mirekk36 napisał(a):
funkcję dobrze przerobiłeś - ale pewnie, coś źle kombinujesz z jej wywołaniem- czyli nie pokazałeś najważniejszego co robisz w kodzie - jak przekazujesz argument. No i pytanie - czy zmieniłeś też nagłówek funkcji w pliku *.h ?
aaaaa rzeczywiście ...

nie podałem najważniejszego czyli jak odpalam lont
nic bardzo ambitnego bo tylko próby na razie robię żeby sobie utrwalić materiał i wyrobić nawyki :
uint32_t val = 0xFFFFFFFF ;
lcd_int(val);
w *.h oczywiście zmieniłem nagłówek bo pierwsze co, to kompilator skoczył mi do gardła :
void lcd_int(uint32_t val);
Konwersja jest robiona przez utoa a nie zmieniłem na razie nazwy funkcji i dalej jest lcd_int() ale to tylko kosmetyka więc tym się nie zajmujemy .....
natomiast serio nie wiem czemu nie działa to prawidłowo i reszta jest "obcięta" .....
Jak dobrze opanuję wyświetlanie będzie się łatwiej przebijać bo będę mógł sobie kontrolnie wyświetlać na LCD stany czy wartości tych komórek jakie mnie interesują a tak jeszcze trochę się krece w kółko ....
------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]jacekk232 napisał(a):
Funkcja utoa() konwertuje liczbę 16-bitową bez znaku. Dla liczb 32-bitowych powinieneś użyć funkcji ltoa() lub ultoa()
topic7663.html#p86608czekaj czekaj ,,,, teraz mnie zastrzeliłeś .... muszę zajrzeć .... może i masz rację .... chwila ......
------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]jacekk232 napisał(a):
Funkcja utoa() konwertuje liczbę 16-bitową bez znaku. Dla liczb 32-bitowych powinieneś użyć funkcji ltoa() lub ultoa()
topic7663.html#p86608Jacek jesteś wielki

a ja dupa .... rzeczywiście źle wpisałem funkcję ... chociaż dobrze zadeklarowałem liczbę ....
WYŚWIETLANIE DZIAŁA OK ! Daję "pomógł" ....
teraz jeszcze muszę wykombinować jak to zrobić żeby liczba była wyrównywana do prawej krawędzi bo trochę głupio wygląda po lewej stronie ,,,,