Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 maja 2026, o 03:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lip 2016, o 16:34 
Nowy

Witam, Jakiś czas temu popełniłem "datalogger", posiada on dwa kanały do pomiaru napięcia, jeden do pomiaru prądu, dane zapisywane są do plików na karcie SD. Aktualnie zaczęło meczy mnie ciągłe "zaglądanie" do niego żeby wyciągnąć z niego kartę i przejrzeć logi. Wpadłem na pomysł (ale jeszcze nie wiem czy słuszny:P) żeby wzbogacić go o moduł GSM, i przesyłać zalogowane pliki na serwer FTP. Zaznaczam, że nigdy dotąd nie bawiłem się GSM ani TCP/IP. Jestem na etapie reseach'u, zauważyłem, że część modułów GSM w datasheet posiada wsparcie dla FTP jak np. SIM800C http://www.tme.eu/pl/Document/7d49670b8d3e0785958233bd934713d2/SIM800C.pdf

Zanim zacznę kupować moduły chciałbym poradzić się kogoś bardziej doświadczonego, czy na pewno takim moduł starczy i czy jest to słuszna droga. Czytając pdf AT Command Manual nie do końca potrafię wyobrazić sobie implementacje przesyłania pliku tzn. powonieniem tak jakby "przepisywać" zawartość pliku? (otworzyć utworzony wcześniej plik na karcie SD, wczytać powiedzmy z niego pierwsza linie, następnie utworzyć plik na serwerze i "wpisać" zawartość tej pierwszej linii itd.) czy jest jakiś sposób na przekazanie całego pliku z SD?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lip 2016, o 16:41 
Użytkownik

Nie wiem dlaczego ale odnoszę wrażenie, że odpowiedź na to znajdzie się w YB :)
Wiem, że spodziewałeś się bardziej konstruktywnej odpowiedzi - wybacz.
A tak na poważnie to podejrzewam, że istnieje możliwość transmisji całego pliku na serwer a nie w sposób "ręcznego przepisywania". Skoro w komórkach działa transfer plików, to tutaj chyba też powinien.

PostNapisane: 10 lip 2016, o 16:50 
Użytkownik

Pewnie trzeba będzie rzeźbić coś w stylu, wysyłania linijka po linijce przez HTTP, a skrypt na serwie będzie to dodawał do pliku/bazy.

PostNapisane: 10 lip 2016, o 19:15 
Moderator

ciamciak napisał(a):
Pewnie trzeba będzie rzeźbić coś w stylu, wysyłania linijka po linijce przez HTTP, a skrypt na serwie będzie to dodawał do pliku/bazy.

eeeh panowie ;) dzięki modemom GSM można robić cuda wianki ;)

Jak ktoś woli wysyłać/odbierać dane po TCP/UDP - nie ma sprawy - luzik
Jeśli ktoś woli wysyłać/odbierać dane za pomocą HTTP na przykład poprzez skrytpy PHP - to czemu Nie kto komu zabroni? - luzik
A może dla kogoś lepszą metodą wysyłania danych będzie np wysyłanie maila (SMTP)? ... żaden kłopot - luzik
Jeśli zaś ktoś zechce użyć FTP ? ... co za problem hulaj dusza piekła nie ma - luzik

Za pomocą FTP można nie tylko wysyłać dane do plików i nie ważne ile, można te dane również z plików odczytywać - ale jakby tego było komuś mało to można z poziomu procka zmieniać foldery, listować foldery i pliki, zakładać nowe pliki, kasować pliki - wszystko czego zapragniesz ;)

A wysłanie jakiegoś pliku z karty SD ? - co za problem ? luzik

Nie wiem dokładnie jak to się robi w SIM800 bo ostatecznie do Yellobooka zdecydowałem się na Fibocom G510 ale już niedługo KAŻDY chętny pozna najgłębsze zakamarki komunikacji GPRS.

Można WSZYSTKIEGO dokonać - zero problemów ;)

Do autora wątku - poczytaj o komendach AT do FTP swojego modemu tam powinno być to opisane - powinno to się sprowadzać do podłączenia się do FTP a następnie w skrócie mówiąc (pewnie w twoim modemie będzie podobnie) otwierasz plik w trybie komunikacji albo ASCII albo binarnej a następnie ślesz do niego ciurkiem dane. Oczywiście są jakieś ograniczenia co do rozmiarów (ilości bajtów) ale nie są małe... Z drugiej zaś strony po kichę przesyłać pliki zawierające dziesiątki megabajtów jak można ew szybciej i pewniej (tak mi się wydaje) tworzyć nowe pliki w jakimś nowo utworzonym folderze i w nich umieszczać dane) ... No sposobów jest mnóstwo

Mi osobiście bodaj najbardziej podoba się komunikacja i akwizycja w sumie nieograniczonej ilości danych bezpośrednio np po UDP - albo TCP - istne szaleństwo i szybka komunikacja w dwie strony naraz

PostNapisane: 10 lip 2016, o 20:01 
Użytkownik

@mirekk36
A udało Ci się może odpalić GPRS przez ten modem z kartą PLAYa?

PostNapisane: 10 lip 2016, o 20:27 
Moderator

ciamciak napisał(a):
@mirekk36
A udało Ci się może odpalić GPRS przez ten modem z kartą PLAYa?

Niestety mam tylko kartę Orange do testów

PostNapisane: 10 lip 2016, o 20:34 
Użytkownik

Niedawno popełniłem podobny dodatek do mojego loodera - nie mam w nim karty pamięci tylko zewnętrzną pamięć smd i dokładałem moduł m590. Robiłem tak, że komunikowałem się po ftp i każdy plik to osobny dzień. W ftp jest opcja "dopisywania" na końcu istniejącego pliku i było tak, że dane były aktualizowane po zakończeniu doby lub "na żądanie sms". Miałem rtc z alarmem na północ...

Ogólnie po załapaniu działania ftp jest śmiesznie prosty.

PostNapisane: 13 lip 2016, o 18:07 
Nowy

Dzięki za naprowadzenie. Dostałem od kolegi moduł Neoway M590e i są pierwsze sukcesy, udało mi się połączyć z serwerem ftp i załądować pierwszy plik. Sprawa okazała się dużo prostsza niż zakładałem. Ten M590 co prawda ma dużo krótszą listę komend at do obsługi serwera ftp niż SIM800c ale działa. Wstępne testy zrobię na nim a potem przesiądę się na SIM800.

Dla potomnych (może komuś się przyda) łączenie do serwera:

Kod:
AT+XISP=0                             //wewnętrzny stack
AT+CGDCONT=1,"IP","internet"  //ustawienie apn - sieć:PLAY
AT+XGAUTH=1,0,"",""              //ustawienie metody autoryzacji - sieć:PLAY
AT+XIIC=1                             //połączenie ppp
AT+XIIC?                               //sprawdzenie statusu połączenia ppp

AT+FTPLOGIN=xxx.xxx.xxx.xxx,21,USER,PASS    //Logowanie: adres ip, port, użytkownik, hasło
AT+FTPSTATUS                                               //sprawdzenie połączenia z ftp
AT+FTPPUT="TEST.TXT",1,2,4                           //utworzenie/dopisanie do istniejącego pliku test.txt na serwerze 4 bajtów w trybie ascii

i potem wysyłamy dane które maja znaleźć się w pliku...

PostNapisane: 13 lip 2016, o 18:42 
Użytkownik

A te dane wysyła się po bajcie, czekając na potwierdzenia, czy można od razu wiązanką puścić kilkadziesiąt/set bajtów?

PostNapisane: 13 lip 2016, o 18:45 
Nowy

Wiązankę, na koniec modem potwierdzi odebrano ilość którą zadeklarowałeś przed nadawaniem danych w poleceniu AT+FTPPUT

PostNapisane: 13 lip 2016, o 18:51 
Użytkownik

Aha, noto rzeczywiście fajna sprawa, byle tylko statusów pilnować.

Strefa czasowa: UTC + 1