Cześć,
napotkałem na poważny dla mnie problem podczas próby stworzenia rampy do rozpędzania i zwalniania silnika krokowego 8Nm AC.
Atmega zacina się podczas przyśpieszania, co widać, ponieważ wraz ze zmianą stanu pinu odpowiedzialnego za sygnał na sterownik zmieniam też stan diody.
W tej konfiguracji steruję sygnałem o wypełnieniu 50% ze zmienną częstotliwością Przy przyśpieszaniu zacina się toglowanie portów odpowiedzialnych za sygnał na sterownik i diodę, sygnał zanika na sekundę czy dwie (dioda pali się mocno lub gaśnie w ogóle), mikrokontroler się nie resetuje, komunikacja po RSie działa bez problemów, tylko silnik się nie kręci. Po upływie czasu "zacięcia" silnik startuję z maksymalną szybkością (wtedy gubi kroki) lub kontynuuje rozpędzanie ale od wyższej wartości częstotliwości, wygląda to tak jakby Atmega liczyła jak trzeba ale "zawieszały" się porty.
Problem nie występuję przy hamowaniu.
Problem nie występuję kiedy używam zmiennej n, ale zależy mi na liniowym rozpędzaniu.
Zmienną wejscia[0] przesyłam po RSie.
Definicje znajdują się w plikach nagłówkowych.
Pin odpowiedzialny za zamieszanie to:
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Bardzo proszę o sprawdzenie poniższego kodu, może gdzieś wkradł mi się jakiś babol.
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.