Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 14 lut 2026, o 03:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 kwi 2017, o 09:56 
Nowy

Po stosownej przerwie wróciłem do nauki podstaw AVR C. Dzięki książkom p. Mirka Kardasia powoli zaczynam się przebijać przez to ciekawe zagadnienie. Tym razem zachciało mi się wykonać projekt latarki z diodą Power LED, która posiadałaby kilka trybów pracy. Zgodnie z sugestiami Autora postanowiłem wykorzystać sprzętowy Fast PWM (tryb 3) do regulacji jasności diody LED. Kod, który załączam zbudowałem na bazie kodu p. Mirka (co w kilku momentach wyraźnie widać), musiałem go jednak nieco zmodyfikować, aby był zgodny z kontrolerem Attiny13 (wykorzystałem fragmenty kodu z jakiegoś anglojęzycznego bloga). I tu nie jestem pewny, czy poprawnie ustawiłem Fast PWM. Jest jeszcze dugi problem do pokonania. Program działa, naciśnięcie przycisku powoduje zmianę jasności, ale... Cztery rosnące poziomy jasności zapisałem w czteroelementowej tablicy level[]. Początkowo mamy poziom zapisany w zerowym elemencie tablicy (LED nie świeci), potem w pierwszym, drugim, trzecim (maksymalna jasność) i... tu się dzieje coś niewłaściwego, ponieważ mam dodatkowy stan zerowy (LED nie świeci). Trochę kombinowałem z warunkiem, ale wyraźnie popełniam jakiś błąd logiczny. Proszę o wskazówkę, co należy poprawić.

Cytuj:
#define F_CPU 1000000UL <----- TEGO NIGDY nie stosujemy w kodzie programu - mirekk36

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Chciałbym jeszcze dodać funkcję usypiania/wybudzania (np. długim przytrzymaniem przycisku) w celu oszczędzania akumulatora Li-Ion. Proszę o wskazanie jakiejś prostej literatury opisującej ten temat.

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 6 kwi 2017, o 10:50 przez yogi009, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 kwi 2017, o 10:35 
Moderator

Panie kolego jesteś z nami na forum od 2014 roku i nie wiesz jak się wstawia kod na forum ? Pomimo to, że już od iluś ładnych lat jest instrukcja? topic7402.html - proszę poprawić formatowanie kodu zgodnie z instrukcją.

Druga sprawa - też wiąże się z tym, że jesteś długo na forum i nie wiesz, że nie stosuje się w kodzie #define F_CPU ? a nawet jak się uprzesz i chcesz sobie stosować to nikt ci nie zabroni - ale nie wstawiaj takich rzeczy wtedy tego na forum tzn wytnij przynajmniej że tę linijkę - pewnie wtedy w wielu przypadkach i tak trudniej będzie ci pomóc bo nie na darmo mówię, że nie wstawia się tego w kodzie.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

yogi009 napisał(a):
(0 << CS01)

przy okazji - to wyrażenie NIC nie robi - tego się nie wpisuje ... wystarczy w twoim wypadku ustawienie jednego bitu CS00

PostNapisane: 6 kwi 2017, o 10:40 
Użytkownik

Jeżeli chodzi o tryby uśpienia to w ATtiny13 masz do wyboru 3 tryby uśpienia.
Wszystko opisane jest w nocie katalogowej pod roździałem:"Power Management and Sleep Modes".
Procesor ze stanu uśpienia wybudzasz dowolnym przerwaniem.Możesz zatem podłączyć przycisk do jakiegoś pinu INTx, i po naciśnięciu procesor rozpocznie pracę od momentu, w którym go uśpiłeś.
Do zarządzania poborem energii istnieją 2 biblioteki: avr/sleep.h oraz avr/power.h.
Znajdziesz w nich funkcje potrzebne do uśpienia.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 6 kwi 2017, o 10:58 
Nowy

Dziękuję za odpowiedź. Teraz po kolei:

Składnię kodu poprawiłem. Oczywiście chciałem sprostować ewidentne nadużycie, prawdopodobnie zarejestrowałem się dość dawno na tym forum, co nie oznacza, że na nim jestem od kilku lat. To mój drugi post, a wstawiany kod pierwszy, stąd zapewne błąd. Sądzę, że ten temat mamy z głowy

Teraz merytorycznie.

mirekk36 napisał(a):
yogi009 napisał(a):
(0 << CS01)

przy okazji - to wyrażenie NIC nie robi - tego się nie wpisuje ... wystarczy w twoim wypadku ustawienie jednego bitu CS00

Dziękuję za zwrócenie, uwagi, na pewno to poprawię. Nie jestem jeszcze w żadnym stopniu biegły w pisaniu tego kodu. Mam nadzieję, że to można sobie wyobrazić.

I kolejny punkt, czyli nie wstawianie w kodzie F_CPU... Na pewno moja wiedza nie pozwala mi jeszcze odgadnąć, dlaczego tej dyrektywy nie wstawiamy w kod, postaram się znaleźć odpowiedź na to pytanie. W moim przypadku (konsola linuksowa i czyste avr-gcc + avrdude bez żadnych nakładek graficznych i plików konfiguracyjnych - bo i projekty na razie proste) brak tej linijki kończy się komunikatem avr-gcc:

Kod:
In file included from a04.c:13:0:
/usr/lib/avr/include/util/delay.h:90:3: warning: #warning "F_CPU not defined for <util/delay.h>" [-Wcpp]
 # warning "F_CPU not defined for <util/delay.h>"

Dlatego go (póki co) stosuję. Dodam, że to MUSI być pierwsza komenda w kodzie, inaczej też mam komunikat kompilatora o błędzie.

Kolego michaeleagle, dziękuję uprzejmie za "kierunkowskazy".

Czy mogliby Koledzy jeszcze podpowiedzieć mi w temacie "dodatkowego" (niechcianego) trybu? Musiałem coś w warunku chyba namieszać, ale z mojej analizy wynika, że składnia i logika jest poprawna.

Ostatnio edytowano 6 kwi 2017, o 11:42 przez yogi009, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 6 kwi 2017, o 11:26 
Użytkownik

yogi009 napisał(a):
I kolejny punkt, czyli nie wstawianie w kodzie F_CPU... Na pewno moja wiedza nie pozwala mi jeszcze odgadnąć, dlaczego tej dyrektywy nie wstawiamy w kod, postaram się znaleźć odpowiedź na to pytanie. W moim przypadku (konsola linuksowa i czyste avr-gcc + avrdude bez żadnych nakładek graficznych i plików konfiguracyjnych - bo i projekty na razie proste) brak tej linijki kończy się komunikatem avr-gcc:

Kod:
In file included from a04.c:13:0:
/usr/lib/avr/include/util/delay.h:90:3: warning: #warning "F_CPU not defined for <util/delay.h>" [-Wcpp]
 # warning "F_CPU not defined for <util/delay.h>"

Dlatego go (póki co) stosuję. Doam, że to MUSI być pierwsza komenda w kodzie, inaczej też mam komunikat kompilatora o błędzie.

To dlatego, że pracujesz w konsoli a nie używasz żadnego środowiska programistycznego.
Tą dyrektywę powinno się wstawiać w ustawieniach projektu. Wtedy ma zastosowanie >do wszystkich< plików projektu.
Wpisywanie jej w poszczególnych plikach jest złym stylem programowania i źródłem potencjalnych błędów.
W Twoim przypadku powinieneś ją wpisać w pliku make.

PostNapisane: 6 kwi 2017, o 12:48 
Moderator

MirkoT napisał(a):
To dlatego, że pracujesz w konsoli a nie używasz żadnego środowiska programistycznego.

To jedno ale nawet jak się pracuje w linuxie to i tak ma się plik sterujący kompilacją

makefile

i to w nim się ustawia F_CPU które później jest widoczne jedno i to samo w każdym module podczas kompilacji

Poza tym i pod linuxem można się nie męczyć tylko użyć ECLIPSE i wtedy nie ma takich problemów

PostNapisane: 6 kwi 2017, o 13:12 
Nowy

Rozumiem. Jak się domyślam, to tak zwany programista wybiera środowisko pracy. Od wielu lat jestem zwolennikiem pracy w konsoli, dotyczy to wielu tematów, nie tylko AVR C. Na razie tak jest mi wygodniej. Podobnie staram się nie korzystać z żadnych wizardów, ceniąc "rozumny" sposób tworzenia. Plik makefile wykonam, skoro jest zalecany, do tej pory (przy moich niewielkich doświadczeniach) go nie stosowałem. Sądzę, że z czasem odpalę też Eclipse.

Czy ktoś z Kolegów miałby jeszcze chęć spojrzeć w ostatni niejasny dla mnie temat, czyli nieplanowane dodanie jeszcze jednego trybu. W zamyśle miało to wyglądać tak:

Kod:
ciemno - lekkie światło - średnie światło - pełne światło (i powrót na początek).

Tymczasem mam tu taki system:

Kod:
ciemno - lekkie światło - średnie światło - pełne światło (niby powrót na początek) - ciemno - ciemno (NIEPOTRZEBNY TRYB) - lekkie światło - średnie światło - pełne światło...

Nurtuje mnie, gdzie zasadziłem błąd w rozumowaniu...

PostNapisane: 6 kwi 2017, o 13:51 
Użytkownik

W Twoim kodzie zmienna "i" przybiera czasem wartość 4 więc przypisuje do OCR0B wartość spod piątego elementu tablicy (licząc od zera), którego nie ma. Spróbuj tak:

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 6 kwi 2017, o 13:59 
Moderator

yogi009 napisał(a):
ceniąc "rozumny" sposób tworzenia

Rozumiem, że profesjonalne środowiska jak Eclipse i każde inne, Atmel Studio, Keil, itp itd to "bezrozumny" sposób tworzenia ;)

yogi009 napisał(a):
Podobnie staram się nie korzystać z żadnych wizardów

Jeśli dla ciebie środowiska typu Eclipse którego jak widać nawet nie zechciało ci się poznać, to wizzardy - to nie ma co się dziwić, że masz więcej problemów niż inni - szczególnie na początku jakiejś drogi - np z nauką programowania procków w C.

yogi009 napisał(a):
Plik makefile wykonam, skoro jest zalecany,

można i bez makefile - jak się upierasz na takie masohistyczne wywoływanie ręczne całego łańcucha kompilatora to rzeczywiście - kto ci zabroni ;) ? Każdy może się męczyć jak chce - ale zrozum, że podpowiedzi które tu padają mają na celu pokazanie jak można wygodnie pracować i na co warto zwracać uwagę nie zaś droczenie się o rozumne albo bezrozumne sposoby.

PostNapisane: 6 kwi 2017, o 15:03 
Nowy

Jarecki napisał(a):
W Twoim kodzie zmienna "i" przybiera czasem wartość 4 więc przypisuje do OCR0B wartość spod piątego elementu tablicy (licząc od zera), którego nie ma.

Kolego Jarecki, serdeczne dzięki za trafną diagnozę, jednak jeszcze zdecydowanie mało "widzę" w kodzie.

Kolego mirekk36, dziękuję za wszystkie cenne rady, wysoko sobie cenię Twoje dwie książki, jako bazę do mojej nauki, polecam je także innym jako najlepsze w odbiorze dla początkujących adeptów. Tym bardziej nie potrafię zrozumieć, dlaczego tak szybko negatywnie klasyfikujesz moje wypowiedzi. Nigdzie nie wspominałem o tym, że wyliczone przez Ciebie środowiska programistyczne są bezrozumne. W swojej wypowiedzi przywołałem zupełnie inny segment programowania, gdzie widoczna jest znakomita różnica pomiędzy efektem uzyskanym przy zastosowaniu kreatora w stosunku do kodu napisanego "z ręki".

W jednym wątku spotykam się po raz drugi z takim zupełnie niepotrzebnym podejściem, nie sądzę, żeby to była konstruktywna postawa, pozwalająca się szybciej rozwijać z wykorzystaniem naturalnego na tym etapie entuzjazmu. Pozdrawiam i życzę dobrego popołudnia.

Wątek uważam za wyczerpany, jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy mnie wsparli.

Strefa czasowa: UTC + 1