Witam,
mam pewien problem z obsługą układu DS1307. Przy pisaniu poniższego kodu wzorowałem się na obsłudze zegara PCF8583, zmieniając tutaj pewne rzeczy. Czas i datę ustawiłem w sposób podobny, natomiast w nocie aplikacyjnej układu ds1307 zobaczyłem, że istnieje rejestr kontrolny, pod adresem 0x07. Czytając dalej notę - o ile dobrze zrozumiałem - ustawiłem w tym rejestrze tylko bit nr 4(SQWE), który załącza oscylator z częstotliwością 1Hz. Dalej następuje zapis danych do RTC, następnie - w pętli - odczyt, zmiana kodu bcd na kod dziesiętny i wyświetlenie czasu na LCD.
Wykorzystuję płytkę 1.05, gdzie po włożeniu układu ds1307 zmieniłem położenia zworek.
Na wyświetlaczu nie wyświetla się żadna wartość (jest tylko podświetlony), ale jest on dobrze podłączony, wyjścia są odpowiednio wybrane w pliku *.h. Próbuję także podłączyć wyjście układu RTC do diody LED, i widać że ona nie gaśnie, czyli problem prawdopodobnie tkwi w niewystartowaniu układu.
Jeśli ktoś znajdzie czas i rzuci okiem na kod, będę wdzięczny

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.