Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2026, o 04:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 sie 2015, o 15:50 
Nowy

Witam,
Mam spory problem z uruchomieniem projektu tak aby #include działało z plikami źródłowymi FreeRTOSa na zasadzie:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Struktura folderów w projekcie wygląda następująco:
Obrazek
W preferencjach podlinkowałem lokalizację plików ze źródłami:
Obrazek

Mimo wszystko to nadal nie chce ze mną współpracować. W makefile lokalizacja plików jest zorganizowana następująco:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Obecnie przy próbie kompilacji cały czas mam przy includach no such file or directory.
Czy mogę prosić o pomoc w uruchomieniu tego ustrojstwa?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sie 2015, o 00:00 
Użytkownik

Witam,

a po co w ogóle ustawiałeś to w preferencjach ?

Nie mam FreeRTOS-a na ATmegę, więc nie wiem jak konkretnie wygląda struktura folderów w folderze FreeRTOS, ale przypuśćmy, że quee.h i task.h i FreeRTOS.h są w folderze /FreeRTOS/inc ( jak w FreeRTOS na STM32 ), to wtedy:
język c

itd. Jeśli w jakimś innym, to po prostu zrób według tego, co powyżej napisałem. Jeśli dalej nie dasz rady, to umieść tu screena z kompletnym drzewem projektu.

Pozdrawiam, QuadMan.

PostNapisane: 16 sie 2015, o 00:44 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Eclipse kompiluje wszystkie pliki źródłowe we wszystkich podkatalogach projektu, więc jeśli katalog freeRTOS masz w katalogu projektu to nic nie musisz robić. Co do plików .h: żeby kompilator je zobaczył podajesz kompilatorowi katalogi gdzie są te pliki przełącznikiem -I. W Eclipsie wyklikujesz: Project/Properties ->w drzewku C/C++ Build/Settings -> zakładka Tool Settings -> w drzewku GCC C compiler/Includes -> okienko Include Paths -> ikonka z plusem

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 16 sie 2015, o 01:08 
Użytkownik

Witam,

xor napisał(a):
...Co do plików .h: żeby kompilator je zobaczył podajesz kompilatorowi katalogi gdzie są te pliki przełącznikiem -I. W Eclipsie wyklikujesz: Project/Properties ->w drzewku C/C++ Build/Settings -> zakładka Tool Settings -> w drzewku GCC C compiler/Includes -> okienko Include Paths -> ikonka z plusem

Co do tego, że można to w opcjach kompilatora ustawić , to jakoś zapomniałem :-( i dla AVR-ów zawsze podawałem pełną ścieżkę, kolego xor, dzięki.

Pozdrawiam, QuadMan.

PostNapisane: 16 sie 2015, o 08:05 
Nowy

QuadMan napisał(a):
a po co w ogóle ustawiałeś to w preferencjach ?

Czytałem jakieś poradniki na necie wcześniej jak to zmusić do działania i nie dało rady.
xor napisał(a):
Co do plików .h: żeby kompilator je zobaczył podajesz kompilatorowi katalogi gdzie są te pliki przełącznikiem -I

Dzięki wielkie. Udało się, że widzi wszystkie pliki nagłówkowe ale zupełnie nie bierze teraz pod uwagę pliku makefile, i kompiluje wszystko co możliwe i mam teraz informację o redefinicjach, ponieważ nazwy się pokrywają w wielu plikach a on nie uwzględnia konfiguracji z pliku makefile.

Edit:
A swoją drogą miałem też błąd w pliku makefile bo doszukałem się, że idzie też tam ustawić lokalizację plików nagłówkowych do folderu include a nie tylko do plików *.c, po poprawieniu było lepiej. W CMD polecenie make działało pięknie a w eclipse build nadal nie kompilowało dobrze. Zrobiłem tak, że usunąłem wszystkie te ścieżki, które dodałem w path zgodnie z zaleceniem. Pliki źródłowe FreeRTOS mam poza projektem, ale jest to uwzględnione w makefile a zmiana jaką poczyniłem to odznaczyłem opcję generate makefiles automatically w properties|C/C++ Build zakładka builder settings:
Obrazek

Uff na moje szczęście jakoś to ruszyło :) Dzięki wielkie za pomoc!

Strefa czasowa: UTC + 1