QuadMan napisał(a):
a po co w ogóle ustawiałeś to w preferencjach ?
Czytałem jakieś poradniki na necie wcześniej jak to zmusić do działania i nie dało rady.
xor napisał(a):
Co do plików .h: żeby kompilator je zobaczył podajesz kompilatorowi katalogi gdzie są te pliki przełącznikiem -I
Dzięki wielkie. Udało się, że widzi wszystkie pliki nagłówkowe ale zupełnie nie bierze teraz pod uwagę pliku makefile, i kompiluje wszystko co możliwe i mam teraz informację o redefinicjach, ponieważ nazwy się pokrywają w wielu plikach a on nie uwzględnia konfiguracji z pliku makefile.
Edit:
A swoją drogą miałem też błąd w pliku makefile bo doszukałem się, że idzie też tam ustawić lokalizację plików nagłówkowych do folderu include a nie tylko do plików *.c, po poprawieniu było lepiej. W CMD polecenie make działało pięknie a w eclipse build nadal nie kompilowało dobrze. Zrobiłem tak, że usunąłem wszystkie te ścieżki, które dodałem w path zgodnie z zaleceniem. Pliki źródłowe FreeRTOS mam poza projektem, ale jest to uwzględnione w makefile a zmiana jaką poczyniłem to odznaczyłem opcję generate makefiles automatically w properties|C/C++ Build zakładka builder settings:

Uff na moje szczęście jakoś to ruszyło

Dzięki wielkie za pomoc!