Witam
Jakiś czas temu zaczałem się uczyć C ale później tak wyszło, że przestałem. Postanowilem wróćić do tego. Napisałem taki prosty program. Działa, ale nie do końca rozumiem pewną kwestię.
Chodzi o pętle while i if/else. Właściwie tą petle w pętli
jesli nie umieszcze po niej return 0; lub break; to program działa tak, że po udzieleniu poprawnej odpowiedzi wyswietli kimunikat "Dobrze, twoje haslo to Lemur

" i następnie po wciśnieciu Enter wyświelta "Podaj T lub N." I teraz chciałbym wiedzieć jaką wartość dokładnie zwraca taka petla( podaje odpowiedź 3). To co wyrzuca po dopisaniu return 0; i break to wiem, ale jak to usunę to właśnie mnie zastanawia. Spełnienie if, przy braku return 0:/break; zakańcza ta małą pętle ale powoduje coś, że duża się nie zakańcza i nie wiem co to dokładnie jest i w sumie dlaczego ta pierwsza pętla tez się bez return/break nie zakańcza skoro warunek początkowy if (ch == 't' || ch == 'T') jest spełniony. Gdy spełnie if (ch == 'n' || ch == 'N') to wszystko działa.
Mam nadziej że za bardzo nie zamotałem
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
pozdrawiam
Piotrek