Witajcie. Zrobiłem sobie płytkę z ośmioma transpotorami odbiciowymi KTIR0711S.
Fotki:

Wiem, gąszcz kabli okropny, ale błędu żadnego nie popełniłem, czujniki posprawdzane multimetrem w miarę dobrze działają. Używam 2 multiplekserów analogowych CD74HCT151E (1 do faktycznego sygnału analogowego z czujników a 2 do zasilania diód w transoptorach. Nie jest to konieczne, ale w paczce były minimalnie 3 no to użyłem).
Problem pojawia się, gdy próbuję obsłużyć ten układ mikrokontrolerem. Kod:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Narazie jak widać próbuję zrobić sam odczyt i wysłanie danych na serial. I tu pojawiają się schody bo dostaję dane takie jak tu:

Po kolei: widok na okno (nie wiem ile powinno być, ale powinny być zbliżone wartości na wszystkich czujnikach...)
Widok na czarną kartkę(powinno być koło 900)
Widok na białą kartkę (powinno być wszędzie koło 200, 300, no ale wszędzie powinny być podobne wartości bo wszystkie czujki patrzą na tą samą kartkę...) oczywiście te liczby oznaczają wartość ADC od 0 do 1023. Im ciemniejsze podłoże, tym większe powinne być te liczby.
Te liczby wyglądają mi bardziej na losowe, niż na dane z moich czujników... Co robię źle? Czemu to nie działa tak jak powinno?
Jeszcze skrótowy schemacik na szybko:

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc
PS. Jeśli napisałem w złym dziale to proszę o przeniesienie. Jeszcze nie zabardzo orientuję się na tym forum.