Cześć wszystkim, aktualnie próbuję sobie wydziergać coś dla siebie, żeby poćwiczyć C i mam mały kłopot przy tworzeniu biblioteki.
Zamierzam korzystać z 2x LM35 do pomiaru temperatury i chcę podawać najzwyczajniej średnią z obu czujników i wrzucać na LCD.
Pomyślałem, że całość ładnie wrzucę do osobnych plików .c/.h, żeby było czysto i przejrzyście ale coś mi jednak nie wychodzi
KOD:język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Żeby nie używać zmiennej
float, chciałem w taki sposób poradzić sobie z wyświetlaniem wartości zmiennoprzecinkowych.
Problem pojawia się przy zmiennych Temp i dotTemp, szczerze jest to moje drugie podejście do tworzenia osobnego pliku w ramach jednego programu i nie mam zielonego pojęcia co może być nie tak. Oczywiście całość nie jest skończona, nie zabrałem się nawet za ustawianie ADC itp. chciałem tylko wstępnie wprowadzić do pliku kilka zmiennych i przygotować "bazę".
Domyślam się, że rozwiązanie może być trywialne chociaż póki co nic mi nie przychodzi do głowy.
Błąd jaki pokazuje Eclipse:Multiple markers at this line
- initializer element is not constant
- 'dotTemp' initialized and declared 'extern' [enabled by
default]