Witam. Mam następujące 2 pytania co do kodu, który piszę ponieważ pojawiają się warningi.
1. Pytanie
Definiuję tablicę w pamięci flash:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Potem chce przekazać tę tablicę przez wskaźnik do funkcji:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Gdzie funkcja wygląda tak:
język c
Jednak dostaję błąd :
Cytuj:
passing argument 3 of 'wyswietl_napis' discards 'const' qualifier from pointer target type
Jak przez wskaźnik przekazać taką tablicę z pamięci flash ?
2. Pytanie
Mam dwa pliki z funkcjami "funkcje.h" oraz "funkcje.c", które są dołączone do main. Mam także bibliotekę, w której obsługuję pewną klawiaturę, która jest w folderze "klawiatura". Ta biblioteka wykorzystuje jedna zmienna z pliku "funkcje.c". Dodam, że ta zmienna jest wyprowadzona w pliku "funkcje.h" jako extern.
Problem polega na tym, że biblioteka klawiatury nie widzi tej zmiennej. Gdy chcę załączyć plik nagłówkowy "funkcje.h" do biblioteki klawiatury to kompilator nie widzi tego pliku. W jaki sposób mogę się odwołać do zmiennej z pliku "funkcje.h" w bibliotece klawiatury, która jest w osobnym folderze ?