Korzystam z biblioteki Mirka do obsługi zegara DS3231. Ponieważ muszę wyświetlać godzinę w kilku miejscach, postanowiłem zrobić funkcje tworzące gotowe łańcuchy znakowe, osobne dla daty, godziny i temperatury. Wyglądają np tak:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Następnie takie stringi wykorzystuję do wyświetlania danych na terminalu, lcd i generalnie wszędzie, gdzie mogę użyć funkcji wyświetlających łańcuchy.
Dopóki te funkcje znajdowały się w plikach "biblioteki" czyli tam, gdzie pozostałe funkcje dla DS3231, to wszystko działało. Ale ponieważ używam też innych czujników i dla wszystkich potrzebowałem zrobić takie funkcje tworzące stringi, postanowiłem przerzucić te funkcje do jednego pliku common.c (a do common.h deklaracje), żeby nie rozbudowywać bibliotek poszczególnych czujników. Niestety przy kompilacji wywala mi błąd:
Cytuj:
Error 5 unknown type name 'TTEMP' common.h
Domyślam się, że w pliku common.h, gdzie jest deklaracja funkcji, nie jest znany typ TTEMP, ale to jest plik nagłówkowy, dołączany do common.c, do którego dołączony jest również ds3231.h, a w nim przecież zdefiniowany jest ten typ.
Nie wiem jak z tego wybrnąć - chyba trochę zamieszałem. Proszę o pomoc.