Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 kwi 2026, o 12:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lis 2015, o 13:42 
Nowy

Witam Serdecznie,
Jestem nowym użytkownikiem forum, przeszukałem go troszkę ale nie umiem sobie poradzić z ustawieniem fast pwm dla diody. Posiadam książkę ale jakoś no czegoś chyba nie rozumiem, a konkretnie jak dobierać częstotliwość (strona 240 książki Fpwm = F_CPU / prescaler / 256) rozumiem, że ustawiam prescaler na najwyższa częstotliwość, a jak ustawić F_CPU problem w tym, że programuje w eclipse a wgrywam program zewnetrznym programem bo z pozycji eclipse nie dziala, niby jest dobre avr dude ale nie idzie. ALe do konkretów, czy F_CPU ustawiam w eclipse czy jakość inaczej?? Co z fusebitami też muszę przestawiać?? (akurat kalkulator mam free wraz z ksiązką a tam nie mam atmega32 za darmo ;(( ).

Dodam że chce uzyskać efekt ściemniania i rozjaśnienia diody led. W kodzie puki co powinno działać tylko 1 z nich bo mam 1 pętle for

Teraz przedstawie kod jaki napisałem wraz z dokumentacja atmega32, może coś przeoczyłem? :

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

POPRAW KODY ZGODNIE Z ZASADAMI --> topic7402.html --: SunRiver

Ostatnio edytowano 8 lis 2015, o 17:05 przez seipik92, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lis 2015, o 13:48 
Użytkownik

Co do niedziałającego eclipsa zapytaj na forum i napraw ten problem ktoś lepiej obeznany ci pomoże z naprawieniem. Tak nie może być, że ci eclipse nie działa i musisz wgrywać zewnętrznym programem. Do mkavrcalculatora musisz wgrać plik licencyjny który dostałeś mailem(do folderu gdzie znajduje się plik mkavrcalculator.exe), ale zastanów się jak działa twój program. Najpierw w pętli while jest pętla for i tam dodajesz do OCR2, ale tam nie ma żadnego przerwania, więc robisz to tak szybko, że tego nie zauważysz zrób tak
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

i teraz będzie działać. :)

PostNapisane: 8 lis 2015, o 13:54 
Nowy

Czyli rozumiem ze petle for nie moge wrzucic do petli while(1)?? Jestem laikiem z tym wiec jak możesz wrzuć cały poprawiony kod, abym mógł to lepiej zrozumieć, bo teraz nie do końca rozumiem ciebie i to co mam w książce :(

PostNapisane: 8 lis 2015, o 14:07 
Użytkownik

To cały kod według mnie powinien wyglądać tak:
język c
Tak jak pisałem nie możesz tego ignorować co się dzieje z eclipsem trzeba to naprawić i kuniec.

Teraz to musi działać na pewno :D ,bo zdążyłem już sprawdzić ten kod u siebie, tak że jak nie działa to błąd masz gdzieś w konfiguracji a nie w kodzie.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 8 lis 2015, o 14:35 
Nowy

Dzieki za pomoc, nawet w ksiazce sa tam nawiasy, prosty blad a kombinowalem wczoraj caly dzien

PostNapisane: 8 lis 2015, o 16:58 
Użytkownik

PROSZĘ CZYTAĆ I SIĘ STOSOWAĆ DO ZALECEŃ MODERATORÓW !!!!!
to ostatnia prośba ... jeśli nie będzie reakcji temat zostanie usunięty ,
a kolega otrzyma stosowne ostrzeżenie

Strefa czasowa: UTC + 1