No tak, fala jest, ale chodziło mi o wyraźną różnicę między szczytową, którą już bez problemu obetnie i przystosuje sobie wejście cyfrowe w uC. Tak zrobiłem w swoim mierniku obrotów. Układ podobny tylko wykorzystałem jeden stopień wzmacniacza nieco zmodyfikowany i drugi stopień do utworzenia komparatora dzięki któremu sygnał był 0/1.
Tej podwójnej fali nie musisz mierzyć. Przecież chodzi tu o środkowe miejsce - nazwijmy go przejście przez zero. Jeśli sygnał jest zbyt wysoki to dobierz elementy tak aby go nieco obniżyć (albo użyj komparatora jak ja), a jak nie to faktycznie wykorzystaj pomiar ADC i sprawdzaj największą różnicę. Przy tej częstotliwości wyrobi bez najmniejszych problemów

. Kiedy taka duża różnica nastąpi zalicz to jako impuls. Oczywiście jakiś margines i tolerancję warto by dodać. Samo liczenie można zrobić na kilka sposobów, np. kiedy impuls uzyskane z ADC nadchodzi to toglujesz (zmieniasz stan na przeciwny) jakiś bit w zmiennej, który odpowiada za start i stop licznika czasu (timera). Teraz możesz zbierać/sumować te czasy i wyświetlić średnią (Mirek w poradnikach świetnie pokazał jak obliczać średnią ADC w locie) lub na bieżąco co każdy klik wyświetlasz wynik z ostatniego pomiaru, oczywiście przeskalowany w uderzeniach/min.