budapreniak napisał(a):
Witam,
Mam problem jak ustawić timer aby uzyskać rządany efekt, próbowałem coś liczyć ale coś mi nie wychodziło.
Proszę o jakieś rady lub podpowiedzi jak to ugryźć i od czego zacząć.
z góry dzięki za odpowiedzi
Akurat robiłem próbę, bo chcę zrobić coś bardzo podobnego, czyli kamerton. Chciałem sprawdzić, czy wzór na częstotliwość się zgodzi.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Trochę pousuwałem dla czytelności, więc jakby nie zadziałało to daj znać, może coś niechcący wywaliłem za dużo. Ale się kompiluje.
Najważniejsza sprawa, którą chciałem sprawdzić to zgodność wzoru f = CLK/(ICR1+1) , dlatego
dałem sporą częstotliwość wyjściowa, żeby ewentualna pomyłka była od razu widoczna. Częstotliwość się zgodziła
oczywiście biorąc pod uwagę tolerancję kwarcu i miernika nie kalibrowanego od 15 lat
Tu akurat masz zmianę przez wpisywanie wartości do ICR1.
Zacznij od określenia zakresu częstotliwości wyjściowych i do tego dobierz kwarc, tak, żeby w miarę wysokie
podzielniki były, bo wtedy masz mały krok zmian. Wypełnienie musisz mieć oczywiście małe, żeby błysk diody był krótki.
------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]krzysssztof napisał(a):
Taka pierwsza myśl: może być problem z dokładnymi częstotliwościami ponieważ częstotliwość zegara (załóżmy te 8Mhz) nie dzieli się bez reszty przez wiele z liczb 20-50000.
Muszę dokładniej pomyśleć
Przez podział nie da rady uzyskać każdej częstotliwości, ale błąd może nie być duży. Nie ma też chyba sensu mierzenia tak niskich obrotów jak 20/min
metodą stroboskopową, bo to jest 1 obrót na 3 sekundy!
A, jeszcze jedno, jak częstotliwość będzie się nieco różnić, to będziesz widział przesuwanie się znacznika, możesz ocenić różnicę i uwzględnić.