ciamciak napisał(a):
Pewnie trzeba będzie rzeźbić coś w stylu, wysyłania linijka po linijce przez HTTP, a skrypt na serwie będzie to dodawał do pliku/bazy.
eeeh panowie

dzięki modemom GSM można robić cuda wianki

Jak ktoś woli wysyłać/odbierać dane po TCP/UDP - nie ma sprawy - luzik
Jeśli ktoś woli wysyłać/odbierać dane za pomocą HTTP na przykład poprzez skrytpy PHP - to czemu Nie kto komu zabroni? - luzik
A może dla kogoś lepszą metodą wysyłania danych będzie np wysyłanie maila (SMTP)? ... żaden kłopot - luzik
Jeśli zaś ktoś zechce użyć FTP ? ... co za problem hulaj dusza piekła nie ma - luzik
Za pomocą FTP można nie tylko wysyłać dane do plików i nie ważne ile, można te dane również z plików odczytywać - ale jakby tego było komuś mało to można z poziomu procka zmieniać foldery, listować foldery i pliki, zakładać nowe pliki, kasować pliki - wszystko czego zapragniesz

A wysłanie jakiegoś pliku z karty SD ? - co za problem ? luzik
Nie wiem dokładnie jak to się robi w SIM800 bo ostatecznie do Yellobooka zdecydowałem się na Fibocom G510 ale już niedługo KAŻDY chętny pozna najgłębsze zakamarki komunikacji GPRS.
Można WSZYSTKIEGO dokonać - zero problemów

Do autora wątku - poczytaj o komendach AT do FTP swojego modemu tam powinno być to opisane - powinno to się sprowadzać do podłączenia się do FTP a następnie w skrócie mówiąc (pewnie w twoim modemie będzie podobnie) otwierasz plik w trybie komunikacji albo ASCII albo binarnej a następnie ślesz do niego ciurkiem dane. Oczywiście są jakieś ograniczenia co do rozmiarów (ilości bajtów) ale nie są małe... Z drugiej zaś strony po kichę przesyłać pliki zawierające dziesiątki megabajtów jak można ew szybciej i pewniej (tak mi się wydaje) tworzyć nowe pliki w jakimś nowo utworzonym folderze i w nich umieszczać dane) ... No sposobów jest mnóstwo
Mi osobiście bodaj najbardziej podoba się komunikacja i akwizycja w sumie nieograniczonej ilości danych bezpośrednio np po UDP - albo TCP - istne szaleństwo i szybka komunikacja w dwie strony naraz
www.youtube.com/mirekk36 ]