Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 mar 2026, o 12:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 cze 2015, o 10:34 
Użytkownik

Witam

Piszę z takim pytaniem. A mianowicie: jestem na etapie przygotowania do złożenia pewnego urządzenia, która będzie działało po części na module ze starej klawiatury. A mianowicie: Jak jest złożona klawiatura chyba każdy wie(jeśli nie, to poniżej jest zdjęcie przedstawiające działanie..)
[ fotki się wkleja na tym forum tal: topic44.html - mirekk36 ]
Przyciśnięcie klawiuszu pierwszego z lewej na dole powoduje zwarcie pomiędzy nóżką 3 i 4. Analogicznie dla każdego innego klawisza. W ten sposób układ wie, który klawisz został naciśnięty. Ja chciałbym to przerobić, żeby działało to mniej więcej tak:
Chodzi o to, że po naciśnięciu przycisku ATMega ma odczytać ten sygnał, a następnie "zewrzeć" dwie nóżki, które są inputami układu przetwarzającego sygnał i wysyłającego go do komputera. Pytanie moje jest takie - czy jest to możliwe, żeby podczas pracy mikrokontroler zrobił zwarcie pomiedzy np. PB0 i PB1. Jeśli jest to możliwe, to jak to powinno wyglądać od strony programistyczne? Jeszcze niestety nie umiem sam na tyle dobrze programować, żeby zrobić coś takiego. Dlatego pytam

Gdyby ktoś pytał po co mi coś takiego - chodzi o to, ze w jednym przypadku naciśnięcie przycisku np. pierwszego będzie miało zewrzeć nóżki 1 i 4 układu przetwarzającego sygnał, zaś w innym przypadku naciśnięcie tego samego przypadku będzie miało zewrzeć nóżki np. 1 i 5. Wszystko to będzie warunkowane przez mikrokontroler i inne sygnały, ale nie jest to istotne. Mnie tylko obchodzi, czy jest możliwe napisanie w programie, aby te nóżki się zwarły. A jeśli tak, to jak

Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 10:39 
Moderator

slawus1998 napisał(a):
Mnie tylko obchodzi, czy jest możliwe napisanie w programie, aby te nóżki się zwarły. A jeśli tak, to jak

Panie nie takie rzeczy są możliwe, to zalicza się do jakichś hmmm najprostszych ?

Ja zadam inne pytanie - ty chcesz sobie napisać do tego program z naszą pomocą czy chcesz żeby tobie ktoś to napisał ?

PostNapisane: 25 cze 2015, o 10:44 
Użytkownik

Program chcę napisać sam, bo resztę wszystko mam opanowane. Tylko ten jeden element sprawił, ze musiałem nad tym wszystkim trochę przystopować, bo nie będę ukrywał - w swojej programistycznej przygodzie jeszcze nigdy się z czymś takim nie spotkałem

PostNapisane: 25 cze 2015, o 11:59 
Użytkownik

Kolego czyli ty chcesz zewrzeć nóżki w układzie przetwarzania sygnału?

PostNapisane: 25 cze 2015, o 14:22 
Użytkownik

Wystaw stan wysoki lub niski na pinach uc po odczytaniu klawisza zalezy co twoj odbiornik czyta.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 25 cze 2015, o 15:29 

mirekk36 napisał(a):
Panie nie takie rzeczy są możliwe, to zalicza się do jakichś hmmm najprostszych ?
Ja bym nie zaliczył "fizycznego zwarcia dwóch nóżek mikrokontrolera w sposób programowy" do najprostszych rzeczy :) Może czegoś nie rozumiem, ale wydaje mi się, że kolega Autor chciałby "udawać" klawiaturę matrycową - tu nie wystarczy proste wystawienie stanu niskiego/wysokiego, bo trzeba się zsynchronizować z układem który odczytuje tą klawiaturę. Chyba :D

PostNapisane: 25 cze 2015, o 16:45 
Użytkownik

Synchronizacji z układem klawiatury tutaj żadnej nie trzeba. Wystarczy jedynie, żeby istniało połączenie pomiędzy dwoma pinami uC i żebym ja z poziomu programu mógł wybierać, miedzy którymi pinami ma być to połączenie.
matekogon napisał(a):
Kolego czyli ty chcesz zewrzeć nóżki w układzie przetwarzania sygnału?

Chcę, żeby mikrokontroler mógł działać jako włącznik chwilowy. Czyli np. piszę mu w programie, ze jeśli zostanie wciśnięty przycisk 1, który jest inputem mikrokontrolera, to ma wystąpić połączenie między np. PB1 i PB2, które są outputami. Jeśli wcisnę przycisk 2, to połączenie ma być między PB2 a PB3 itd. To połączenie miałoby być przez jakieś 200ms

EDIT - istotnie, to miałoby być coś jak klawiatura matrycowa. Tyle tylko, ze zamiast wciskać switche które na chwilę zwierają odpowiednie ścieżki, robiłby to mikrokontroler. I tutaj nie musi być synchronizacja z układem z klawiatury, który to odczytuje - wystarczy po prostu krótkie zwarcie

PostNapisane: 25 cze 2015, o 16:51 
Moderator

slawus1998 napisał(a):
Czyli np. piszę mu w programie, ze jeśli zostanie wciśnięty przycisk 1, który jest inputem mikrokontrolera, to ma wystąpić połączenie między np. PB1 i PB2, które są outputami.

To ja ci zaproponuję jednak zacząć naukę programowania procków KOMPLETNIE OD PODSTAW, poważnie - bo jak ty chcesz zwierać jak to powiadasz "otputy", ..... to będzie niedobrze - oj niedobrze

zacznij od tego:
http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

a gwarantuję ci, że po przeczytaniu, poćwiczeniu z książką - na końcu - nie dość, że CAŁKIEM inaczej podejdziesz do realizacji swojego celu - to jeszcze na dodatek będziesz wiedział DUŻO więcej ....

PostNapisane: 25 cze 2015, o 17:01 
Użytkownik

Zależy mi trochę na czasie i dlatego tutaj pytam. Wspomnianą przez Ciebie książkę posiadam, aczkolwiek jeszcze nie przeczytałem jej całej - dlatego myślałem, że może pomoże mi ktoś na forum

Mówisz o inny podejściu do realizacji problemu, czyli jak rozumiem masz na myśli inne rozwiązanie tego wszystkiego, które nie uwzględnia zwierania czegokolwiek przez uC. Mógłbyś choć powiedzieć, co konkretnie? W takim przypadku przekaźniki i inne urządzenie przekaźnikopodobne odpadają z prostego powodu - tych outputów jest jakieś...32. Bo tyle jest ich w klawiaturze. Zatem przekaźników musi być... około 60, co kompletnie odpada. Ja sam innego pomysłu nie mam

Chyba, ze może istnieje jakiś układ scalony, który by tak zwierał jakieś dwa piny po dostaniu z mikrokonmtrolera np. sygnału z PB1... sam nie wiem. Dlatego pytam

Tak sobie właśnie myślę, że może udałoby się to zrobić na tranzystorach i kilkunastu bramkach logicznych. Pamiętam - miałem kiedyś taką starą jak świat książkę, w której było to wszystko dokładnie opisane. Nie wiem, czy byłoby to możliwe, ale gdybym znalazł tą książkę i spróbował podziałać tak, jak w niej było to opisane, to może by jakoś to działało. Aczkolwiek sam nie wiem

Ostatnio edytowano 25 cze 2015, o 17:06 przez slawus1998, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 25 cze 2015, o 17:05 
Użytkownik

Przekombinowujesz.
Masz na portach uC podpięte linie "pseudoklawiatury".
Domyślnie na wszystkich portach (liniach) masz np. stan wysoki.
W momencie "zwierania programowego styku" zerujesz wybrane porty (linie).
Analizujesz stan tych portów (linii) czymś tam, czymś tam...

PostNapisane: 25 cze 2015, o 17:08 
Użytkownik

Teoretycznie masz rację - jeśli np. cały port B będzie miał stan wysoki i nagle z poziomu programu PB1 i PB2 dostaną stan niski, to w pośredni sposób przez GND się zewrą. Więc teoretycznie by to wtedy działało. Tylko musiałbym sprawdzić, czy nie uszkodzę ukłądu z klawiatury, gdy na wszystkie jego inputy poleci domyślnie stan wysoki

PostNapisane: 25 cze 2015, o 17:09 
Użytkownik

Witam
slawus1998 napisał(a):
Mówisz o inny podejściu do realizacji problemu, czyli jak rozumiem masz na myśli inne rozwiązanie tego wszystkiego

...np scalak 4066 - w jednym układzie cztery za przeproszeniem "zwieracze" :)
a te sterować jakimś uC.

Pozdr.

PostNapisane: 25 cze 2015, o 17:20 
Użytkownik

Jeden taki scalak, to mam cztery zwieracze. A ja potrzebuje ich dokładnie 40, więc już pomysł jakiś jest. Aczkolwiek 10 takich układów założyć i podłączyć, to będzie masakrycznie dużo roboty...

Z tym, ze tak jak wspomniałem - jeśli nie uda się nic wykombinować, to może zrobiłby to na jakichś tranzystorach. Wtedy też udałoby się uzyskać efekt "zwarcia"

PostNapisane: 25 cze 2015, o 17:30 
Użytkownik

Piszesz: "żebym ja z poziomu programu mógł wybierać, miedzy którymi pinami ma być to połączenie" - realizacja wyjścia.
Potem: "Tylko musiałbym sprawdzić, czy nie uszkodzę układu z klawiatury, gdy na wszystkie jego inputy poleci domyślnie stan wysoki" - jednocześnie wejście?!
Na pewno uszkodzisz, jak będziesz podawał VCC na piny skonfigurowane jako wyjście w uC, będące w stanie niskim.
Jeśli chcesz sterować klawiaturą wirtualną o jakiej pisałem za pośrednictwem klawiatury fizycznej (podłączonej do innego portu, skonfigurowanego jako wejście),
nie ma problemu z realizacją tego za pośrednictwem uC (wyjścia odseparowane od wejść).
Ale nie mam pojęcia (jak pewnie reszta czytających twój opis), co chcesz osiągnąć...

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Jednym słowem powtarzam, PRZEKOMBINOWUJESZ :)

PostNapisane: 25 cze 2015, o 17:37 
Użytkownik

Już dokładniej wyjaśniam - układy są jakby dwa - jeden to mikrokontroler, a drugi to układ od klawiatury (tak, jak to było na drugim zdjęciu, które są na górze tematu). Piny uC to wyjścia, zaś piny układu klawiatury to wejścia. Cel jest taki, aby mikrokontroler mógł zewrzeć dwa piny, które dla niego są outputem, a dla układu klawiatury - inputem.

I teraz tak - mówisz, że można by ustawić wszystkie outputy uC na stan wysoki, zaś zwarcie miałoby zachodzić przez ustawienie dwóch wybranych pinów na stan niski. Wtedy one obydwa byłyby podłączone do GND i by sie zwierały - zatem gra. Istotą jest jednak to, że przez cały czas uC na swoich pozostałych outputach utrzymuje stan wysoki. I właśnie ten stan wysoki będzie leciał non stop na pozostałe piny układu klawiatury. I właśnie w ten sposób zastanawiam się, czy go nie uszkodzę. Bo w normalnych warunkach pracy nie ma on takich warunków (nie dostaje on stanu wysokiego na swoje wejścia)

PostNapisane: 25 cze 2015, o 17:46 
Użytkownik

OK.
Czyli jak podejrzewam, miałeś fizyczną klawiaturę podłączoną do jakiegoś układu ją obsługującego i chcesz ja zastąpić sterowaczką mikroprocesorową?

PostNapisane: 25 cze 2015, o 18:01 
Użytkownik

W środku klawiatury masz układ sterujący i taką folię/siatkę na której są ścieżki. I te właśnie folie są podpięte do tego układu. Ja zaś chce zamienić te folie na mikrokontroler. I to jest cała rzecz

PostNapisane: 25 cze 2015, o 18:03 
Użytkownik

Kolego wybacz ale narysuj to albo opisz bardziej dokładnie bo po przeczytaniu wszystkich postów to jedynie jakie mi się robi zwarcie to zwarcie myśli. A wracając do tematu Jeśli chcesz zrobić emulator klawiatury. To pewnie twoje urządzenie musiało posiadać sygnały wyjściowe oraz wejścia sygnałowe. Za pomocą owej klawiatury zwierałeś (przekazywałeś sygnał wyjściowy do wejścia. Teraz chcesz zastąpić ten klawisz AVR-erm. Dobrze myślę?

PostNapisane: 25 cze 2015, o 18:09 
Użytkownik

Tak będzie najłatwiej:
Na tych zdjęciach jest pokazana klawiatura od środka. Są to dwie folie. Naciśnięcie któregoś przycisku powoduje zwarcie w tym miejscu, zaś sygnał ten jest wpięty w tą płytkę elektroniczna, która go odbiera i odczytuje, który klawisz został wciśnięty. Ja teraz chcę zamienić te folie na mikrokontroler. I właśnie ten mikrokontroler ma zwierać odpowiednie swoje piny, zaś ukłąd klawiatury będzie to odczytywał jako wciśnięcie konkretnego klawisza

PostNapisane: 25 cze 2015, o 18:11 
Użytkownik

"Ja zaś chce zamienić te folie na mikrokontroler"
Ja zrozumiałem dopiero po tym poście, który powinien być jako pierwszy dla jasności sytuacji.
AVR emulujący przyciski klawiatury.

PostNapisane: 25 cze 2015, o 18:13 
Użytkownik

Dobra, przepraszam bardzo
Teraz już wiemy do czego dążę. Kwestia jest jedynie - jak do tego dojść. Czyli czy mogę mikrokontrolerem tak zewrzeć dwa piny

PostNapisane: 25 cze 2015, o 18:15 
Użytkownik

Ale jeśli to klawiatura PC, to AVR może zastąpić wszystko, włącznie z "układem odczytującym przyciski" i komunikacją z PC.

Chyba, że to inne urządzenie i nie znasz protokołu komunikacyjnego.

PostNapisane: 25 cze 2015, o 18:17 
Użytkownik

Pewnie może, tylko sęk w tym, że nie znam się aż tak bardzo na programowaniu, żeby móc napisać obsługę czegoś takiego. Dlatego tak bardzo kombinuje, żeby ten układ klawiatury został, a mikrokontroler był jego inputem

To jest klawiatura PC. Tylko tak jak mówię - z moim doświadczeniem nie umiałbym tego oprogramować. Bo gdybym umiał, to ten temat by w ogóle nie istniał i nie miałbym takiego problemu

PostNapisane: 25 cze 2015, o 18:20 
Użytkownik

Są gotowce, trzeba tylko przeszukać Internet.
Bez sensu jest to co próbujesz zrobić na okrętkę.

Skoro tak twierdzisz, to tym bardziej nie poradziłbyś sobie z tym co wymyśliłeś :)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Ktoś z forum na pewno ci pomoże np. w postaci linka.
Ja nie przerabiałem tematu.

PostNapisane: 25 cze 2015, o 18:23 
Użytkownik

Poszukam w internecie, tylko za chwilę, bo teraz do Praktikera jadę :)

Jak coś znajdę, to tu udostępnię, tak dla weryfikacji. Bo z tego co widzę, to wy tutaj znacie się o wiele bardziej na rzeczy niż ja

Jeśli ktoś takiego linka będzie miał, to będę mu za to ogromnie wdzięczny

PostNapisane: 25 cze 2015, o 18:33 
Użytkownik

http://symlink.dk/projects/c64key/
lub
http://mg8.org/rump/

PostNapisane: 25 cze 2015, o 18:36 
Użytkownik

To jeszcze ja :)
http://www.leon-instruments.pl/2011/09/ ... a-ps2.html

PostNapisane: 25 cze 2015, o 18:44 
Użytkownik

No i po jednym zdjęciu od razu wiadomo o co chodzi :D

Kolego a ja bym zmierzył sobie jakie sygnały sa podawane na klawisze co one zwierają czy GND czy VCC. Wystarczyło by tylko wystawiać na pinach avr te sygnały Oczywiście jeśli VCC=5V. W tedy atmegę zasilić z tej płytki klawiatury wspólna masa i do dzieła.

PostNapisane: 25 cze 2015, o 18:53 
Użytkownik

Klawiatura jest multipleksowana.
Zmiana stanu na porcie uC musiałaby być zsynchronizowana z "przemiataniem" wierszy, czy kolumn.
Zadanie na pewno nie trywialne biorąc pod uwagę zależności czasowe, zwłaszcza dla początkującego kolegi.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Poza tym dyskwalifikuje je komplikacja układowa w porównaniu z prostotą komunikacji z PC.

PostNapisane: 25 cze 2015, o 19:53 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Przy założeniu że w jednej chwili wciskany będzie jeden przycisk to najlepiej zrobić to na 4066.
Nie trzeba ich 10 sztuk na symulację 40 klawiszy. Przełączniki umieszcza się na wierszach i kolumnach, symulacja przycisku następuje po wybraniu 1 przekaźnika z wiersza i 1 z kolumny. Myślę że 4 takie układy wystarczą z zapasem.

Przy 10 układach 4066 (zawierających 40 przełączników) tak jak wyżej opisałem można by matryce 400 przyciskową symulować.

Z jednego portu atmegi można starować 2 kostkami 4066. Wychodzi że 2 portami obsłużysz całą klawiaturę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1