Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 sty 2025, o 14:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lut 2016, o 08:46 
Użytkownik

michal1990 napisał(a):
Czy uważacie, że 1Mhz to za mało?

Tak,myślę że to mało.

Masz skokowe wyświetlanie na oledzie - zastanów się jak to działa to zrozumiesz dlaczego. Pewnie za każdym odświeżeniem ekranu wysyłasz cały bufor do pamięci wyświetlacza a to przy rozdzielczości 128x64 trochę czasu potrzebuje. Do tego 1MHz i masz efekt. Przejdź na 16 MHz i pomysł o obsłudze odświeżania tylko części ekranu.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lut 2016, o 08:55 
Użytkownik

Przecież możesz w fusach wyłączyć preskaler i będziesz miał 8MHz, bo taki jest wewnątrz oscylator.
I po prostu sprawdź czy to pomoże.

PostNapisane: 5 lut 2016, o 09:06 
Nowy

zoom napisał(a):
Przecież możesz w fusach wyłączyć preskaler i będziesz miał 8MHz, bo taki jest wewnątrz oscylator.
I po prostu sprawdź czy to pomoże.

W sumie mógłbym zmienić. Nie mam pełnej wersji mkAVRCalculator. Jak zrobić to w DOSie?

Prosiłbym o komendy jakie muszę wpisać, żeby ustawić na 8Mhz i wrócić w razie czego na 1 Mhz.

Tutaj użytkownik anshar był bardzo pomocny.

Po zmianie będę musiał jeszcze zmienić na 8Mhz w ustawieniach projektu w eclipse z 1Mhz na 8Mhz?

Obrazek

Ok, a czy zewnętrzny rezonator 16Hz nie poprawi dokładności pomiaru czujnika? Podobno błąd pomiaru czasu w wewnętrznym oscylatorze sięga kilku %, natomiast w zewnętrznych ukłamków %. Nie wiem ile w tym prawdy :D

Jeżeli chodzi o wykres, to chyba nie da się go przyspieszyć? 128 pikeli * 100ms, chyba nie ma siły, żeby zapełnić cały wyświetlacz będę potrzebował ponad 10 sekund.

------------------------ [ Dodano po: 11 minutach ]

skalarro napisał(a):
michal1990 napisał(a):
Czy uważacie, że 1Mhz to za mało?

Tak,myślę że to mało.

Masz skokowe wyświetlanie na oledzie - zastanów się jak to działa to zrozumiesz dlaczego. Pewnie za każdym odświeżeniem ekranu wysyłasz cały bufor do pamięci wyświetlacza a to przy rozdzielczości 128x64 trochę czasu potrzebuje. Do tego 1MHz i masz efekt. Przejdź na 16 MHz i pomysł o obsłudze odświeżania tylko części ekranu.

Dokładnie tak właśnie robię, co 100ms, czyli co pomiar wysyłam bufor do wyświetlacza.

PostNapisane: 5 lut 2016, o 09:29 
Użytkownik

Tak, w projekcie trzeba to będzie zmienić - tylko jeszcze zdecyduj się na procesor - czemu masz atmegę16 skoro piszesz, że masz atmege32?
Co do dokładności - taka metoda pomiaru, takimi narzędziami i tak nie będzie dokładna, więc tu akurat wiele nie zmienisz taktowaniem procka.
Chodzi raczej o to, że procesor ma na tyle dużo do zrobienia np z wyświetlaczem, że nie wyrabia - tzn wyrabia, ale za wolno :D Stąd te zacięcia mogą być.

Z tego co Mirek pisze, to Twój programator może być do niczego..
Do avrdude zawsze używałem zewnętrznych programów, nie wpisywałem komend z palca.
Tutaj myślę, że anshar coś jeszcze podpowie.

Ale wg. tego co pisał wcześniej powinno być teraz dla 8MHz:
avrdude -p atmega32 -c usbasp -P usb -B 8 -V -u -U lfuse:w:0xE4:m -U hfuse:w:0xD8:m

PostNapisane: 5 lut 2016, o 09:41 
Nowy

zoom napisał(a):
Tak, w projekcie trzeba to będzie zmienić - tylko jeszcze zdecyduj się na procesor - czemu masz atmegę16 skoro piszesz, że masz atmege32?
Co do dokładności - taka metoda pomiaru, takimi narzędziami i tak nie będzie dokładna, więc tu akurat wiele nie zmienisz taktowaniem procka.
Chodzi raczej o to, że procesor ma na tyle dużo do zrobienia np z wyświetlaczem, że nie wyrabia - tzn wyrabia, ale za wolno :D Stąd te zacięcia mogą być.

Z tego co Mirek pisze, to Twój programator może być do niczego..
Do avrdude zawsze używałem zewnętrznych programów, nie wpisywałem komend z palca.
Tutaj myślę, że anshar coś jeszcze podpowie.

Ale wg. tego co pisał wcześniej powinno być teraz dla 8MHz:
avrdude -p atmega32 -c usbasp -P usb -B 8 -V -u -U lfuse:w:0xE4:m -U hfuse:w:0xD8:m

Zapomniałem dodać, oczywiście mam ustawioną Atmegę32, ten screen jest z internetu, nie ma mnie teraz w domu. dlatego nie mam dostępu do swojego komputera. Miało to pokazać, ogólnie miejsce do zmiany, czy dobrze myślę.

Ale co może być nie tak z programatorem. Owszem jest to jakiś shit za 20zł, ale chyba wgrywa programy normalnie, bo działają. Chyba, że wgrywa, ale nie tak jak powinien, ja niestety nie znam się na tym. Wiem, że po wgraniu program działa. I owszem żałuję, że nie kupiłem lepszego, ale wkrótce go wymienię.

Czyli tym programatorem nie zmienię Fuse bitów?

PostNapisane: 5 lut 2016, o 09:50 
Użytkownik

Chodzi po prostu o to, że ten programator ma jakiś stary software który nie obsługuje programowego spowolnienia taktowania, a nowszy już tak. Jak się wszystko dobrze wgrywa to i fusy powinno dobrze się wgrać przy 1Mhz.

PostNapisane: 5 lut 2016, o 12:46 
Nowy

zoom napisał(a):

Hmm, jeżeli to prawda, że zewnętrzny kwarc ma blą pomiarowy czasu rzędu ułamków %, a wewnętrzny oscylator rzędu kilku %, to:

Powiedzmy dla 60 cm -> zmierzony czas przez timer to 60 * 58 = 3480 us

Załóżmy, że błąd jest rzędu +/- 2%, czyli błąd rzędu 70 us, a to po podzieleniu przez 58, żeby przeliczyć na odległość w cm, daje to około +/- 1.2 cm

Jeżeli moje rozumowanie jest słuszne i jeżeli faktycznie zewnętrzny kwarc ma dużo mniejszy błąd pomiaru czasu, to jednak chyba miało by to znaczenie. Pomijając fakt, że czujnik ma też swój błąd. Tu chodzi tylko o kwestie wpływu źródła taktowania atmegi na dokładność pomiaru. Proszę o wyrażanie opinii.

PostNapisane: 5 lut 2016, o 13:22 
Użytkownik

Zależy jakie odległości będziesz mierzył. Jak koło metra, to pewnie większy błąd wniesie sama metoda, zmienność wilgotności i gęstości powietrza itp. Tzn. nie zniechęcam Cię oczywiście do zewnętrznego kwarcu, bo po co. Jak najbardziej możesz wsadzić kwarc plus kondy i korzystać :)
Ale teraz na szybko uznałem, że wygodniej Ci będzie sprawdzić na wewnętrznym to, na ile zmiana taktowania pomoże, bo zrozumiałem, że o to Ci chodzi.
Ale jak masz pod ręką kwarc i kondy, to lutuj i odpalaj, tylko wtedy znów fusy trzeba będzie zmodyfikować.

PostNapisane: 5 lut 2016, o 17:54 
Nowy

Ok, rezonator 16 Mhz zakupiony. Teraz pytanie jak ustawić fuse bity przy użyciu DOSa, żeby ustawić taktowanie przez zewnętrzny rezonator kwarcowy 16 Mhz?

Oczywiście podłączyć go tak?

Obrazek

Gdzie kondensatory to 22pF.

PostNapisane: 5 lut 2016, o 17:57 
Użytkownik

Jest bardzo fajna gratisowa nakładka graficzna na avrdude. Prosta przejrzysta i intuicyjna. Fusy tez ustawisz nią.
Zaraz poszukam to wrzucę jak chcesz.

PostNapisane: 5 lut 2016, o 21:26 
Użytkownik

AVR Burn-O-Mat jest fajny. A to nakładka na avrdude.
lfuse: 0xFF hfuse: 0xC9
Są kalkulatory fusów, np: http://www.engbedded.com/fusecalc/

PostNapisane: 5 lut 2016, o 21:46 
Użytkownik

michal1990 napisał(a):
Teraz pytanie jak ustawić fuse bity przy użyciu DOSa, żeby ustawić taktowanie przez zewnętrzny rezonator kwarcowy 16 Mhz?

avrdude -p atmega32 -c usbasp -P usb -B 8 -V -u -U lfuse:w:0xFF:m -U hfuse:w:0xC9:m

PostNapisane: 6 lut 2016, o 23:52 
Nowy

anshar napisał(a):
michal1990 napisał(a):
Teraz pytanie jak ustawić fuse bity przy użyciu DOSa, żeby ustawić taktowanie przez zewnętrzny rezonator kwarcowy 16 Mhz?

avrdude -p atmega32 -c usbasp -P usb -B 8 -V -u -U lfuse:w:0xFF:m -U hfuse:w:0xC9:m

Wielkie dzięki, a żeby powrócić do wewnętrznego 1Mhz?

PostNapisane: 6 lut 2016, o 23:57 
Użytkownik

http://mirley.firlej.org/fuse_bity_w_mi ... lerach_avr

Tu masz fajnie opisane Fusy w różnych prockach

PostNapisane: 7 lut 2016, o 21:50 
Użytkownik

Żeby powrócić, to wgrywasz takie parametry jak wcześniej Ci anshar podawał, przecież to było dla 1MHz z tego co pamiętam np. tutaj: topic14407.html#p152719.
No i poczytaj sobie, poczytaj jak kolega skalarro pisze - przyda się, a fajny link podał.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1