Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 kwi 2026, o 23:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 gru 2015, o 14:58 
Nowy

Witam wszystkich forumowiczów!!!!!
Do mojego przyszłego ebika planuję zaimplementować następujący licznik: EbikeMeter
Oczywiście muszę je nieco przerobić, pomiar napięcia na większe, dostosować pomiar prądu na napięcia ujemne itp.
Najnowszą wersję kodu od autora wrzuciłem TUTAJ. Przy kompilacji otrzymałem błędy związane z funkcją prog_
Zastąpiłem wyrażenie:
const prog_
na
PROGMEM const
Program udało się skompilować. I teraz kolejny problem. Próbuję uruchomić to na wyświetlaczu OLED od winstara. Niestety nie wyświetlają się wcale dwie linie druga i czwarta. Wyświetlacz uruchomiłem na bibliotece z tej strony. Dodałem obsługę dwóch dodatkowych linii:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Wyświetlacz OLED pokazał wszystkie 4 linie bez problemu(czyli działa). Co więcej podłączam zwykły wyświetlacz do poprzedniego programu ze sterownikiem HD44870 i działa na nim bez problemu(wyświetlacze 2x16 i 4x40, nie miałem 4x20) Zmieniłem wszystkie czasy opóźnień, inicjalizację na taką jak podane w bibliotece na stronie radzio.dxp.pl. Dalej nie wyświetla linii 2 i 4. Może cos przeoczyłem. Może sterownik w OLED nie jest do końca kompatybilny z HD44870, w takim razie co może być nie tak. Poniżej wyświetlanie kodu na OLED 4x20 zwykłym LCD 4x40 i 2x16.
Obrazek

Tutaj zamieszczę kod w eclipse do obsługi samego wyświetlacza: DISPLAY Procesor Atmega328p 8MHz

Ostatnio edytowano 27 gru 2015, o 15:26 przez mateuszmmi, łącznie edytowano 2 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1