Witam od jakiegoś czasu buduję pewien układ sterowania. Jako mikro-kontroler wykorzystałem AtMege16.Gdzy cały program sterowania był już gotowy postanowiłem dograć mu jeszcze możliwość ładowania wsadu przez MkBootloader. Jako że układ ma komunikację po RS485 ze światem zewnętrznym to przerobiłem plik w wiadomym miejscu w boodloaderze aby działał mi po Rs485. Wszystkie próby zakończyły się pomyślnie.
Po jakimś czasie chciałem rozbudować układ sterowania o nowe funkcjonalności i jako że Atmega16 okazała się pamięciowo za mała wykonałem kopię układu sterowania opierając projekt na Atmedze328p. Dokonałem zmian pinów,rejestrów itp w programie sterującym. Układ działał poprawnie jak stary tylko że miałem teraz więcej pamięci.
Przyszła pora na wgranie programu boodloadera wykonałem kopie tego przerobionego pod działanie na Rs485 zmieniając jedynie typ procesora i to co trzeba było z konfiguracji. Tutaj zaczęły się problemy z którymi nie mogę sobie poradzić.
Fuse bity wyglądają tak:

Po podłączeniu zasilania układ wysyła mi do terminala znaki ????? ale zdecydowanie ze zbyt wielką częstotliwością zarzucając w parę sekund całą stronę. Posyłając znaki ui czasem ale rzadko udaje się uzyskać odpowiedz z układu ale te nadlatujące ? zaśmiecają komunikację

Oryginalny program też czasami wyłapie odpowiedz ale 1 na 10 razy

Wgrać wsadu się nie udaje wcale.

Po odremontowaniu linii z pliku jak na zdjęciu udaje się ograniczyć ilość znaków ? i spowolnić ich wysyłanie.

Efekt jest taki że terminal dostaje odpowiedzi z układu.Ale jak widać na zdjęciu po posłaniu u oraz i przed odesłaniem sygnatury układu wtrąca się zawsze jeden ? tak samo jest po posłaniu literki w myślę że to może zakłóca prace programu Bootloadera.

Oryginalny program bootloadera też identyfikuje procesor ale wsadu wgrać nie idzie.
Wnioski:
1.Mam dwa identyczne układy sprzętowo i dostosowane oprogramowania pod odpowiednie procesory.
2.Program sterujący działa prawidłowo na jednym i na drugim korzystając z komunikacji po RS485 inne funkcje układów też działają poprawnie.
3.Nie działa mi bootloader w układzie z procesorem AtMega328p. Częstotliwość wysyłania znaku ? jest niepokojąco wysoka.Tak jak by źle wyliczały się czasy na podstawie rezonatora.
Może mi ktoś coś podpowie...