Jarosław J napisał(a):
Zrozumiałem, że ten zapis :
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
jest definicją typu strukturalnego.
Zgadza się, ale zarazem teoretycznie tworzy zmienną o takim typie, o nazwie "DCF_dt".
Tak by się mogło wydawać bo kompilator nic nie krzyczy, że źle ale wychodzi, że jest źle, bo jeśli się nie mylę, typedef robi swoje, a kompilator tą pozorną deklarację zmienne po prostu usuwa.
Należy zrobić to tak:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
I to faktycznie po lekturze bluebooka musi być zrozumiane, ale jak mniemam po prostu brakuj Ci praktyki i dlatego te podstawy jeszcze nie "zakorzeniły" Ci się w głowie.
To tak jak z matematyką trzeba po prostu odrabiać zadania,nawet jeśli jeszcze teoria się nie "uleżała"

Jarosław J napisał(a):
Kiedy wstawiam te zmienną do funkcji wyswietl (DCF_dt.min); otrzymuję 'DCF_dt' undeclared (first use in this function), pomimo, że mam dołączuny plik .h z tym typem strukturalnym. Znaczy to, ze muszę ją gdzieś wcześniej zadeklarować. Kiedy jednak chcę to zrobić w ten sposób
język c
otrzymuję błąd, że 'DCF_datetime' redeclared as different kind of symbol
To popełniłeś dwa błędy, zamieniłeś miejscami typ i nazwę zmiennej, drugi błąd to niepotrzebnie jeszcze raz dajesz "struct".
Porównaj sobie dwie definicje:
język c
Jak widzisz masz w obu przypadkach od lewej najpierw nazwę typu, potem nazwę zmiennej.
Niestety znam z autopsji, że początkującym po prostu musi się to uleżeć, żeby swobodnie myśleć nawet o typach.
A struktura na początku to strasznie mylący zwierz

Za niedługo będziesz się śmiał, że miałeś z tym kłopot

Jarosław J napisał(a):
Więc usuwam z bloku kodu DCF_datetime w ten sposób
język c
tym razem mam warninga, że "useless storage class specifier in empty declaration"
No tu już "jedziesz po bandzie"

) i zaczynasz kombinować, niestety bez zrozumienia, ale spokojnie należy ćwiczyć i ćwiczyć

.
Zamiast usunąć niepotrzebną próbę zadeklarowania zmiennej "DCF_dt ", to usuwasz nazwę definiowanego typu strukturalnego.
Spójrz zatem na poniższy kod, powinien Ci objaśnić resztę.
język c