Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 kwi 2026, o 07:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 maja 2015, o 21:55 
Nowy

Witam
Mam problem z programem który zawiesza mi się co jakiś czas, nie mam pomysłu co może być nie tak. Sprzętowo raczej jest wszystko ok bo inny prostszy program chodzi bez zażutu testowany 2 dni a ten poniżej przedstawiony co jkąś godzine ew 2 sie zawiesza. Dodam że korzystam do obsługi wyświetlacza led z standardowej biblioteki umieszczonej w bluebooku wyk przerwania z (timera 1). w załączniku plik main. Prosze o sugestie co może być nie tak. Pozdrawiam.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 maja 2015, o 09:17 
Użytkownik

Właśnie, program dość nie czytelny - ale każdy ma swój styl ...
Polecam takie rozwiązanie, otóż weź sobie podłącz do pozostałych pinów (jeśli takie są) ledy, następnie w każdej z procedurek funkcji zapalaj i gaś leda po wyjściu z niej. Wtedy zobaczysz chociaż której procedurce się zawiesza... albo zamiast ledów np wypluwać na uarta znak informujący jaka procedurka czy sekcja programu działa...

PostNapisane: 21 maja 2015, o 10:34 
Moderator

MirekP napisał(a):
Mam problem z programem który zawiesza mi się co jakiś czas

Przyznam szczerze, że spróbowałem rzucić okiem, ale niestety ZAWIESZAM się za każdym razem czytając ten hektar kodu. Nie dziwię się więc, że procek się zawiesza ale i też sam autor co widać.

Język C daje OGROMNE możliwości podziału projektu na logiczne bloki funkcjonalne w postaci funkcji, które można jeszcze umieszczać w różnych plikach projektu. Proponuję zacząć jednak uczyć się właśnie tego - jeśli chodzi o C ... a nie pisać takiego (proszę się nie obrazić) "potworka" .... Już to że milion linii kodu to pal pies - ale właśnie te zagnieżdżenia do tego w ramach jednego pliku ? masakra ....

Tu jednak szczerze koledze polecam Bluebooka
http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

od tego warto zacząć - bo to co widać w załączniku w pierwszym poście to niestety tak jakby ktoś żywcem z Bascoma projekt przepisał :(

PostNapisane: 23 maja 2015, o 11:04 
Nowy

Problem nie jest z menu bo jak zakomentuje obsługę menu to i tak sie zawiesi

PostNapisane: 23 maja 2015, o 15:37 
Nowy

Pytanie czy zmniejszać czy zwiększać preskaler aby odmierzyć sekundę która opcja poprawi stabilność działania?

PostNapisane: 23 maja 2015, o 16:17 
Użytkownik

Przede wszystkim zastosuj polecany przez Mirka sposób na debugowanie programu - debuger jednodiodowy.
Ustalisz tym sposobem, gdzie program utyka zaoszczędzając multum czasu.
Jak będziesz wiedział, gdzie jest problem, rozwiążesz go sam, lub zadasz konkretne pytanie.
Kodu w takiej postaci i ilości raczej nikt nie zechce analizować, jak już wczesniej wspomniano.

PostNapisane: 24 maja 2015, o 14:03 
Nowy

Odkryłem ze za zawieszanie programu odpowiedzialna jest funkcja

Źle zamieszczony listing - Różowo-zielony J.

Moje pytanie czy dochodzi tu do przepełnienia stosu używam tu zmiennych typu static. Jak obejść problem by nadal mieć możliwość uśredniania pomiarów.

Strefa czasowa: UTC + 1