Witam
Na wstępie chciałbym powitać wszystkich na forum i oznajmić, że stawiam pierwsze kroki .
Zakupiłem niedawno płytkę stykową z atmegą 8 , diodami rezystorami , przyciskami itd itp.
Prześledziłem poradniki na youtube i zacząłem powoli stawiać pierwsze kroki w programowaniu .
Otóż jak każdy początkujący mam podłączony do procesora programator oraz diodę .
Podstawowe programy typu zapal i zgaś diodę potrafię napisać, natomiast założyłem sobie że
chciałbym aby moja dioda migała z przyśpieszeniem bądź opóźnieniem tzn . pierwszy delay 100 ms
drugi 200 ms 3ci - 300 ms itd . Doczytałem o zakresie argumentu funkcji czyli 262,14 ms oraz o tym
że argument musi być stały . Mój kod źródłowy wygląda następująco :
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Cytuj:
#define F_CPU 1000000 <---- ZAPAMIĘTAJ jedno, tego NIGDY NIE USTAWIAMY W KODZIE - mirekk36
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Problem tkwi w tym że dioda mruga ze stałą częstotliwością .
Ps. Słyszałem również o BB i właśnie chce się wesprzeć wiedzą tam zawartą tylko chciałem dopytać zaawansowanych
gdzie mogę ją dostać w najpewniejszej formie i najszybciej . Pytam bo ostatnio na allegro spotykam sprzedawców którzy
wysyłają towar po 10 dniach

.
Ps. Dzięki za odpowiedzi z góry i prosiłbym o wyrozumiałość w lakonicznych pytaniach .
Dzięki Artek .