Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lis 2024, o 17:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 mar 2017, o 16:26 
Użytkownik

Chodzi mi o taką strukturę:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Znajduje się ona w pliku dcf77.h
i używana jest wyłącznie w funkcji uint8_t DCF_decode(DCF_datetime *DCF_dt)

Ja zaś chcę wykorzystać poszczególne jej zmienne, więc muszę ją zadeklarować jako globalną Jak to zrobić?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 mar 2017, o 16:58 
Użytkownik

a w tym pliku .h gdzie jest ta deklaracja struktury masz takie coś extern DCF_datetime "jakaś nazwa" jak tak to wystarczy wpisać DCF_datetime "jakaś nazwa".min i masz dostęp do zmiennej min w strukturze jak nie to możesz też przez wskaźnik stworzyć wskaźnik typu DCF_datetime i już masz dostęp do struktury tylko że odwołujesz się inaczej przez -> a najlepiej jak byś obejrzał poradnik Mirka o wskaźnikach i strukturach łatwo znaleźć na "yt"

PostNapisane: 4 mar 2017, o 17:00 
Moderator

Jeśli chodzi o takie mega podstawy to pomijam już fakt, że jest to w Bluebooku ;) no ale i na blogu jest opisane jeszcze szerzej - mały artykuł - warto zaglądać na bloga - poważnie

http://mirekk36.blogspot.com/2013/07/st ... adnie.html

PostNapisane: 4 mar 2017, o 18:00 
Użytkownik

Mirku! Czytałem ten rozdział w Bluebooku, jednak nie znalazłem tam odpowiedzi jasnej na moje pytanie.
Faktycznie są to mega podstawy, ale znasz mnie. Nie pojmuję wszystkiego tak w lot jak Ty, jak Inni na forum, dla tego tak często tu zaglądam i dopytuję o te podstawy.
Przeczytałem teraz wskazany przez Ciebie artykuł na blogu, jest już jaśniej ale nadal nie mogę analogicznie tego przenieść do mojego pytania.
Zrozumiałem, że ten zapis :

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

jest definicją typu strukturalnego.

Chcę się dowiedzieć w jaki sposób mogę użyć zmiennej strukturalnej "min", "h" i pozostałych jako zmiennych w innych funkcjach.

Kiedy wstawiam te zmienną do funkcji wyswietl (DCF_dt.min); otrzymuję 'DCF_dt' undeclared (first use in this function), pomimo, że mam dołączuny plik .h z tym typem strukturalnym. Znaczy to, ze muszę ją gdzieś wcześniej zadeklarować. Kiedy jednak chcę to zrobić w ten sposób
język c
otrzymuję błąd, że 'DCF_datetime' redeclared as different kind of symbol

Więc usuwam z bloku kodu DCF_datetime w ten sposób

język c

tym razem mam warninga, że "useless storage class specifier in empty declaration"

Więc powiedzcie proszę mi jasno jak mam zadeklarować i jak zdefiniować ten typ strukturalny. Wiem czym się różni deklaracja od definicji. Wiem na prawdę ale w odniesieniu do zmiennych. Nie wiem tylko jak to odnieść do struktur.

PostNapisane: 4 mar 2017, o 19:20 
Użytkownik

Jarosław J napisał(a):
Zrozumiałem, że ten zapis :

język c

jest definicją typu strukturalnego.

Zgadza się, ale zarazem teoretycznie tworzy zmienną o takim typie, o nazwie "DCF_dt".
Tak by się mogło wydawać bo kompilator nic nie krzyczy, że źle ale wychodzi, że jest źle, bo jeśli się nie mylę, typedef robi swoje, a kompilator tą pozorną deklarację zmienne po prostu usuwa.

Należy zrobić to tak:
język c

I to faktycznie po lekturze bluebooka musi być zrozumiane, ale jak mniemam po prostu brakuj Ci praktyki i dlatego te podstawy jeszcze nie "zakorzeniły" Ci się w głowie.
To tak jak z matematyką trzeba po prostu odrabiać zadania,nawet jeśli jeszcze teoria się nie "uleżała" :)

Jarosław J napisał(a):

Kiedy wstawiam te zmienną do funkcji wyswietl (DCF_dt.min); otrzymuję 'DCF_dt' undeclared (first use in this function), pomimo, że mam dołączuny plik .h z tym typem strukturalnym. Znaczy to, ze muszę ją gdzieś wcześniej zadeklarować. Kiedy jednak chcę to zrobić w ten sposób
język c

otrzymuję błąd, że 'DCF_datetime' redeclared as different kind of symbol

To popełniłeś dwa błędy, zamieniłeś miejscami typ i nazwę zmiennej, drugi błąd to niepotrzebnie jeszcze raz dajesz "struct".
Porównaj sobie dwie definicje:
język c

Jak widzisz masz w obu przypadkach od lewej najpierw nazwę typu, potem nazwę zmiennej.
Niestety znam z autopsji, że początkującym po prostu musi się to uleżeć, żeby swobodnie myśleć nawet o typach.
A struktura na początku to strasznie mylący zwierz :)
Za niedługo będziesz się śmiał, że miałeś z tym kłopot :)

Jarosław J napisał(a):
Więc usuwam z bloku kodu DCF_datetime w ten sposób

język c

tym razem mam warninga, że "useless storage class specifier in empty declaration"

No tu już "jedziesz po bandzie" :)) i zaczynasz kombinować, niestety bez zrozumienia, ale spokojnie należy ćwiczyć i ćwiczyć :).
Zamiast usunąć niepotrzebną próbę zadeklarowania zmiennej "DCF_dt ", to usuwasz nazwę definiowanego typu strukturalnego.

Spójrz zatem na poniższy kod, powinien Ci objaśnić resztę.

język c

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 4 mar 2017, o 20:23 
Użytkownik

Ująłeś to idealnie tak jak jest. Trzeba się ze wszystkim przetrzeć i zmierzyć, ale żeby zrozumieć to nie wystarczy przeczytać książkę - choćby najmądrzejszą.
Dzięki za poświęcony czas - udało mi się osiągnąć to co chciałem.

PostNapisane: 4 mar 2017, o 22:22 
Moderator

Jarosław J napisał(a):
Trzeba się ze wszystkim przetrzeć i zmierzyć, ale żeby zrozumieć to nie wystarczy przeczytać książkę - choćby najmądrzejszą.

Nie ma najmądrzejszych książek - ale dokładnie takie uzupełnienie zrobiłem na blogu i troszkę się dziwię - bo wygląda tak jakbyś i tam nie zajrzał ale może się mylę ... Jeśli nie zajrzałeś to polecam bo i tak się przyda na przyszłość przy innych ćwiczeniach i walkach ze strukturami

Strefa czasowa: UTC + 1