mirekk36 napisał(a):
co za problem zapisać tablicę czy też kilka tablic do EEPROM ?
jeśli chcesz wiedzieć jak to się robi to zamiast wymyślać takie rzeczy obejrzyj to:
http://mirekk36.blogspot.com/2012/11/av ... iazek.html
Poradnik całkiem fajny, ale rozwiązał jedynie drugą część mojego problemu. Spójny i pomysłowy sposób na operowanie parametrami urządzenia w pamięciach danych/programu(flash)/EEPROM(pamięć nieulotna).
W międzyczasie trochę samemu poszperałem i skorzystałem z funkcji memcpy() do skopiowania zawartości jednej tablicy do drugiej:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Przy okazji - jakby się komuś przydała - procedura wyświetlająca 64-bitowy numer ID DS18B20, w postaci HEX na LCD (u mnie: 4x20 znaków):
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Przy okazji, jeśli ktoś z Was zna prosty, bezpośredni sposób na
wyświetlenie uint64_t jako HEX w funkcji printf() i pochodnych - głównie sprintf() - to byłbym wdzięczny za podpowiedź. Mam na myśli coś w rodzaju hacka do avr-libc, która w funkcjach printf() i pochodnych nie obsługuje formatu long-long ("%llx"). Nie mówię tutaj o rozwiązaniach programowych, typu podział uint64_t na dwie uint32_t.