Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lut 2025, o 23:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 sie 2015, o 21:37 
Użytkownik

Jestem osobą początkującą dlatego nie traktuj tego jako pewnik, ale struktury nie są chyba po to aby wkładać do nich tylko jedną zmienną.

Jeszcze nie przerabiałem uart'u dlatego średnio wiem, ale jeśli chcesz przekazać zmienną z struktury która jest w pamięci eeprom do funkcji to chyba robisz tak:

jakaś_funkcja(eeprom_read_byte(&eem_cfg.id))

a jeśli chcesz coś zapisać do tej zmiennej to robisz tak:

eeprom_write_byte(&eem_cfg.id, 11)

teraz w zmiennej id będzie liczba 11;

2 warning oznacza, że nie wykorzystałeś tej zmiennej nigdzie w programie czyli nie odczytałeś zawartość lub nie zapisałeś nic do niej.

jak zapisywać i odczytywać zmienne z różnych pamięci masz przykład w bluebook'u w dziale o pisaniu biblioteki do lcd ze sterownikiem hd44780.

jeśli chodzi o ten znak '&' to odsyłam do bluebook'a na stronę:105

Jeśli wprowadziłem kogoś w błąd to proszę o poprawienie mnie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sie 2015, o 22:05 
Użytkownik

Witam,

zacznę może od końca. Jeśli drugi raz uruchomisz kompilację projektu, w którym nic nie zmieniłeś, warningi znikają, to tak w uproszczeniu. Kol. mokrowski kiedyś to dokładnie wyjaśnił, poszukaj na forum.

Po drugie, masz tu poplątanie z pomieszaniem, chyba nie do końca łapię, co chciałeś osiągnąć :-(. No w każdym razie, zapis:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
nie ma sensu, przy założeniu, że chcesz do tego id zapisać wskaźnik na stringa, przypisujesz do zmiennej uint64_t wskaźnik, stąd:

Warning 1 initialization makes integer from pointer without a cast [enabled by default]

Jak wyglądają funkcje Mirka do zapisu do EEPROMA, w tej chwili nie pamiętam, więc nie będę o tym pisał, coby głupot nie napisać ;-). Pomysł ze strukturami ok, ale w tym wypadku najlepiej też w nich przechowywać stringi ( oczywiście, przy założeniu, że będą w nich jeszcze inne dane).
Poniżej wklejam szkic kodu, jak najprościej to zrobić, wzorując się na tym, co wcześniej zamieściłeś. Zakomentowałem wywołanie funkcji wdt_reset() i copy_ram_emm(), abym mógł go skompilować.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Pozdrawiam, QuadMan.

PostNapisane: 7 sie 2015, o 22:08 
Użytkownik

@Quad : ale mnie ubiegles z tym rzutowaniem :D

Tutaj wklejalem juz w pelni fukncjonalny kod do obslugi struktur w eeprom topic12510.html#p136187

Bartek123 napisał(a):
ale struktury nie są chyba po to aby wkładać do nich tylko jedną zmienną.

Zobacz sobie tutaj - kolega Morkowski wyjasnia troszke :D topic12510.html#p136200

PostNapisane: 7 sie 2015, o 22:51 
Użytkownik

Dzięki @RafPe
jak pisałem dopiero zaczynam także dziękuję za ten link na przyszłość będę pamiętał.

PostNapisane: 11 sie 2015, o 00:29 
Użytkownik

Witam ponownie,

Napisałem Ci, że to jedynie szkic kodu, nie gotowe rozwiązanie.

Mam nadzieję, że zadeklarowałeś bufory na stringi w pamięciach: RAM i EEPROM, i ustawiłeś wskaźniki elementów struktur na nie. Jeśli nie, to nie dziwota, że nic Ci nie działa. Musisz zadeklarować tablice:
język c
, a dodatkowo w main, przed pętlą główną ustawić wskaźniki na te bufory:
język c

Bo inaczej to będzie, parafrazując klasyka:
- Jasiu, do czego jest ten wskaźnik?
- Panie majster, ten wskaźnik jest do niczego....

P.S. Żeby nie było, absolutnie nie gwarantuję, że z tymi poprawkami kod będzie na pewno ok, bo nie mam pojęcia, jak wygląda reszta, wklej może całość tego co zrobiłeś ( oczywiście bez bibliotek Mirka ), to może ktoś się nad tym pochyli.

W sumie, istotą tego, co napisałem w poprzednim poście, było uzmysłowienie Tobie, że jeśli porównujesz stringi i "wyciągasz" tokeny ze stringów, to najrozsądniej by było ten "wyciągnięty ;-)" string zapisać jako string właśnie ( nieistotne, że to akurat nr telefonu ), a nie liczbę. W przeciwnym wypadku musiałbyś dokonać konwersji tegoż stringa na liczbę ( choćby za pomocą funkcji bibliotecznej atol( const char * str) ) i dopiero wtedy jako liczbę go zapisać. Uznałem, że skoro i tak chcesz to wyświetlać poprzez uart_puts(...), to prościej pozostać przy stringach, bez niepotrzebnych konwersji.

Pozdrawiam, QuadMan.

PostNapisane: 12 sie 2015, o 12:59 
Użytkownik

multitask napisał(a):
jak wysłać zapisaną wartość (tekst) w eeprom na uart ?

A to widziales ? https://www.youtube.com/watch?v=kLy20Znqi-U

Strefa czasowa: UTC + 1