Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 sty 2025, o 11:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 cze 2015, o 21:46 
Użytkownik

Witam Chłopaki i Dziewczyny!

Jestem początkujący, mam BB.

Nie rozumiem budowy/tworzenia menu.

Mam taki problem może i śmieszny ale nie wiem jak w ogóle takie menu poziomowe i wielopoziomowe stworzyć,
widziałem różne wersje tu na forum ale po prostu nie rozumiem tego jak to napisać, chce się tego nauczyć ale
od razu tak jak powinno to być zgodnie ze szkołą programowania i uczyć się dobrych nawyków.

Coś tam o swich czy enum wiem ale nie umiem tego zastosować nie wspomnę już o pewnym menu tu na forum

http://forum.atnel.pl/topic2226.html?hilit=menu

jest bardzo dobre z opinii forumowiczów a ja po prostu tego nie rozumiem a chce to zrozumieć,
może mi to ktoś przełożyć na "chłopski rozum" bo jakoś ciężko mi zaskoczyć co i jak z tym MENU.

albo może jest jakiś poradnik video, albo Mirek by w "wolnym czasie" przybliżył temat dla takich osób jak Ja.

Dzięki za pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 cze 2015, o 06:10 
Użytkownik

Zobacz jak w swoim sterowniku do akwarium sobie zrobiłem menu (może nie jest na najwyższym poziomie ale działa :) )
http://forum.atnel.pl/topic8381.html

W pliku main.c sprawdzane jest czy przycisk KEY_2 został naciśnięty, jeśli tak to program przechodzi do funkcji Menu() (znajduje się pod koniec pliku funkcje.c).

W tej funkcji w zależności jaki klawisz został naciśnięty zmienna zmienna_menu jest zwiększana lub zmniejszana. Za każdym razem gdy zostanie zmieniona jej wartość odpalana jest funkcja Wyswietl_menu( zmienna_menu ); która wyświetla na LCD przykładowo: "MENU 2/6" "Ustaw date".

A jeśli zostanie wybrany przycisk OK to sprawdzana jest aktualna wartość zmienna_menu i w zależności od tego otwierana jest taka funkcja.

PostNapisane: 30 cze 2015, o 10:43 
Użytkownik

zapraszam tutaj:
topic12164.html

PostNapisane: 30 cze 2015, o 20:43 
Użytkownik

dziękuje wszystkim za odzew i linki na pewno pomogą w przybliżenia tematu i zrozumieniu

ale jak zawsze jest ale hehehe

"dajcie rybę to ją ziem i koniec, a dajcie mi wędkę to sobie tych ryb sam nałapie"

i właśnie oto mi chodzi o tą "wędkę" bo jak nie zrozumiem zagadnienia to wiecznie będę miał z tym problem
mam nadzieję że większość forumowiczów myśli jak ja,

wcale nie mówię że "podpatrywanie" lepszych jest złe bo od nich się uczymy właśnie,
tylko uczmy się ze zrozumieniem, a nie bezmyślnie kopiujmy.

Strefa czasowa: UTC + 1