zoom napisał(a):
Tak, w projekcie trzeba to będzie zmienić - tylko jeszcze zdecyduj się na procesor - czemu masz atmegę16 skoro piszesz, że masz atmege32?
Co do dokładności - taka metoda pomiaru, takimi narzędziami i tak nie będzie dokładna, więc tu akurat wiele nie zmienisz taktowaniem procka.
Chodzi raczej o to, że procesor ma na tyle dużo do zrobienia np z wyświetlaczem, że nie wyrabia - tzn wyrabia, ale za wolno
Stąd te zacięcia mogą być.
Z tego co Mirek pisze, to Twój programator może być do niczego..
Do avrdude zawsze używałem zewnętrznych programów, nie wpisywałem komend z palca.
Tutaj myślę, że
anshar coś jeszcze podpowie.
Ale wg. tego co pisał wcześniej powinno być teraz dla 8MHz:
avrdude -p atmega32 -c usbasp -P usb -B 8 -V -u -U lfuse:w:0xE4:m -U hfuse:w:0xD8:m
Zapomniałem dodać, oczywiście mam ustawioną Atmegę32, ten screen jest z internetu, nie ma mnie teraz w domu. dlatego nie mam dostępu do swojego komputera. Miało to pokazać, ogólnie miejsce do zmiany, czy dobrze myślę.
Ale co może być nie tak z programatorem. Owszem jest to jakiś shit za 20zł, ale chyba wgrywa programy normalnie, bo działają. Chyba, że wgrywa, ale nie tak jak powinien, ja niestety nie znam się na tym. Wiem, że po wgraniu program działa. I owszem żałuję, że nie kupiłem lepszego, ale wkrótce go wymienię.
Czyli tym programatorem nie zmienię Fuse bitów?