko jakąś sugestie podpowiedź jak można to napisać. Multipleksację led już napisałem. Oto kod:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Próbowałem już pisać coś takiego, że wartość przesyłana do funkcji jest cały czas wyświetlana tylko na wyświetlaczu pierwszym.
Wartość tą przepisywałem do jakieś zmiennej i gdy przechodziła nowa wartość na wyświetlacz pierwszy to dopiero wyświetlałem wartość tej zmiennej na drugim wyświetlaczu ale to nie działało zbyt dobrze.