Witam Was wszystkich serdecznie. To mój pierwszy post na tym forum. Od niedawna zaczołem przygodę z programowaniem mikroprocesorów.
Posiadam procesor Atmega8, podłączyłem wyświetlacz lcd 2x16 i kilka przycisków. Chciałem zrobić odmierzanie czasu za pomocą przycisków i podłączonego już wyświetlacza. Oczywiście pojawiło się parę problemów, mianowicie od kilku dni męczę się z pętla która ma odliczać sekundy i minuty. Ogólne założenie jest takie:
Przycisk 1, zwiększamy minuty.
Przycisk 2, zmniejszamy minuty.
Przycisk 3, enter. (zaczynamy odliczać aż do 0).
Częściowo się to udało, ale pętla się kończy i jakoś nie mam pomysłu na to żeby skończyła się dopiero przy końcu czasu. Kombinuję ale nie wychodzi mi to, spowodowane to jest raczej brakiem styczności z takimi pętlami. Nie posiadam BB ale już nie długo się zaopatrzę w niego. Drugi problem jaki posiadam, którego nie mam pojęcia jak rozwiązać to jest samo wyświetlanie zmiennych s(sekund) i m(minut). Mianowicie podczas ustawienia:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Nie mogę otrzymać takiej struktury: 00:00 podczas wyświetlanie cyfr pojedynczych od 0 do 9 to jeszcze jak Cie mogę ale jak wyświetlam liczby >10 to sprawa się komplikuje bo wszystko na siebie nachodzi.
Aktualnie efekt wygląda tak, dodawanie i odejmowanie minut jest ok. Natomiast klikam enter, odliczam minutę i stop
A i program póki co robię na zwykłych delayach, właśnie żeby pierw dobrze zapoznać się z samym językiem C.
Wrzucam swój cały kod:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Nie piszę do was z pierwszym lepszym problemem, bo zazwyczaj staram się rozwiązać to sam ale tu brak mi wiedzy na ten temat i na ten moment zatrzymałem się w miejscu. Bardzo dziękuję za wyrozumiałość i wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam