zoom napisał(a):
michal1990 skoro nie miałeś programu do wgrania wsadu, to pewnie też nie grzebałeś w fusebitach?
A dla atmegi32 w tym przypadku koniecznie trzeba wyłączyć jtag ( odznaczyć bit jtagen), bo w tym przypadku OLED jest podłączony akurat na pinach od JTAGa i jak nie wyłączysz, to nie ma prawa działać.
Problem leży pewnie po stronie JTAGa, bo gdy w bibliotekach Pana Mirka zmieniłem port z C na A i podłączyłem do portu A to wyświetlacz śmiga normalnie.
Mam jedynie pytanie, mam Atmegę32 taktowaną 1 Mhz i podłączony do niej wyświetlacz OLED, czujnik ultradźwiękowy HC-SR02, mierzy on sobie odległość, którą potem wyświetlam na OLEDziku, drugim trybem jest tworzenie wykresu. Odnoszę wrażenie, że układ działa tak jakby trochę za wolno. Powiedzmy tworzę wykres na tym wyświetlaczu, odległość w funkcji próbek. Z wyjątkiem delaya 10ms w funkcji trigger, żeby podawać sygnał na wejście trig czujnika przez 10ms (aby aktywować pomiar) oraz w tej samej funkcji delay 60ms, żeby pomiary się nie nakładały, nie używam żadnych opóźnień. Chciałbym trochę przyspieszyć działanie układu, aby było bardziej płynne.
Czy uważacie, że 1Mhz to za mało? Jestem amatorem jeśli chodzi o AVR, ale poczytałem trochę i zastanawiam się, czy nie kupić i nie podłączyć zewnętrznego kwarca 16 Mhz, podobno oprócz tego, że procesor działa ok. 16 razy szybciej, to czas liczony przez timer jest znacznie dokładniejszy, a zatem sam mój pomiar byłby dokładniejszy. Czy uważacie, że to pomoże?
Zakres pomiaru to ok. 2-250 cm
250*58 = 14500 mikrosekund = 14,5 ms (*58 bo w nocie czas stanu wysokiego na wyjściu od czujnika/58 = wynik w cm), zatem czujnik
w sumie potrzebuje maksymalnie ok=. 85ms aby wykonać jeden pomiar
Czyli właściwie powinienem na wyświetlaczu obserwować bardzo płynną zmianę odległości. Jednak odnoszę wrażenie, że zmienia się ona trochę skokowo, nie płynnie.
Jeśli chodzi o tworzenie wykresu to rozumiem, że szybciej raczej nie da rady. Liczmy jeden pomiar trwa ok 100ms, wyświetlacz ma 128 pikeli szerokości, zatem żeby zapełnić całą szerokość wyświetlacza próbkami potrzebuje więcej niż 10 sekund. Ale np. jeśli chodzi o wyświetlanie samej odległości, to chyba nie powinny być ona skokowe, raczej 10 pomiarów na sekundę, to powinna być płynna zmiana.
Czy rezonator kwarcowy jest w stanie w jakikolwiek sposób pomóc, czy to w dokładności, czy w szybkości działania układu?