asik_0393 napisał(a):
Proszę, oto schemat
asik_0393 napisał(a):
Początkujący prosi o pomoc, chcę iść dalej w głąb bluebook'a ale niestety ten problem mi na to nie pozwala ;P
Pomijając już sam fakt, że schemat niestety jest tragiczny no tragiczny pod względem połączeń elektronicznych, braku pojedynczych rezystorów dla każdego segmentu a tylko po jednym rezystorze dla całego wyświetlacza ....
To bierzesz układ CAAAAAŁKOWICIE inny niż ten zaprezentowany w książce i bez (niestety) CIENIA ZASTANOWIENIA próbujesz odpalić kod z książki i dziwisz się, że to nie działa ? A z zadanego pytania widać, że kolega nawet chyba nie próbował wniknąć w szczegóły tego o czym piszę w tym rozdziale - jak wyjaśniam krok po kroku co od czego zależy - gdy weźmiemy wyświetlacze ze wspólną anodą sterowane jeszcze przez tranzystory PNP .....
Toż od strony elektronicznej JASNO wynika, że każda zmiana tego układu - a ty masz CAŁKOWICIE odwrotnie - będzie wymagała zmian w kodzie, u ciebie wręcz przebudowy większości kodu ....
No to jak ty sobie wyobrażasz takie podejście ? Co wg ciebie trzeba zmienić ? jakie próby poczyniłeś żeby dostosować to do swojego schematu ? czego ew nie zrozumiałeś z książki z tego rozdziału ? Dlaczego nie pytasz tutaj - jeśli czegoś nie zrozumiałeś ?
Tylko zakładasz wątek - pokazujesz kod z książki nawet nie przedstawiając swojego schematu i dziwisz się, że nie działa ?
Nie piszę tego z jakimiś nerwami czy ironią .... Piszę z ogromnym zdziwieniem jak można tak podchodzić do rozwiązywania problemów ?
Jeszcze raz mówię - napisz tutaj jasno CZEGO NIE ROZUMIESZ z tego rozdziału z książki - jak to zrozumiesz to zobaczysz, że wtedy sam zaczniesz zmieniać fajnie sobie kod (ew pomożemy co nieco) .... A dzięki temu zrozumiesz jeszcze kupę innych zagadnień związanych z programowaniem
www.youtube.com/mirekk36 ]