Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 sty 2026, o 00:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 lis 2016, o 14:33 
Użytkownik

Witajcie.
Chciałem zapytać Was o poradę odnośnie doboru modułu komunikacji bezprzewodowej.
Posiadam 3 układy - 1 master i 2 slave. Otóż Master musi wysyłac do Slave polecenia jak i je odbierać to samo jest z modułami slave.
Potrzebuję najprostszego modułu, dobrze opisanego w interneciem który obsłuży dwa urządzenia.
Myślałem o bluetooth ale nie potrafię się doszukać informacji czy może obsługiwać dwa urządzenia no i jak zrobić to między mikrokontrolerami bez użycia komputera/tableta itp.
Z góry dziękuję za każdą pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lis 2016, o 15:01 
Moderator

Puciek123 napisał(a):
Posiadam 3 układy - 1 master i 2 slave. Otóż Master musi wysyłac do Slave polecenia jak i je odbierać to samo jest z modułami slave.

Jeśli z modułami Slave jest tak samo to jakim cudem piszesz że potrzebujesz 1 master i 2 slave

Niestety albo nie rozumiesz co znaczy w tym wypadku master i slave ... ale ok ...

Master to ten który INICJUJE połączenie i oczekuje odpowiedzi
Slave to ten który tylko czeka na połączenie, zapytanie i udziela odpowiedzi

Puciek123 napisał(a):
Myślałem o bluetooth ale nie potrafię się doszukać informacji czy może obsługiwać dwa urządzenia

Nie ma takiej możliwości - bo to połączenie 1:1 chociaż też jest tu konfiguracja Master i Slave (na zasadach jakie napisałem ci wyżej)

pytanie zatem jest zadane na tak dużym poziomie abstrakcji że ciężko ci coś podpowiedzieć dlatego że ty powinieneś zacząć "od przodu" a nie "od tyłu" ... czyli np napisać co chcesz zrealizować mniej więcej, jakie zasilanie czy stałe czy bateryjne? jakie wymogi odnośnie prądu itp itd

bo tak to można gdybać do końca świata

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 22 lis 2016, o 15:09 
Użytkownik

Tak tak ja wszytko rozumiem, może źle się wyraziłem.
Chodzi mi o to, że Master ma inicjować odbiór danych od slave (slave wykonuje różne pomiary) i wyświetlać je na wyświetlaczu.
Master może również kontrolować slave - włączać odpowiednie czujniki lub je wyłączać :)
Nazwijmy to stacją pogodową z czujnikami w dwóch miejscach odległymi od układu master. :)
Dziękuję za odpowiedzi :)

PostNapisane: 22 lis 2016, o 15:23 
Użytkownik

Rozsadek podpowiada 2 rozwiązania dosyć universalne
1. Wifi
2. ZigBEE

PostNapisane: 22 lis 2016, o 17:06 
Użytkownik

A może RFM73? Sam z nich korzystałem. Są dobrze opisane... No właśnie w internecie są informacje, ale dopiero ogarnąłem je porządnie po lekturze "Greenbooka" :)

Nie napisałeś jakiego zasięgu oczekujesz i w jakim środowisku "propagacyjnym" ma to pracować. Tłumacząc z "polskiego na nasze" - to ma pracować w domu, przez ściany czy może na dworze, w skwarze i w mrozie? Jeśli stacja pogodowa to jak daleko mają być czujniki? Przy oknie? 100 metrów od domu?

PostNapisane: 22 lis 2016, o 17:26 
Użytkownik

Niestety greenbooka nie posiadam :(
Coś najprostszego, do testów chcę się głównie pobawić przesyłem między urządzeniami
więc nie mam jakiś konkretnych wymagań oprócz dobrego opisu i ,,łatwości" zaprogramowania :)

PostNapisane: 22 lis 2016, o 17:35 
Użytkownik

Puciek123 napisał(a):
i ,,łatwości" zaprogramowania

nie wiem co uważasz za łatwe ... bo w/g np mnie niema nic prostszego od napisania softu na 8051 wrzucenie do ZigBee i cieszenie się
modułem który działa jak chcemy :)

PostNapisane: 22 lis 2016, o 22:17 
Użytkownik

A miał może z Was ktoś styczność z Moduł radiowy nadajnik FS100A + odbiornik 433 MHz?
Czy będzie się dało nim odbierać pomiary przez mastera od slave i wysyłać z mastera komendy do slave?
A no i chciałbym to zrobić na Atmegach8, bo akurat mam takie 3.

PostNapisane: 23 lis 2016, o 23:33 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jak chcesz po taniosci to rfm73 albo nr24l01. Do pierwszego libsa znajdzesz w gb a co do drugiego na forum jest moja biblioteka z odbiorem po zdarzeniach. Ta sa transrecivery i dzialaja w pasmie 2.4 ghz. Jak chcesz porzadnie to atnel wifi232 albo zigbee. Możesz tez uzyc esp8266 ale pomimo dużej społeczności dla początkującego jest to trudniejsze do ogarniecia niż start z wifi Mirka. Te tanie moduly na 433Mhz sobie odpusc. Wszystko zależy jaki zasięg potrzebujesz i gdzie to ma pracowac. Babunia 8 uciagnie to z pinem w podstawce jak to się mówi ;)

Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 14 gru 2016, o 12:43 
Użytkownik

Pomyślałem, że wykorzystam nrf24l01. Tylko jest jeden problem.
Czy mógłby mnie ktoś naprowadzić?
Korzystałem z tego: http://gizmosnack.blogspot.com/2013/04/ ... d-avr.html
jednak nie chciałbym wykorzystywać UARTA. Chcę przesyłać odczyt mierników z jednego uC do drugiego i na tym drugim wyświetlać.
Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić jak to zorbić?
Z góry bardzo dziękuję.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Czy może lepiej wybrać RFM73?
Potrzebuję czegoś co przesyła w dwie strony i w miarę prostego do zaprogramowania.

PostNapisane: 14 gru 2016, o 16:53 
Użytkownik

Puciek123 napisał(a):
Czy może lepiej wybrać RFM73?
Potrzebuję czegoś co przesyła w dwie strony i w miarę prostego do zaprogramowania.

Jest bardzo prosty z książką "Język C Pasja Programowania..." autorstwa pana Mirka. Nie piszę tego, bo to forum ATNEL, tylko po prostu z własnego doświadczenia. Kiedyś chciałem coś uruchomić na tych modułach i szczerze mówiąc nie było łatwo. Akurat opisy w książce są pomocne. Oczywiście też nie jest tak, że z książką wszystko odpali "na pstryknięcie". Mi to zajęło jeden wieczór. Albo noc. No późno było godzina jakoś 3.00, gdy mi to zaczęło działać :D

PostNapisane: 14 gru 2016, o 20:30 
Użytkownik

Obecnie mam Bluebooka a przesył muszę zrobić do piątku
i chętnie bym kupił chociażby ten fragment greenbooka bo książka cała już mi nie zdąży przyjść...a i obecnie fundusze ograniczone -.-
Może ktoś ma jakieś ciekawe materiały oprócz greenbooka?

PostNapisane: 14 gru 2016, o 23:28 
Użytkownik

Skoro masz robić to na Atmega8, to użyj NRF24l01 (on działa po SPI) i bibliotekę z forum. Kolega Nefarious19 napisał naprawdę porządną i łatwą w obsłudze bibliotekę.

Strefa czasowa: UTC + 1