Dziękuję za odpowiedź. Teraz po kolei:
Składnię kodu poprawiłem. Oczywiście chciałem sprostować ewidentne nadużycie, prawdopodobnie zarejestrowałem się dość dawno na tym forum, co nie oznacza, że na nim jestem od kilku lat. To mój drugi post, a wstawiany kod pierwszy, stąd zapewne błąd. Sądzę, że ten temat mamy z głowy
Teraz merytorycznie.
mirekk36 napisał(a):
yogi009 napisał(a):
(0 << CS01)
przy okazji - to wyrażenie NIC nie robi - tego się nie wpisuje ... wystarczy w twoim wypadku ustawienie jednego bitu CS00
Dziękuję za zwrócenie, uwagi, na pewno to poprawię. Nie jestem jeszcze w żadnym stopniu biegły w pisaniu tego kodu. Mam nadzieję, że to można sobie wyobrazić.
I kolejny punkt, czyli nie wstawianie w kodzie F_CPU... Na pewno moja wiedza nie pozwala mi jeszcze odgadnąć, dlaczego tej dyrektywy nie wstawiamy w kod, postaram się znaleźć odpowiedź na to pytanie. W moim przypadku (konsola linuksowa i czyste avr-gcc + avrdude bez żadnych nakładek graficznych i plików konfiguracyjnych - bo i projekty na razie proste) brak tej linijki kończy się komunikatem avr-gcc:
Kod:
In file included from a04.c:13:0:
/usr/lib/avr/include/util/delay.h:90:3: warning: #warning "F_CPU not defined for <util/delay.h>" [-Wcpp]
# warning "F_CPU not defined for <util/delay.h>"
Dlatego go (póki co) stosuję. Dodam, że to MUSI być pierwsza komenda w kodzie, inaczej też mam komunikat kompilatora o błędzie.
Kolego
michaeleagle, dziękuję uprzejmie za "kierunkowskazy".
Czy mogliby Koledzy jeszcze podpowiedzieć mi w temacie "dodatkowego" (niechcianego) trybu? Musiałem coś w warunku chyba namieszać, ale z mojej analizy wynika, że składnia i logika jest poprawna.