Witam, napisałem program, a raczej przepisałem z książki Pana Mirka z pewnymi moimi modyfikacjami. Jednak nie działa to jak należy, tzn. sprawdzam napięcie na baterii poprzez przetwornik AC, lecz nie pokazuje poprawnej wartości. Napięcie na baterii waha się w przedziale od 8,4V-przy maksymalnie naładowanej do 6V przy rozładowanej. Dzielnik napięcia zrobiłem z 8,4V na 2,56V i wykorzystałem Vref=2,56V. R1=120ohm R=270ohm. Pracuje na atmega16 8Mhz. Wartość "pm" wyświetla mi na wyświetlaczu równą 921 co przy ręcznych obliczeniach wychodzi, że powinno być 7,5V, a na wyświetlaczu wartość napięcia jaką mi wyświetla równa jest 0,1V...Wyjście z dzielnika podłączone jest do PA7. W pliku main.c zawarte są również niektóre linijki służące do odbioru sygnału z pilota RC5, lecz to jest mało istotna sprawa. W czym może być błąd?
adc.c
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
main.c
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Do prezentowania kodu używamy znaczników syntax=c - poprawiłem.