Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 mar 2025, o 22:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 kwi 2016, o 16:53 
Nowy

Witam. Jestem nowym użytkownikiem tego forum, założyłem ten wątek ponieważ chciałbym prosić Was o sprawdzenie dwóch programów opartych o przerwania. Jeden ma za zadanie przy wciśniętym klawiszu PD3 mikrokontrolera ATmega16 zmienić stan diody PB6. Wklejam dwie wersje jedną z "eliminacją" zjawiska drgań styków, drugą bez tego rozwiązania (nie jestem pewny czy dobrze robię umieszczając w przerwaniu "_delay"). Drugi program ma za zadanie "przesuwać" diody w lewą stronę (w pętli). Zdaje sobie z tego sprawę, że dobrana przeze mnie częstotliwość będzie wynosić około 25Hz, jednak chodzi mi o sprawdzenie poprawności kodu tego programu (dołączam oba pliki tego programu: main.c oraz d_led.c).

Program pierwszy (eliminacja drgań styków):
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Program pierwszy (bez "eliminacji" drgań):
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Program drugi (main.c):
język c

Program drugi(d_led.c):
język c

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2016, o 17:02 
Użytkownik

Cytuj:
nie jestem pewny czy dobrze robię umieszczając w przerwaniu "_delay"

Źle, a nawet bardzo źle robisz. Procedura przerwania powinna trwać maksymalnie krótko, bo w tym czasie wstrzymywane są inne działania kodu.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 3 kwi 2016, o 17:03 
Nowy

Czyli ta wersja bez uwzględnienia tego zjawiska jest ok? Jak drugi program?

Zauważyłem, że nie zadeklarowałem pinów portu jako wyjścia (w pliku d_led.c), a także nie wygasiłem ich (w domyśle diod LED) na starcie programu w związku z tym w należało by jeszcze dołączyć następujący kod:
język c

PostNapisane: 3 kwi 2016, o 17:20 
Użytkownik

Eliminację drgań styków powinieneś zrobić. Mirek na swoim blogu i video poradnikach o tym pisze.

W drugim programie w przerwaniu sterujesz 4 pinami, ale do modyfikujesz cały port C. Jak robisz to świadome, to OK. Ale możesz się na tym kiedyś przejechać, jak coś podłączysz na dalsze piny.
Dodatkowo przy starcie programu zaczynasz sekwencję nie od 1 tylko od 2. Także nie wpływa to na działanie, ale do czasu jak będziesz musiał przelatywać po starcie po kolei od 1 do 8 (zależnie do czego ma służyć ten kod).

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 3 kwi 2016, o 18:04 
Nowy

Skorzystałem właśnie z jego przykładu na eliminację drgań. Nie znalazłem w bluebooku innych przykładów.. Jeśli chodzi o drugi program nie rozumiem dlaczego zaczynam od 2. Zmienna licznik na samym początku ma wartość 1, binarnie ...01. Czy o to chodzi? Kod ma za zadanie zmieniać stan poszczególnych pinów portu C na 1, 2, 4, 8 w pętli.

PostNapisane: 3 kwi 2016, o 18:45 
Użytkownik

Nie tylko z bluebooka się ucz, ale także masz blog Mirka.

PostNapisane: 3 kwi 2016, o 19:07 
Użytkownik

Cytuj:
Jeśli chodzi o drugi program nie rozumiem dlaczego zaczynam od 2. Zmienna licznik na samym początku ma wartość 1, binarnie ...01. Czy o to chodzi? Kod ma za zadanie zmieniać stan poszczególnych pinów portu C na 1, 2, 4, 8 w pętli.
Twoja pętla wystawia na port C w pętli stan na piny 2, 4, 8, 1. Zaczynasz od wartości 2 a nie jeden, bo najpierw inkrementujesz a potem wystawiasz. Ma to tylko znaczenie przy pierwszym wystawieniu o ile coś to u Ciebie zmienia. Jak to będzie sterowanie segmentami LED, to na nic nie wpłynie. Ale jakby to było sekwencyjne wyzwalanie jakiś zależnych zdarzeń to mogło by mieć znaczenie. Chodzi o to byś wiedział i to robił świadomie.

--
Pozdrawiam,
Robert

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 3 kwi 2016, o 20:35 
Nowy

Teraz rozumiem, rzeczywiście nie zwróciłem na to uwagi. Dziękuje za odpowiedzi. Temat do zamknięcia.

Strefa czasowa: UTC + 1