Aa, teraz rozumiem

Zacząłem się zastanawiać nad inną rzeczą - na podstawie kodu z postu, do którego dałem linka wyżej, mam taki kod:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
'3' odpowiada zmiennej 'len'. Znaczy to, że będę miał wykonane 3 pomiary? I nie do końca rozumiem też tę linijkę:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Mam tutaj rozbicie 16-bitowego wyniku pomiaru na dwie 8-bitowe części?
Przede wszystkim nie rozumiem, co oznacza ten zapis:
język c
PS: Dodam, że zajrzałem do tego, co jest w tablicy "test". I po wykonaniu funkcji "HTU21_read_temp(3, test)" mam takie liczby w tablicy:
test[0]: 107
test[1]: 172
test[2]: 206,
po czym "temp" ma wartość: temp = 27435. Szukam tutaj może jakiegoś dodawania bitowego, żeby skleić z tego zmienną "temp". Po prostu muszę wiedzieć jak to działa linijka po linijce bo inaczej będę chory

PSs: Widać, że pies jest pogrzebany tutaj:
język c
Mam przesunięcie bitowe 'test[0]' o 8 miejsc w lewo - czego nie za bardzo rozumiem, bo przecież wtedy z liczby 8-bitowej robią się same zera?
Mam przesunięcie bitowe 'test[1]' o 2 miejsca z prawo, co wydaje się mniej dziwne, bo nie tracę całej liczby.
Tak czy siak, nie rozumiem skąd się wzięła cała powyższa jedynka. Bardzo proszę o dalsze wskazówki

Biorę też dokumentację czujnika i czytam, co następuje:
Cytuj:
CONVERSION OF SIGNAL OUTPUTS
Default resolution is set to 12-bit relative humidity and 14-bit temperature readings. Measured data are
transferred in two byte packages, i.e. in frames of 8-bit length where the most significant bit (MSB) is transferred
first (left aligned). Each byte is followed by an acknowledge bit. The two status bits, the last bits of LSB, must be
set to ‘0’ before calculating physical values.
Rozumiem stąd, że dane pomiarowe idą w dwóch paczkach po 8 bitów, najbardziej znaczący bit jest wysyłany jako pierwszy i że mam dwa bity stanu, które muszę zrobić zerami, stąd przesunięcie o dwa w prawo? Ale pytanie dalej, po co bufor 3-elementowy? Chodzi o CRC?