Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 sty 2025, o 00:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 sie 2016, o 16:38 
Nowy

Korzystam z bluebooka, ale napotkałem na problem, bez sensu przepisywać na żywca kod, więc próbuję wymyślić zawsze coś podobnego, teraz jestem przy SPI i próbuję ale nie mogę nic wymyślić jak zapalić kilka diod... (podłączone katodami do rejestru).
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Metoda 0b11110000 też niestety nie działa. Funkcje są z książki, jedynie wyrzuciłem wszystko co dotyczy sprzętowego SPI a zostawiłem to co dotyczy programowego.
Program nic nie robi praktycznie a już nie działa
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Myślałem nad zapaleniem co drugiej diody, ale jak nawet połowy nie potrafię zapalić to jest problem, coś robię źle tylko nie mogę znaleźć tego byka. Diody podłączone katodami do rejestru.
Nie działa oznacza - rejestr nie reaguje, nie zmienia żadnego stanu. Co ciekawe
język c
(chodząca jedna diodka) działa wyśmienicie... To mnie zupełnie zdziwiło i dlatego piszę tutaj. Pomoże ktoś znaleźć byka ?
------------- EDIT
Kolejna dziwota
SendSoftSpi( 0x0f ); // nie zapala nic
SendSoftSpi( 0xf0 ); // zapala wszystko
Nic nie rozumiem mimo, że nawet porównywałem to z filmikiem Mirka https://youtu.be/G9Ygmu7LBu4?t=3470

Ostatnio edytowano 1 wrz 2016, o 21:19 przez pablo4480, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 sie 2016, o 16:46 
Moderator

Powiedz mi panie kochany - a widziałeś pan to?

Obrazek

jeśli nie to mówię ci czym prędzej pobierz zupełnie darmowy program AVPlayer

http://atnel.pl/atnel-video-player.html

i naucz się szybko wyszukiwać poradników do moich książek ;) .... to znacznie przyśpiesza naukę i proces znajdowania błędów ;)

PostNapisane: 31 sie 2016, o 17:59 
Nowy

Zgodnie z tym co na filmiku
w 58:03 wpisane jest
SendSpi( 0xf0 );

i śmiga świecą się 4 diodki, a u mnie z taką jedyną różnicą, że robię to programowo więc mam
SendSoftSpi( 0xf0 );
nic się nie dzieje, ten filmik co podałeś obejrzany nie znalazłem tam odpowiedzi wyświetlacze LED na potem, na początek podłączyłem 8 diodek przez rezystor do rejestru, chciałem pierw przećwiczyć to co podałem w odnośniku do YT, ten drugi filmik co podałeś raczej będzie rozwinięciem tego tematu, na nic mi on teraz skoro podstawy mi nie wychodzą :/

PostNapisane: 31 sie 2016, o 18:04 
Moderator

spokojnie damy radę - ale daj mi chwilę czasu bo dzisiaj rowerem w ramach "zdrowotności" muszę do domciu wracać wcześniej z pracy :lol: czyli o godzinie 19:30 .... więc podpowiem coś wieczorkiem

ale może w międzyczasie ktoś jeszcze pomoże ? ;)

Przy okazji pokaż schemat tego co zrobiłeś ? czy działasz na ATB i SHIELD ?

Tak czy inaczej jak opisujesz problem to właśnie zaczynaj od tego informację jeśli chcesz szybkiej , precyzyjnej i celnej podpowiedzi ok ? Tymczasem zmykam

PostNapisane: 31 sie 2016, o 18:35 
Nowy

Dobrze wiedzieć, że jest szansa, wolałbym jednak zrozumieć niż dostać pigułkę :D
Hmm schemat ? Nigdy taki nie powstał :D Wrzucę coś, jednak nie nazwałbym tego schematem. Podłączenie wdaje się być ok, bo jak już pisałem kompilując
język c
"Chodząca" diodka śmiga aż miło patrzeć, dlatego się zdziwiłem, że diodka śmiga a 4 nie chcą się zapalić.

Obrazki wstawiamy tak - topic44.html Różowo-Zielony J.
Okey, niestety nie mam zbyt dużo wolnego czasu i żyłem czasami jak nosiliśmy maczugi i szkoda było zajmować miejsca na forum :)
Obrazek

Przewód zielony - trzecia nóżka rejestru (DS) - PB0
Przewód czerwony - piąta nóżka rejestru (STCP) - PB1
Przewód biały - szósta nóżka rejestru (SHCP) - PB2
Oczywiście numeracja ze zdjęcia nie z datasheet ;)

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 19:10 
Nowy

Ktoś ? Coś ? Nie wiem czy to ważne ale u mnie na scalaku na końcu jest "N", 74HC595N.

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 19:50 
Moderator

pablo4480 napisał(a):
Przewód zielony - trzecia nóżka rejestru (DS) - PB0
Przewód czerwony - piąta nóżka rejestru (STCP) - PB1
Przewód biały - szósta nóżka rejestru (SHCP) - PB2

Jak to jest wg ciebie schemat tego co zrobiłeś ;) to ja się nie dziwię, że nikt nie odpowiada w tym wątku - to nawet nie jest lurka, to jest jakaś "legumina" ;) cokolwiek to znaczy - a ja chciałbym tylko przypomnieć że to jest forum elektroniczne, zaś elektronicy posługują się schematami a nie prozą albo poezją opisową jaką kolega tu właśnie uprawia ;)

Na podstawie takiej prozy - teraz wg ciebie każdy rączo rzuci się do noty PDF żeby porównywać z twoim opisem ... a kto wie czy jeszcze innych baboli nie zrobiłeś ;)

eeeeeś ;)

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 21:16 
Nowy

Chętnie zobaczę wskazanie, że nazwałem to zdjęcie schematem ;) Z chęcią dam schemat (mimo, że jest on w książce i żadnych swoich nowości nie wymyślałem)
mirekk36 napisał(a):
Na podstawie takiej prozy - teraz wg ciebie każdy rączo rzuci się do noty PDF żeby porównywać z twoim opisem ...

Według mnie nie ma potrzeby rzucać się do noty PDF Mirku i tego od nikogo nie wymagam, jeśli uznamy moje myślenie za logicznie spójne... Jeśli schemat byłby zły to nie uważasz, że chodząca dioda jest bardziej skomplikowaną funkcją, niż ustawienie (0xf0) i nie działałaby ona również (a już zwłaszcza ona) ? :) Muszę się wziąć za przeanalizowanie programu, bo jestem pod wrażeniem jakim cudem chodząca dioda działała z takim bykiem, ale to jutro bo pora spać :)

Nie mniej schemat poniżej. Nazewnictwo wziąłem z książki
Obrazek
Nie obejrzałem do końca poradników do Eagle, więc nie jest to przepięknie zrobione, mam nadzieję, że nie bolą oczy :)

Po prostu wkradł się mały babolek do programu zamieniłem Latch clock i Shift clock... Straciłem na to 4 godziny, nie mniej było warto :)

Gdyby ktoś miał taki problem wystarczy zmienić w programie piny z Latch i Shift, schematu ruszać nie trzeba, widocznie źle podłączone.

Chyba jednak przymierzę się do ATB SHELD IO albo zrobię sam podobny modułek bo przez taki banalny błąd straciłem czas który mogłem poświęcić na programowanie.

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 21:42 
Moderator

No ale to w końcu jak? działa już czy nie działa ? ;)

PostNapisane: 2 wrz 2016, o 15:08 
Nowy

Działa, zmieniłem w programie definicje pinów i działa :)
język c

na
język c

Dzięki za pomoc i link do programu ;)

Strefa czasowa: UTC + 1